Chantra behaalt verrassende Moto2 zege in Indonesië, Bendsneyder 15e

5308
Somkiat Chantra - Pertamina Mandalika International Street Circuit | © Honda Team Asia

Somkiat Chantra heeft op zondag de Moto2 race op het Pertamina Mandalika International Street Circuit met overtuiging gewonnen. De Thaise coureur maakte een geweldige start en kwam met ruime marge als winnaar over de finish voor Celestino Vietti en Aron Canet. Bo Bendsneyder scoorde één punt op de vijftiende plaats.

De Moto2 race op het Pertamina Mandalika International Street Circuit ging zondag om 13:20 uur lokale tijd, 06:20 uur Nederlandse tijd van start. Het had niet geregend op het Indonesische circuit waardoor het droog was, ondanks flinke bewolking was het ontzettend warm met een buitentemperatuur van ruim boven de 30°C.

RW Racing GP coureur Barry Baltus ging niet van start in deze race. De Belg brak op zaterdag zijn pols na een flinke crash en werd daardoor unfit verklaard.

Vlak voor de start werd duidelijk dat de afstand van de werd gereduceerd tot zestien ronden, 2/3 van de oorspronkelijke afstand. Dit was vanwege zorgen om de levensduur van de banden, geen enkele coureur had blijkbaar 25 ronden gereden op dezelfde Dunlop band. Alle coureurs gingen van start met de medium-compound voorband en soft-compound achterband.

Vlak voor de start werd het een stuk donkerder boven het Mandalika Circuit en vielen er druppels maar het was nog droog genoeg zodat de coureurs gewoon met slicks van start konden gaan.

Het was Somkiat Chantra die een geweldige start maakte vanaf de tweede rij en als leider de eerste bocht inging voor Sam Lowes en polesitter Jake Dixon. Simone Corsi was eveneens heel goed gestart en schoof op naar de vierde plaats voor Albert Arenas en Celestino Vietti, daarachter reden Aron Canet, Augusto Ferández, Pedro Acosta en Tony Arbolino in de top tien. Bo Bendsneyder kende daarentegen een zeer slechte start, in de eerste ronde viel de Nederlander terug naar P15 terwijl hij vanaf de vijfdep laats mocht starten. Ook Zonta van den Goorbergh verloor een aantal plaatsen in de eerste ronde en zakte af naar P27.

Chantra wist al gauw een gaatje van een halve seconde te slaan richting Lowes en Dixon, een halve seconde achter de Britten reed Canet op de vierde plaats. Daar weer een halve seconde achter was Vietti opgeschoven naar de vijfde plaats terwijl daarachter een spectaculair duel plaatsvond voor P6 tussen Corsi, Acosta, Fernández, Arbolino en Arenas.

Acosta moest dit duel echter verlaten omdat hij nog een Long Lap Penalty moest uitvoeren als gevolg van een crash op vrijdag tijdens een gele vlagsituatie. Hierdoor viel de Spanjaard terug naar de vijftiende positie.

In de vijfde ronde zette Dixon de aanval in op Lowes voor de tweede plaats maar ging vervolgens meteen de fout in. De polesitter verloor de voorkant van zijn machine en schoof onderuit waardoor zijn race erop zat. Ook de zeer ervaren Corsi kwam ten val in deze ronde en zag zijn race daarmee ten einde komen.

Chantra liet zich niet gek maken en breidde zijn voorsprong uit naar anderhalve seconde. Canet was opgeklommen naar de tweede plaats terwijl Lowes daarachter in gevecht was met Vietti voor de derde plaats. Achter deze vier coureurs was het gat maar liefst vijf seconden naar Tony Arbolino op P5.

Er bleven druppels vallen op het Mandalika Circuit maar halverwege de race was dat nog niet hevig genoeg om effect te hebben op de coureurs.

In de negende ronde had Vietti het gat naar Canet dichtgereden en besloot hij aan te vallen. Met een gewaagde inhaalactie nam de Italiaan de tweede plaats over en zette hij zijn zinnen op raceleider Chantra.

Dat bleek een hele opgave te worden want Chantra wist zijn voorsprong zelfs te vergroten naar zo’n drie seconden. Canet zorgde ervoor dat Vietti niet kon ontspannen want die marge werd niet groter dan een seconde. Ruim twee seconden daarachter reed Lowes op een eenzame vierde plaats terwijl Aldeguer en Fernández vijf seconden daarachter streden voor de vijfde positie.

Chantra reed een geweldige race en bleef foutloos tot het einde waardoor hij als winnaar over de streep kwam. Het was zijn eerste Grand Prix overwinning en hij werd daarmee de eerste coureur uit Thailand met een Grand Prix zege op zijn naam. Daarnaast was het ook de eerste winst voor het Honda Team Asia. Celestino Vietti reed ook een knappe race maar kon niet tippen aan de snelheid van Chantra, de Italiaan kwam als tweede over de streep voor Aron Canet.

Sam Lowes reed een bekeken race en werd vierde, ruim vier seconden daarachter wist Augusto Fernández de strijd voor de vijfde plaats te winnen voor Ai Ogura en Fermín Aldeguer. Tony Arbolino kwam als achtste over de finish voor Pedro Acosta en Albert Arenas. Bo Bendsneyder scoorde uiteindelijk één WK punt op de vijftiende plaats maar had ongetwijfeld op meer gehoopt vanaf een vijfde startplaats. Zonta van den Goorbergh werd 23e.

In het kampioenschap behoudt Vietti de leiding met 45 punten voor Canet (36) en Lowes (29). Chantra schuift met deze zege en 25 punten op naar de vierde plaats.