De Nederlandse wegracetopper van toen: Ronald ter Braake

602
ronald-ter-braake
Ronald ter Braake | foto© Wim Echten

De Nederlandse wegracetopper van weleer, waar is hij gebleven, wat doet hij tegenwoordig en hoe kijkt hij tegen de huidige wegracesport aan. In de rustige wintermaanden zonder races stellen we twee keer per week een Nederlandse wegrace topper van weleer aan jullie voor in de rubriek ‘De Nederlands wegracetopper van toen’ en we stellen hun allemaal een serie (dezelfde) vragen. Deze week: Ronald ter Braake.

Wie is Ronald ter Braake?

 • Naam: Ronald ter Braake
 • Bijnaam: Braaky
 • Geboren op: 10-03-1989
 • Woonplaats: Nijeveen
 • Partner: Nina
 • Start wegrace carrière: 2002
 • Actief geweest in: Juniorcup, Superstock 600, Superbike en EK en IDM
 • Aantal titels: 2
 • Einde wegrace carrière: 2011
 • Huidige beroep: Verkoop van motorfietsen thuis bij Wim ter Braake Motoren in Nijeveen
 • Facebook: ronald.terbraake
 • Twitter: volgens mij wel ergens
 • Instagram: @Braakytb

Hoe ben je destijds in aanraking gekomen met de wegracesport?

We waren altijd al wel in aanraking geweest met de motorsport maar dan een andere tak, namelijk het grasbaanracen. Maar bij ons op de zaak hadden we destijds een monteur (Arjan Dekker) met een leuke hobby en die was bezig met zijn racelicentie…. en ja zo ging het balletje rollen.

Met welke coureur heb je mooiste gevechten gehad op de baan?

Nigel walraven, Hugo van den Berg, Marcel van Nieuwenhuizen, Roy ten Napel, Kervin Bos, Bob Withag, Leon Bovee, Kevin Valk, Danny de Boer, de gebroeders Veijer, eigenlijk met best wel heel veel goede coureurs.

Beste motorfiets waar je op gereden hebt en waarom?

Het Jaar 2010; samen met mijn monteurs Niek, Michiel en Remco de hele motor, een Kawasaki ZX-6R in eigen huis geprepareerd. Maar dan ook echt alles, dus een Kawasaki ZX-6R.

Wat is je meest favoriete circuit waar je gereden hebt en waarom?

Spa-Francorchamps waarom? Die heerlijke flow die je meeneemt de baan op.

Wat is het meeste vreemde, hilarische wat je hebt meegemaakt in de racerij?

Vraag dat maar aan Joey Litjens: Kerst en Oud en Nieuw op Calafat …

Wat is het mooiste wat je aan het racen hebt overgehouden?

De goede herinnering en het mooie is als je elkaar weer spreekt en je begint over het racen dan krijg je nog steeds weer die kriebels alsof het gisteren is gebeurd.

Wat ben je gaan doen na je actieve wegrace carrière?

Om toch nog een beetje in verbinding te blijven met het racen ben ik les gaan geven bij Trackdays4all, de circuitdagen organisator waar we echt alle klanten op een goede manier kunnen helpen.

Ben je nog op de een of andere manier betrokken bij de sport?

Ja, één keer in het jaar ben ik nog actief bij het Tamariva Racing Team, we doen dan mee met de 501 van Assen. Samen met Ivar en Ruud maken we er altijd een heel leuk weekend van.

Welke huidige coureur heb je veel respect voor en waarom?

Voor elke coureur heb ik respect. Je hebt als coureur maar één missie en dat is zo hard mogelijk rondgaan, en iedereen doet dat op zijn eigen manier.

Wie zie je als het grootste (huidig actief) wegracetalent in Nederland en waarom?

Jeffrey Buis natuurlijk. Hij is tenslotte wereldkampioen in de WorldSSP300 categorie.

Hoe kijk je met jouw ervaring aan tegen de huidige racerij, zowel nationaal als ook internationaal?

Heel eerlijk, ik volg alles niet meer zoveel als vroeger. Ik volg eigenlijk alleen de Grand Prix weekenden en het WorldSBK. We mogen niet vergeten dat onze Michael daar ook hele goede prestaties levert.

Veel belangstelling en heel veel reacties
Gezien het aantal reacties – met name van bezoekers die graag hun held van weleer in deze rubriek zien –  en de keren dat het eerste bericht gelezen is hebben we als Racesport.nl redactie besloten om niet één maar twee keer per week in de rustige wintermaanden een Nederlandse wegracetopper van toen in de spotlights te zetten. Vanaf komende week dus elke woensdag en zaterdag een Nederlandse wegracetopper van toen in de spotlights.

Woensdag 23-12-2020: De Nederlandse wegracetopper van toen: Hans Smees.Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App