Canet grijpt Moto3 pole in Qatar met nieuw kwalificatieformat

99
Lorenzo Dalla Porta, Aron Canet en Kaito Toba - Losail International Circuit | foto© Nico Schneider

Aron Canet heeft zaterdag in de tweede kwalificatiesessie voor de Moto3 klasse op het Losail International Circuit pole position behaald. De Spanjaard was in de tweede vijftien minuten durende sessie het snelst voor Lorenzo Dalla Porta en Kaito Toba.

Zaterdag om 17:30 lokale tijd, 15:30 uur Nederlandse tijd ging de kwalificatie voor de Moto3 klasse van start op het Losail International Circuit in Qatar. Zoals in de MotoGP klasse al jaren het geval is werken de twee kleinere klassen nu ook met een Q1 en Q2 systeem. De snelste veertien coureurs, gezien over de drie verreden vrije trainingen, kwalificeren zich rechtstreeks voor Qualifying 2 waarbij de vier snelste coureurs in Qualifying 1 alsnog een plaats kunnen verdienen in de tweede kwalificatiesessie.

Qualifying 1
Het waren dus de coureurs die na drie trainingen buiten de top 14 geklasseerd stonden die als eerst vijftien minuten de tijd kregen om een zo snel mogelijke rondetijd op de klok te zetten. Zoals we voorgaande seizoenen vaak zagen zaten vrijwel alle coureurs te wachten op een slipstream. In deze sessie was daar nog wel enigszins sprake van maar lang niet zo extreem als voorheen aangezien er niet veel tijd voor was en er dus ook minder coureurs op de baan rondreden.

Door de stevige wind die waaide, met name over het lange rechte stuk, waren de tijden ruim twee seconden langzamer dan de snelste tijd van Aron Canet op vrijdagmiddag maar toch was het zichtbaar dat de coureurs er hard voor werkten.

Uiteindelijk wist Celestino Vietti met een 2’06.689 de snelste rondetijd te rijden voor John McPhee, Ai Ogura en Raul Fernández. Deze vier coureurs mochten verder naar Q2 om daar een aanval te doen op pole position. De vijfde tijd kwam op naam van Tatsuki Suzuki wat de Japanner een vijftiende startplaats oplevert met daarachter Marcos Ramirez, Alonso López, Ayumu Sasaki, Makar Yurchenko en Darryn Binder in de top tien.

Crashes waren er voor Kömmerling Gresini coureur Riccardo Rossi en Bester Capital Dubai coureur Jaume Masia. Beiden gingen onderuit ter hoogte van bocht 2 maar bleven ongedeerd.

Qualifying 2
Met de vier coureurs uit Q1 toegevoegd aan Q2 gingen de snelste achttien coureurs de strijd aan voor pole position. Het leek erop dat de meeste coureurs Aron Canet als favoriet zagen aangezien er zeer langzaam in pit lane werd gereden om te wachten op de Spanjaard. De Max Racing Team coureur schroomde echter niet om zijn collega coureurs te gebaren dat hij hier geen zin in had.

Niccolò Antonelli kwam al vroeg in de sessie ten val maar had zijn Honda nauwelijks beschadigd waardoor hij terug kon keren naar de pitbox voor een nieuwe set banden en hij daarna de baan weer op kon.

Ondanks dat het circuit liefst 5,4 kilometer lang is en er maar 18 coureurs op de baan reden wist men elkaar te vinden om zodoende de cruciale slipstream te bemachtigen op het rechte stuk.

Het was uiteindelijk Aron Canet die met een 2’05.883 de snelste rondetijd wist te rijden en daarmee pole position op zijn naam te schrijven. Achter de Spanjaard waren het Lorenzo Dalla Porta en Kaito Toba met de tweede en derde tijd die daarmee vanaf de eerste rij mogen starten. John McPhee noteerde de vierde rondetijd voor Niccolò Antonelli en Albert Arenas, verder kwalificeerden Tony Arbolino, Celestino Vietti, Vicente Perez en Raúl Fernández zich in de top tien.

De Moto3 race op het Losail International Circuit in Qatar gaat zondagmiddag om 15:00 uur Nederlandse tijd van start.


Handige links VisitQatar Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App