De 89e Dutch TT op het TT Circuit Assen was voor Danilo Petrucci een weekend van ups en downs. Na een zeer sterke start op vrijdag en zeer positieve gevoelens ging het vanaf zaterdagmiddag bergafwaarts en eindigde de altijd goedlachse Italiaan teleurgesteld.

Tot aan zaterdagochtend hoorde Danilo Petrucci tot de favorieten voor het winnen van de 89e Dutch TT op het TT Circuit Assen. De Italiaan ging vrijdagochtend hard onderuit in de snelle Ramshoek, een combinatie van banden die nog niet volledig op temperatuur waren en een te agressief afgestelde motorrem. Het was een flinke klap maar de Ducati coureur wist de eerste vrije training te eindigen in de top drie.

Ook vrijdagmiddag in de tweede vrije training reed de winnaar van de race op Mugello goed en stond hij opnieuw in de top drie geklasseerd. Zaterdagochtend verbrak Petrucci het bestaande polerecord dat sinds 2015 stond, destijds gereden door Valentino Rossi. Alles wees erop dat Petrucci mee zou doen voor pole position en misschien zelfs ook wel voor de overwinning in de race, aangezien zijn rondetijden in racetrim ook erg snel en constant waren.In de kwalificatie vielen alle puzzelstukjes echter niet samen en kwalificeerde hij zich als zevende. Nog geen nood aan de man maar het was niet wat de 28-jarige coureur ervan verwacht had.

Vervolgens ging het in de 26 ronden durende MotoGP race op zondagmiddag niet veel beter. Na een goede start en aansluiting bij de kopgroep konden hij en Ducati teamgenoot Andrea Dovizioso het tempo niet volgen en moesten ze de strijd voor de overwinning staken. Na een hevige strijd met Suzuki coureur Joan Mir, Cal Crutchlow en teamgenoot Dovizioso kwam Petrucci uiteindelijk als zesde over de streep. Normaal gesproken geen rampzalig resultaat maar gezien het verloop van het weekend had er volgens Petrucci zelf veel meer in gezeten. Naar eigen zeggen reed hij op vrijdagmiddag ‘de best aanvoelende machine ooit’ en had hij zoiets nog nooit meegemaakt.

 

Danilo Petrucci: “Het was een raar weekend omdat we op de juiste manier begonnen en bij de snelsten hoorden tijdens de vrije trainingen. Ik had heel veel vertrouwen op de Desmocedici maar toen het warmer werd, werd de machine ook veel moeilijker om te besturen. Minder grip zorgt ervoor dat wij meer snelheid verliezen dan onze concurrenten en het was tijdens de race onmogelijk om hen bij te houden. Ik had een goede snelheid tot het midden van de race, de laatste tien ronden waren een nachtmerrie. Veertien seconden achter de winnaar is heel veel.

Op dit circuit kunnen wij de vloeiende lijnen niet rijden zoals de andere machines, wij rijden meer ‘vierkant’.

Ik had in de laatste ronde nog een kans om Dovizioso te passeren maar dit was erg risicovol, ik besloot het niet te doen.”

 

Handige links Motul TT Assen :

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
TT Festival Assen
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App