Circuit of the Americas begonnen met herstelwerkzaamheden

1512
circuit-of -the-americas
Werkzaamheden Circuit of the Americas | foto© COTA

Het Circuit of the Americas is begonnen met een groot onderhoudsprogramma voor het seizoen 2022. Het circuit wordt deels voorzien van een nieuwe asfaltlaag, dit nadat de coureurs uit het MotoGP wereldkampioenschap afgelopen jaar opnieuw flink kritiek hadden over de staat van het circuit en de vele oneffenheden die voor gevaarlijke situaties en tal van crashes zorgden.

Na de Red Bull Grand Prix of the Americas, eind september begin oktober – staken een groot aantal coureurs niet onder stoelen of banken dat het zo niet langer kon en dat ze zich niet langer voelden op het hobbelige Circuit of the Americas. Het ging zelfs zover dat de coureurs het Amerikaanse circuit een ultimatum stelden en ze in 2022 niet terug zouden keren indien er geen aanpassingen zouden worden gedaan. Ook Dorna en de Safety Commision stemden in met het voorstel en stelden het Amerikaanse circuit voor de keus.

MotoGP Grand Prix van Amerika van afgelopen september lieten veel rijders weten dat ze zich niet veilig zouden voelen als de werkzaamheden niet zouden worden uitgevoerd. Aleix Espargaro, een voorvechter van veiligheid, behoorde tot degenen die een ultimatum stelden aan het circuit en MotoGP-promotors Dorna.

Gelukkig heeft de thuisbasis van de enige Amerikaanse MotoGP geluisterd en is men inmiddels begonnen met de werkzaamheden. Niet alleen zal het asfalt van bocht 2 t/m 10 – het snelle slalomgedeelte – vernieuwd worden, maar ook het gedeelte van bocht 12 t/m bocht 16 zal worden voorzien van een nieuwe asfaltlaag.

Het is niet de eerste keer dat er asfalteringswerkzaamheden uitgevoerd worden op het circuit dat pas sinds het seizoen 2012 in gebruik is. De oneffenheden ontstaan namelijk vanwege de ondergrond, het circuit is gebouwd op een bepaald type (zachte) ondergrond welke herhaaldelijk zorgde voor de nodige verzakkingen en verschuivingen. Ook deze problemen worden momenteel aangepakt door op bepaalde plaatsen beton te storten welke een herhaling moeten zien te voorkomen.

“De afgelopen weken heeft het circuit een grootschalig resurfacing initiatief ondergaan,” zei het circuit in een verklaring. “COTA werkte samen met een aantal gespecialiseerde bedrijven om de huidige asfaltontwerpen te herzien en een diagnose te stellen van de delen van de baan die voorzien moesten worden van nieuw asfalt. Grondpenetratieradar en lasermapping apparatuur en software werd gebruikt om de baan in kaart te brengen en de verschillende reparaties te identificeren die nodig waren. Van daaruit hebben we de bochten 2-10 en 12-16 opnieuw geasfalteerd en een betonstrook aangelegd om de zones in bocht 2 en 10 te verstevigen. Daarnaast werkten we samen met aannemers om ervoor te zorgen dat het nieuwe asfalt en de betonnen funderingen vlak waren, zodat de baan ideaal is voor de komende races en evenementen.”

De 2022 editie van de Red Bull Grand Prix of the Americas staat op de kalender in het weekend van 08 t/m 10 april, de vierde Grand Prix van het nieuwe seizoen.Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter