Het MotoGP debuut van Christophe Ponsson in Misano leverde voor, tijdens en na het evenement al de nodige kritiek op. Inmiddels heeft de ‘onervaren’ Fransman zijn plaats al weer af moeten staan aan de Spanjaard Jordi Torres, dit ondanks een getekend contract voor vier races op zak. Ponsson kwam zaterdagmiddag met een verklaring over de in zijn ogen wel heel erg smerige spelletjes die er gespeeld worden.

Christophe Ponsson trad tijdens de laatst verreden Grand Prix in Misano op als vervanger van de geblesseerde Tito Rabat binnen Team Reale Avintia Racing. De Fransman moet, ondanks dat hij onlangs een contract met het Spaanse MotoGP Team tekende voor vier Grand Prix weekenden, al na één Grand Prix weekend weer plaats maken. Twee dagen geleden bevestigde Avintia Racing namelijk dat tijdens de komende Grand Prix in Aragon Jordi Torres als vervanger van Rabat op gaat treden.

De Fransman liet zaterdag in niet misverstane woorden weten hoe hij aan de kant gezet is, welke rol Dorna, Cal Crutchlow en Jack Miller hierin hebben gespeeld en hoe zijn teambaas hierbij door Dorna onder druk is gezet.

Verklaring Christophe Ponsson zaterdagmiddag 15-09-2018:

“Ik heb een contract van 17 pagina’s, zonder exit clausule, waarin staat dat ik in de MotoGP klasse rijd in Misano, Aragón, Thailand en Japan. Ik wil duidelijk maken dat op het moment dat dit persbericht gepubliceerd wordt ik nog steeds niet officieel geïnformeerd ben dat het team dit contract beëindigt. Alleen vrijdagmiddag om 16:00 uur, tijdens mijn training met Rubén Xaus, werd Rubén gebeld door de baas van Reale Avintia Racing en vertelde dat ik niet in Aragón zal rijden om dat Dorna hem verteld heeft dat hij een Spaanse coureur moet laten rijden.

Rubén herinnerde hem eraan dat dit niet mogelijk is omdat ik een contract voor vier races heb. De teambaas vertelde hem vervolgens dat het grotendeels was door Cal Crutchlow en Jack Miller die erop stonden en andere coureurs motiveerden om mij niet te laten rijden. Hij vertelde dat de MotoGP coureurs dit aan Dorna hebben opgelegd in de Grand Prix Commission waarin men wilde dat de vaste coureurs inspraak hebben in de keuze van vervangende coureurs. Ik herinner me dat deze regel gemaakt is nadat ik deelnam in MotoGP en ik mijn contract had.

Ik wil mij beroepen op mijn rechten, zelfs de teambaas vertelde aan Rubén dat hij Dorna probeerde te overtuigen om te vragen wat hij met Ponsson moet doen aangezien er een contract is voor vier races. Dorna vertelde vervolgens dat dat hen niets uitmaakt en het zijn probleem is! Een combinatie van teleurstelling en walging is wat er nu in me omgaat tot het punt waarbij ik me afvraag of ik niet gewoon helemaal ga stoppen met deze sport.

Rubén vertelde vervolgens dat hij gaat proberen om uit te zoeken wat er aan de hand is omdat het zo surrealistisch is. Rond 18:00 uur zie ik een nieuwsbericht dat Jordi Torres voor Avintia gaat rijden waarbij er staat dat het team met hem contact heeft opgenomen, niet andersom! Dit is hoeveel moeite ze hebben gedaan om te voorkomen dat ik de andere drie races zou rijden terwijl dit in het contract staat.

Ten tijde van dit bericht kan ik niet meer uitleg geven dan dit. Ik ga een officiële uitleg vragen want ik wil lage acties zoals deze kunnen begrijpen. In Misano, waar alle MotoGP coureurs zaten te vertellen dat MotoGP de hoogste motorsportcompetitie ter wereld is en dat, volgens hen, onervaren coureurs zoals ik het niet zouden kunnen, heeft het niets goeds gedaan voor het imago door het snel opstellen van een commissie en mij daardoor eruit te krijgen. Ik had gedacht dat zulke dingen alleen gebeurden in kleine kampioenschappen.

Vrijdagavond bevestigt Rubén dat we niks kunnen doen. Het is twee maanden geleden dat Jordi Torres voor het laatst heeft geracet, en hij was beschikbaar voor Misano. Waarom hebben ze hem toen niet gevraagd? Ik wil duidelijk maken dat ik nooit een MotoGP contract zou tekenen voor één race zonder een test van tevoren. Ik heb deze uitdaging geaccepteerd en daardoor mijn Spaanse kampioenschap aan de kant gezet, precies omdat het een contact voor vier races was zonder exit clausule door de fysieke staat van Tito Rabat. Ik zou zelfs een vijfde, zesde of zevende race kunnen doen tot het einde van het seizoen! Ik koos voor de race in Misano voor mijn eerste MotoGP weekend omdat ik wist dat ik daarna nog drie races zou krijgen om mezelf te verbeteren en te bewijzen dat ik deze plaats verdien.”

 

Handige links Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App