De Nederlandse wegrace topper van toen: Arie Vos

791
arie-vos
Arie Vos | foto© Henk Fischer

De Nederlandse wegracetopper van weleer, waar is hij gebleven, wat doet hij tegenwoordig en hoe kijkt hij tegen de huidige wegracesport aan. In de rustige wintermaanden zonder races stellen we regelmatig een Nederlandse wegrace topper van weleer aan jullie voor in de rubriek ‘De Nederlands wegracetopper van toen’ en we stellen hun allemaal een serie (dezelfde) vragen. Deze week: Arie Vos.

Wie is Arie Vos?

 • Naam: Arie Vos
 • Bijnaam: Geen
 • Geboren op: 12-2-1976
 • Woonplaats: Oss
 • Partner: Elisa
 • Start wegrace carrière: 1998
 • Actief geweest in: ONK 125cc, ONK 250cc, Dutch Supersport, Dutch Superbike, IDM Supersport, IDM Superbike, EK 125cc, EK 250cc, EK Supersport, WK 125cc, WK 250cc, World Supersport, World Superbike, World Endurance (Superstock en Superbike)
 • Aantal titels: 7x Nederlands kampioen, 1x World Endurance Superstock kampioen (2012 met Alpha BMW team)
 • Einde wegrace carrière: 2014 met Kawasaki en mijn laatste nationale titel.
 • Huidige beroep: mede-eigenaar Vos Oss Motoren
 • Facebook: Vos Oss motoren
 • Twitter:
 • Instagram: @VosOssmotoren


Hoe ben je destijds in aanraking gekomen met de wegracesport?

Door John Verwijst en Martin van Soest, ik veel heb mogen leren van de adviezen en tips die ik van John kreeg! En Martin, een goede vriend en beter bekend als “mister Pirelli”, die helaas veel te vroeg is overleden heeft mijn hele carrière er voor gezorgd ik de beschikking had over de juiste banden.

Met welke coureur heb je mooiste gevechten gehad?

Lastige vraag, het waren er zoveel waarmee ik heb mogen knokken!

Beste motorfiets waar je op gereden hebt en waarom?

De Supersport en Superbike machines van Ten Kate Racing Products in 2006 en 2007 waren beide fantastisch!! Waarom, tja die waren bewezen goed! De Kawasaki ZX10 waarmee ik gedurende mijn laatste seizoen reed was ook echt een feest om mee te rijden, al moet ik er wel bij zeggen dat wij ook als team de motoren altijd wel goed voor elkaar hadden.

Wat is je meest favoriete circuit waar je gereden hebt en waarom?

Spa en Qatar, ik houd wel van lange snelle circuits en op beide banen het ik veel mooie races gereden.

Wat is het meeste vreemde, hilarische wat je hebt meegemaakt in de racerij?

Tijdens de 8 uren van Suzuka na één uur op de motor met 45 graden buitentemperatuur van de motor af in een opblaasbadje met grote ijsblokken en twee Japanse meiden er bij in afkoelen achter in de pitbox. Je had die 40 fotografen eens moeten zien, ze vochten allemaal om de beste foto te kunnen maken van dit toch wel bijzondere moment.

Wat is het mooiste wat je aan het racen hebt overgehouden?

Onvergetelijke herinneringen, momenten en ervaringen waar ik in het dagelijks leven nog steeds heel veel aan hebt. De race sport heeft me gemaakt tot wie ik nu ben.

Wat ben je gaan doen na je actieve wegrace carrière?

Naast mijn werkzaamheden in de motorzaak, heb ik nog een Supersport/Superbike Kawasaki raceteam gehad. Daarna nog drie seizoen de KTM RC390 Cup georganiseerd en samen met Koen, Ryan en Glenn nog een jaar actief geweest met een team in het FIM World Supersport 300 kampioenschap.

Ben je nog op de een of andere manier betrokken bij de sport?

Helaas heb ik daar momenteel geen tijd meer voor. Ik ben heel druk met onze prachtige nieuwe motor zaak. Daarnaast ben ik veel aan het genieten van de kinderen

Welke huidige coureur heb je veel respect voor en waarom?

Voor alle coureurs heb ik respect, maar Valentino Rossi steekt daar bovenuit omdat hij al die jaren met zoveel verschillende motoren en tegen meerdere generaties coureurs heeft moeten strijden en dat nog steeds doet!

Wie zie je als het grootste (huidig actief) wegracetalent in Nederland en waarom?

Dat kan ik helaas niet zeggen, Daarvoor ben ik te momenteel te weinig betrokken momenteel bij de sport.

Hoe kijk je met jouw ervaring aan tegen de huidige racerij, zowel nationaal als ook internationaal?

Ik kan nog steeds erg genieten van de motorsport, maar dan op zondagmiddag voor de tv. Wat er momenteel op nationaal gebied gebeurt, daar ben ik er helaas te weinig voor bij betrokken en volg ik het niet voldoende om daar een goed oordeel over te kunnen geven.

Zaterdag 06-02-2021: De Nederlandse wegracetopper van toen: Herman van Duffelen