Dani Pedrosa heeft zondag in Sepang tijdens de eerste dag van de Official MotoGP Test de snelste rondetijd laten noteren. De Repsol Honda coureur was het snelst voor Andrea Dovizioso en Jorge Lorenzo.

Een flinke regenbui in Sepang zorgde er zondag voor dat de allereerste test van 2018 van start ging op een kletsnat Sepang International Circuit.

Valentino Rossi, Scott Redding en Johann Zarco waren de eersten die op een nog volledig nat circuit naar buiten gingen, lang duurde het echter niet want een ronde later parkeerde Rossi zijn Yamaha al weer in de pitbox.

Ondanks de natte baan kwamen er druppelsgewijs meer rijders in actie en na twee uur was het Dani Pedrosa die met een snelste ronde van 2’12.558 de lijst aanvoerde van de veertien coureurs die één of meerdere ronden hadden gereden op de natte baan.

Rond het middaguur ontstonden er meer en meer droge plaatsen op het Maleisische circuit en werd het steeds rustiger op de baan aangezien de steeds meer droger wordende delen van het circuit ervoor zorgden dat het rijden op regenbanden geen zin meer had maar de andere nog kletsnatte delen ervoor zorgden dat het nog niet zinvol was om op slicks of intermediate banden naar buiten te gaan.

Even na 13:00 uur bleek de baan droog genoeg en verschenen er de eerste coureurs op de baan op slicks. Het was Cal Crutchlow die een uur later de lijst aanvoerde met een snelste rondetijd van 2’04.019. De LCR Honda Castrol coureur had op dat moment echter nog maar vijf ronden geleden – de Brit besloot gezien de omstandigheden later naar het circuit te komen om vanuit het hotel eerst een fietstraining af te werken – maar was ondanks dit wel het snelst voor Jack Miller, Scott Redding, Tito Rabat en Karel Abraham.

Keken een groot aantal toppers eerst de kat uit de boom alvorens in actie te komen. Rond 14:30 uur was het echter zover en waren nagenoeg alle aanwezige coureurs op de baan te vinden. De rondetijden gingen dan ook in een rap tempo naar beneden en de namen bovenaan de lijst wisselden dan ook regelmatig. Met nog twee uur te gaan was het echter Andrea Dovizioso die met een snelste ronde van 2’0556 de lijst aanvoerde voor Maverick Viñales, Rossi, Crutchlow en Jorge Lorenzo.

Terwijl de rondetijden naar beneden gingen waren er ook de eerste crashes te zien. Zo zorgde Andrea Iannone met nog iets meer dan een uur te gaan voor een rode vlag situatie aangezien zijn machine bij een crash even midden op de baan bleef liggen. Naast deze crash van de Suzuki coureur was er tevens een onschuldige schuiver voor Crutchlow.

Na een korte onderbreking gingen de lichten met nog ruim een uur te gaan weer op groen en was het even later met nog een uur te gaan Rossi die de lijst aanvoerde. De negenvoudig wereldkampioen scherpte de tijd aan tot een 2’00.233 en was daarmee op dat moment het snelst voor Dani Pedrosa, Dovizioso, Viñales en Zarco.

In het laatste uur leek er lange tijd niet veel meer te veranderen, zij het niet dat Crutchlow met ruim een half uur te gaan zijn eigen snelste rondetijd aanscherpte en van de veertiende plaats op de lijst de top drie binnenkwam.

Met nog een kwartier te gaan was het echter Pedrosa die er nog een keer goed voor ging zitten, in zijn eerste snelle ronde al meteen onder de tot dan toe snelste tijd van Rossi wist te duiken om vervolgens in zijn tweede ronde een tijd op de klok te zetten van 1’59.427 en daarmee niet alleen 0,806 seconde onder de tijd van de Yamaha coureur te duiken maar ook als eerste de 2’00 grens te doorbreken.

Na deze actie van Pedrosa leek de rest ook wakker geschud, de een na de ander wist zijn eigen snelste rondetijd in de laatste minuten nog aan te scherpen. Niemand wist echter onder de snelste tijd van Pedrosa te duiken, het was dan ook de Repsol Honda coureur die na afloop van de eerste dag het snelst was.

Dovizioso wist uiteindelijk de tijd van Pedrosa nog het dichtst te benaderen en met een snelste ronde van 1’59.770 de dag als tweede af te sluiten. Lorenzo dook in zijn allerlaatste ronde van de dag ook nog onder de 2’00 grens en werd daarmee derde.

Danilo Petrucci en Jack Miller sloten de dag af met respectievelijk de vierde en vijfde rondetijd waarmee er tijdens deze eerste officiële MotoGP testdag van 2018 maar liefst vier Ducati machines binnen de top vijf te vinden waren.

De zesde rondetijd kwam op naam van Rossi gevolgd door Marc Marquez die in de allerlaatste minuut van de dag nog van de twaalfde plaats op de lijst de top tien binnen wist te komen en de dag afsloot met de zevende rondetijd achter zijn naam.

Zarco, Crutchlow en Pol Espargaró waren zondag de laatste drie coureurs binnen de top tien.

Volledig uitslag: 2018 MotoGP Test Sepang classification 1

 

Handige links Official MotoGP Test Sepang:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag