Lorenzo Dalla Porta heeft zaterdagmiddag in de tweede kwalificatiesessie voor de Moto3 klasse op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto de snelste rondetijd gereden en daarmee de eerste pole van zijn carrière behaald. Achter de Italiaan waren het Tatsuki Suzuki en Celestino Vietti in de top drie.

Zaterdagmiddag om 12:35 uur ging de eerste kwalificatiesessie van start voor de Moto3 klasse op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto in Spanje. Doordat het nog steeds bewolkt was liep de baantemperatuur bij lange na niet zo ver op als gisteren. De aangename buitentemperatuur van zo’n 21°C zorgde voor gunstige omstandigheden op het zuid-Spaanse circuit.

Qualifying 1
De coureurs die na de drie vrije trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden kregen een laatste kans voor een plaats in Qualifying 2. Voor de rest zou het hun definitieve plaats op de startgrid zijn. Er werd niet getreuzeld en meteen nadat het licht op groen sprong gingen de coureurs de baan op. Wel werd er goed gelet op de snellere coureurs en werd er geprobeerd een goede slipstream te verkrijgen.

Tatsuki Suzuki reed de snelste rondetijd met een 1’45.917 voor Jaume Masia, Andrea Migno en Celestino Vietti waardoor het viertal door mocht naar Q2. Tony Arbolino viel net buiten de boot en met de vijfde tijd zal hij zondagochtend vanaf de negentiende plaats vertrekken. Daarachter eindigden Ai Ogura, Alonso López, Kazuki Masaki, Sergio García en Kaito Toba in deze sessie in de top tien.

Crashes waren er voor Vicente Perez in bocht 10 (Curva Peluquí), Kaito Toba (Curva Expo ’92) en Meikon Kawakami (Curva Lorenzo).

Qualifying 2
De achttien snelste Moto3 coureurs gingen vervolgens de baan op om te beslissen wie er zondagochtend vanaf pole position mag vertrekken.

Sic58 Squadra Corse coureurs Niccolò Antonelli en Tatsuki Suzuki kwamen sterk uit de startblokken en namen meteen de eerste twee posities in bezit. Daarachter lieten ook Celestino Vietti, Dennis Foggia, Gabriel Rodrigo en Aron Canet zien dat ze de snelheid hadden om een aanval te plaatsen op de snelste rondetijd.

Na de eerste run van zo’n drie ronden zochten de coureurs hun pitbox op voor een set nieuwe banden. Met vier minuten te gaan gingen ze allemaal de baan weer op om nog eens een serieuze poging te wagen op het rijden van de snelste rondetijd. Aron Canet kwam niet toe aan het rijden van een snelle rondetijd aangezien zijn KTM het begaf.

In de slotseconden kwam Lorenzo Dalla Porta onverwacht naar pole position. Er was een probleem met de transponder van zijn Honda waardoor hij pas laat op de tijdschermen te zien was. Met een 1’46.011 behaalde de Italiaan de eerste pole position van zijn carrière, slechts 0,004 seconde voor Tatsuki Suzuki. Celestino Vietti noteerde de derde rondetijd en mag daarmee zondag vanaf de eerste rij starten. Daarachter kwalificeerden Antonelli, Foggia, Rodrigo, Canet, Ramirez, Arenas en Fenati zich in de top tien.

De Moto3 race over 22 ronden op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto gaat zondagochtend om 11:00 uur van start.

 

Handige links Red Gran Premio Red Bull de España:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App