De Rosa behaalt eerste WorldSSP zege in Indonesië na spannend duel met Aegerter

1232
Raffaele de Rosa - Pertamina Mandalika International Street Circuit | foto© Dorna

Raffaele de Rosa heeft zaterdag de eerste World Supersport van het weekend gewonnen op het Mandalika Street Circuit. De 34-jarige Italiaan behaalde zijn eerste zege in een spannende race voor Dominique Aegerter en Federico Caricasulo. Glenn van Straalen was de beste Nederlander op de dertiende plaats.

Zaterdag om 13:30 uur lokale tijd, 06:30 uur Nederlandse tijd ging de eerste World Supersport race van het weekend van start op het Pertamina Mandalika International Street Circuit van start. Het was de eerste officiële WK wedstrijd op het gloednieuwe Indonesische circuit.

Na een warme en zonnige eerste dag was het nu behoorlijk bewolkt op het circuit in Lombok. Uiteraard was het nog steeds warm met een buitentemperatuur van zo’n 29°C maar er hing veel donkere bewolking boven het circuit, waar het af en toe al begon te druppelen.

Bij de start van de race was de baan nog gewoon droog dus gingen de coureurs op slicks van start. Wereldkampioen en polesitter Dominique Aegerter startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor de goed gestarte Federico Caricasulo en Raffaele de Rosa. Manuel González nam de vierde plaats in handen voor Can Öncü en Steven Odendaal, daarachter waren het Randy Krummenacher, Peter Sebestyén, Unai Orradre en Philipp Oettl in de top tien.

Caricasulo, dit weekend rijdend voor het VFT Racing Team, viel meteen aan in de eerste ronde en zette zijn Yamaha in bocht 10 naast die van Aegerter waarmee hij de leiding overnam. Nederlanders Glenn van Straalen en Jeffrey Buis hadden ook een aantal plaatsen goedgemaakt in de eerste ronde en reden op de veertiende en zestiende positie respectievelijk.

Een ronde later ging ook González voorbij aan Aegerter waardoor de Ten Kate Racing Yamaha coureur terugviel naar de derde plaats. González maakt volgend jaar de overstap naar de Moto2 klasse met het nieuwe VR46 Master Camp Yamaha team. De Spanjaard was op dreef want in de derde ronde nam hij de leiding over van Caricasulo dankzij een knappe uitremactie in bocht 13.

In de vierde ronde begon het flink te regenen waardoor de omstandigheden ineens behoorlijk verraderlijk werden. Aegerter had het lastig want hij verloor drie posities in die ene ronde. Het probleem was dat de regen in deze fase alleen nog in de vierde sector viel, de andere sectoren waren nog nagenoeg droog.

Ten Kate Racing Yamaha coureur en thuisrijder Galang Hendra Pratama was de eerste coureur die besloot de pits in te duiken voor een set intermediates. De coureurs in de kopgroep besloten in deze fase nog op slicks te blijven rijden.

In de zesde ronde viel Raffaele de Rosa aan en nam hij de koppositie over van González. De regen zette niet echt door, alleen in de vierde sector was het behoorlijk glad. De Spanjaard wist echter al gauw weer te counteren en pakte de leiding weer af van De Rosa. Het was een fascinerende race, met name vanwege de lastige omstandigheden in sector vier bleef het veld dichtbij elkaar. De eerste negen coureurs reden binnen anderhalve seconde van elkaar.

De Rosa nam de leiding andermaal over in de negende ronde en ditmaal wist hij meteen een gat te slaan ten opzichte van zijn concurrenten. Voor Vertti Takala kwam in die ronde de race ten einde, hij kwam ten val over de natte kerbstones bij het uitkomen van de laatste bocht voor start / finish.

Naarmate de race vorderde leek het ook in sector vier weer op te drogen. De Rosa reed in de twaalfde ronde nog steeds aan de leiding maar Caricasulo wist het gat langzaam maar zeker dicht te rijden. Drie seconden daarachter voerde Aegerter de achtervolgende groep aan voor Odendaal, Öncü en González. Voor Niki Tuuli kwam de race helaas vroegtijdig ten einde vanwege een technisch probleem.

Het werd een uiterst spannende slotfase. De Rosa reed aan de leiding voor Caricasulo met Aegerter daarachter op de derde plaats, maar de Zwitser reed constant de snelste rondetijden. In de zeventiende ronde sloeg Aegerter toe en wist hij Caricasulo te passeren door middel van een knappe uitremactie in bocht 11. Met nog 2,5 ronde te gaan ging hij op jacht naar raceleider De Rosa, die een kleine seconde voor hem reed.

Aegerter was flink aan het pushen en zette alles op de Italiaan te achterhalen. Met nog één ronde te gaan zat de Zwitser aan het achterwiel van De Rosa maar een inhaalactie was nog niet zomaar gemaakt. De Rosa maakte geen enkele fout in de laatste ronde en maakte het onmogelijk voor Aegerter om een aanval te plaatsen waardoor hij als winnaar over de streep kwam.

De Rosa behaalde daarmee zijn eerste zege in de World Supersport klasse na. De 34-jarige Italiaan is één van de veteranen met 89 starts in de klasse, hiervoor was hij Superstock 1000 kampioen in 2016 en daarvoor reed hij jarenlang in de toenmalige 250cc klasse. Het is ook de eerste zege van Kawasaki in de WorldSSP klasse dit jaar.

Wereldkampioen Aegerter moest genoegen nemen met de tweede plaats maar gezien de beginfase van de race was dat een ijzersterke comeback van de Zwitser. Caricasulo kwam drie seconden daarachter als derde over de finish.

Jules Cluzel werd vierde in de eerste World Supersport race van het weekend voor Manuel González en Steven Odendaal, daarachter eindigden Can Öncü, Randy Krummenacher, Hannes Soomer en Peter Sebestyén in de top tien. Glenn van Straalen scoorde drie WK punten door als dertiende te finishen, Jeffrey Buis kwam als zestiende over de streep.

De tweede World Supersport race op het Pertamina Mandalika International Street Circuit gaat zondag opnieuw om 13:30 uur lokale tijd, 06:30 uur Nederlandse tijd van start.