Lorenzo Dalla Porta is zondag in Motegi winnaar geworden van de Moto3 race van de Motul Grand Prix of Japan. De Leopard Racing coureur, die zijn twee naaste titelrivalen Aron Canet en Tony Arbolino zag uitvallen, kwam als eerste over de finish voor Albert Arenas en Celestino Vietti.

Bij de start van de race was het de dit weekend voor zijn thuispubliek acterende Tatsuki Suzuki die meteen de leiding nam terwijl Jakub Kornfeil en Gabriel Rodrigo al na een paar bochten hun race zag eindigen, Kornfeil kwam ten val en nam daarbij Rodrigo in zijn val mee. Niet veel later in deze eerste ronde ging het achterin het veld ook fout voor Tom Booth Amos waardoor het veld onder aanvoering van Suzuki na één ronde al drie rijders minder kende.

Suzuki wist vervolgens de leiding in handen te houden en het lange Moto3 veld aan te voeren met in zijn kielzog Sergio Garcia, Alonso Lopez, Albert Arenas en Aron Canet.

In de vijfde ronde leken een viertal coureurs, Suzuki, Arenas, Garcia en Canet zich iets los te rijden van de rest van het veld maar het was de van iets verder naar achter in het veld gekomen klassementsleider Lorenzo Dalla Porta die dit voorkwam en niet veel later de groep weer bij elkaar bracht.

Darryn Binder, even daarvoor nog de tot dan toe snelste ronde van de race op zijn naam zettend, zag zijn opmars naar voren in het veld in de zesde ronde ten einde komen door een schuiver. De Zuid-Afrikaan bleef daarbij zelf weliswaar ongedeerd, kon zijn race niet veel later nog wel vervolgen om niet veel later alsnog de pits op te zoeken en het voor gezien te houden.

In de negende ronde was het Dalla Porta die voor het eerst in deze race de leiding over wist te nemen van Suzuki terwijl Tony Arbolino precies halverwege de race de kans op een goed resultaat in deze race verloren zag gaan door een crash. De Italiaan, die een bijzonder slechte kwalificatie kende en vanaf nagenoeg de laatste plaats op de grid inmiddels alweer opgeklommen was naar een positie in de top tien, werd per brancard afgevoerd.

Dalla Porta voerde aan de leiding rijdend meteen het tempo op, iets dat resulteerde dat er al snle een kopgroep ontstond van zeven coureurs met daarin naast Dalla Porta, Suzuki, Arenas, Canet, Vietti, Garcia en John McPhee.

Nadat Dalla Porta even eerder al titelrivaal Arbolino uit zag vallen was het in de dertiende ronde Canet die onderuit schoof en daarmee zijn eigen titelkansen in rook op zag gaan. Canet kon in eerste instantie de race nog wel, op de vijfentwintigste plaats, vervolgen maar niet veel later parkeerde de Spanjaard zijn KTM in de pitbox.

Door de crash van Canet moest de op dat moment achter hem rijdende McPhee de leidende groep ook laten gaan waardoor vijf coureurs in de finaleronden uit moesten gaan maken wie deze zestiende Moto3 race van 2019 op zijn naam mocht gaan schrijven.

Alle ogen van de Japanse fans in de slotfase van de race waren natuurlijk gericht op Suzuki, immers sinds het seizoen stond er geen Japanse Moto3 coureur meer op het podium tijdens zijn thuisrace, maar het was Dalla Porta die aan het langste eind trok en als winnaar de finish passeerde.

Achter de Leopard Racing coureur gooide Arenas in eerste instantie al roet in het eten voor Suzuki door hem brutaalweg terug te verwijzen naar de tweede plaats, Suzuki leek even later in de laatste ronde nog terug te kunnen slaan, maar een paar bochten voor het einde waren de druiven helemaal zuur voor de SIC58 Squadra Corse coureur toen Vietti ook nog langszij kwam. Hoe dan ook, Arenas passeerde niet veel later als tweede de finish voor Vietti en een zeer teleurgestelde Suzuki die met een vierde plaats dus zelfs nog naast het podium greep.

Garcia werd vijfde gevolgd door McPhee, Jaume Masia, Marco Raminez, Lopez en Andrea Migno die in deze race de top tien completeerde.

Tussenstand kampioenschap
Na zijn winst en met nog drie races te gaan dit seizoen gaat Dalla Porta aan de leiding met 229 punten voor Canet met 182 en Arbolino met 161 gescoorde WK punten.

 

Handige links Motul Grand Prix of Japan:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App