Als het Nederlands voetbalelftal moet voetballen kent Nederland ongeveer 16 miljoen bondscoaches, maar als er in de MotoGP paddock iets gebeurt lijken vervolgens duizenden motorsportfans het ineens allemaal veel beter te weten dan de mensen die daarvoor aangesteld zijn; FIM MotoGP Stewards Panel. Het bleek maar weer eens na de zondag verreden MotoGP race van de Gran Premi Monster Energy de Catalunya.

We kunnen inmiddels rustig stellen dat de laatste Grand Prix voorafgaand aan de Motul TT Assen, de op Circuit de Barcelona – Catalunya verreden Gran Premi Monster Energy de Catalunya, uitgelopen is op een weekend waar nog lang over nagepraat zal worden.

Met name de actie van Jorge Lorenzo in de tweede ronde van de MotoGP race zorgde voor de nodige ophef, iets dat natuurlijk niet verwonderlijk is vanwege de grote impact die dit had op de race maar ook voor het verdere verloop van de Catalaanse door Marc Marquez gewonnen race.

Niet alleen Valentino Rossi, Andrea Dovizioso en Maverick Viñales – alle drie werden ze door de actie van Lorenzo uit de race gekegeld – waren na afloop boos en gaven als dan niet ongezouten en nog vol adrenaline hun mening over het gebeuren, maar ook de Nederlandse MotoGP fans lieten zich niet onbetuigd zo hebben we gemerkt op de Racesport.nl redactie.

Met rode oortjes en met grote verbazing hebben we zondagmiddag en zondagavond de Racesport.nl social media-kanalen moeten bewaken. Met name in de eerste uren kwamen er meer dan honderd reacties niet door de automatische beveiliging en waren deze voor de reguliere bezoekers niet zichtbaar vanwege de gebuikte schuttingtaal, vloek- en scheldwoorden en zelfs doodsbedreigingen en verwensingen aan het adres van Lorenzo. Ook met name Dorna moest het veelvuldig ontgelden vanwege het uitblijven van een straf of penalty van de Honda coureur.

Het zal er wel bij horen in deze huidige tijd, we weten vooraf dat het gaat gebeuren maar we kunnen er heel eerlijk gezegd na jaren nog steeds heel slecht aan wennen. Commentaar geven, een mening hebben is prima, niets mis mee maar dat kan in onze ogen ook zonder vloeken, tieren, schelden en de meest vreselijke verwensingen aan het adres van wie dan ook. Daarnaast bleek maar eens weer dat velen van ons het allemaal beter weten, allemaal veel beter gezien hebben en dat velen met een beschuldigende vinger denken te moeten wijzen naar de Spaanse organisatie (Dorna) en het voortrekken van de Spaanse coureurs in dit soort situaties.

Dat laatste kunnen we meteen naar het land der fabelen verwijzen, Dorna deelt namelijk geen straffen uit, dat doet het FIM MotoGP Stewards Panel. Dit panel wordt gevormd door een drietal mensen die geen van allen in dienst zijn bij het Spaanse Dorna, sterker nog en geen van allen uit Spanje komen. In Catalunya werd het FIM MotoGP Stewards Panel gevormd door voorzitter Freddie Spencer en de leden Bill Cumbow en Ralph Bohnhorst. Dit drietal was afgelopen weekend verantwoordelijk voor de uitgedeelde penalty’s – en dat waren er nogal een aantal.

Het FIM MotoGP Stewards Panel bekijkt, beoordeeld en onderzoekt de gevallen die als ‘Under investigation’ worden aangegeven. Een zware en niet altijd even makkelijke taak, maar een taak die heel serieus genomen wordt er waar beslissingen worden genomen die gewikt en gewogen worden alvorens er wel of geen penalty wordt gegeven.

Na het ongeval van Lorenzo vanuit alle mogelijke posities te hebben bekeken bleek dat er geen aanleiding was voor het uitdelen van een straf. En jullie mogen van ons aannemen dat deze drie mensen meer beelden gezien hebben dan jullie en ons. Beelden van bovenaf gezien, beelden van de tv-camera’s, diverse on board beelden en misschien zelfs wel de verschillende data van de machines onder de loep genomen hebben. Nu is het een ieders goed recht om een eigen mening te hebben, deze graag met de hele wereld te willen delen, prima maar het wordt er niet meer anders van.

Het FIM MotoGP Stewards Panel heeft hierin het laatste woord, wat zou het prachtig zijn dat we dat met ons allen eens zouden kunnen accepteren en respecteren zonder in dit geval Jorge Lorenzo de meest vreselijke ziektes toe te wensen, of nog erger hem dood te wensen, hem in Assen met veel plezier zijn nek te zien breken, hem in Assen samen met je vriendengroep met plezier op te willen hangen……en zo kunnen we nog wel een pagina vol tikken met de meest vreselijke berichten die we de afgelopen uren hebben moeten verwijderen van onze Facebook pagina, een pagina waar we met een clubje mensen dagelijks onze best doen om de sport die ons allen aan het hart gaat te zo goed als mogelijk te promoten en waar in onze ogen dit gedrag niet thuishoort.

Worden we oud, snappen we de huidige social media-taal niet, stellen we ons aan, zijn we partijdig, hebben we een bepaalde kleur bril op of zijn we – zoals we de afgelopen uren ook veelvuldig gehoord hebben – holmaatjes van de Dorna directie. Het zal allemaal wel, maar één ding is zeker……..wij blijven lekker op onze eigen manier doorgaan. We laten ons niet uit het veld slaan, simpelweg omdat we veel te veel liefhebbers zijn van onze prachtige sport, een sport waar in onze ogen dit gedrag niet thuishoort.

Loat goan……zo, en nu weer over tot de orde van de dag!!!

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App