Dunlop wint ook spannende tweede Supersport TT race en behaalt 21e TT zege

1979
V.l.n.r. Peter Hickman, Michael Dunlop en Dean Harrison | © Isle of Man TT Races

Michael Dunlop heeft vrijdagochtend de tweede Supersport TT race gewonnen op het Isle of Man. In deze race over twee ronden streed de Noord-Ier in een spectaculair duel voor de overwinning met Peter Hickman waarbij hij uiteindelijk zijn 21e TT overwinning behaalde. Hickman werd tweede, Dean Harrison eindigde voor de derde keer deze week op het podium.

Vrijdagochtend om 10:45 uur lokale tijd, 11:45 uur Nederlandse tijd begon de tweede Supersport TT race op het Isle of Man. Vanwege het drukke tijdschema met ook nog een Sidecar TT race en de Senior TT werd deze race over twee ronden verreden. Na veel regen op donderdagmiddag scheen de zon op vrijdagochtend, echter was het nog niet op het gehele zestig kilometer lange circuit droog. Met name onder de bomen was het nog nat waardoor de coureurs daar met beleid doorheen moesten, daarnaast waaide het behoorlijk hard op het hele circuit.

De race ging van start en bij het eerste meetpunt waren de verschillen minimaal met Supersport TT Race 1 winnaar Michael Dunlop die het snelste was met Peter Hickman daar slechts 0,158 seconde achter. Dean Harrison moest twee seconden toegeven op de twee TT-winnaars van deze week met Davey Todd, Jamie Coward en Lee Johnston daarachter in de top zes.

Bij het tweede meetpunt had Dunlop drie tienden gepakt ten opzichte van Hickman maar met 0,455 seconde waren de verschillen nog steeds minimaal. Harrison stond op drie seconden terwijl Coward was opgeschoven naar de vierde positie.

In Ramsey bij het derde meetpunt had Dunlop de leiding nog in handen maar leek het langzaamaan een tweestrijd te worden aangezien Hickman slechts 0,576 seconde op de Noord-Ier moest toegeven en Harrison al zo’n vijf seconden was teruggevallen. Coward reed op de vierde plaats met een seconde marge naar Davey Todd en James Hillier.

Ter hoogte van de Bungalow had Dunlop zijn voorsprong naar Hickman uitgebreid naar 0,9 seconde maar het gedeelte van het zestig kilometer lange circuit dat er nu aankwam was het favoriete gedeelte van Hickman. Harrison reed daar zes seconden achter op de derde plaats en was nog zeker kanshebber met Coward daar tien seconden achter voor Milenco by Padgett’s Honda coureurs Todd en Cummins.

Aan het einde van de eerste ronde was het Michael Dunlop aan de leiding die een ronde van 126.655 mph had gereden waarmee hij slechts 0,570 seconde sneller was dan Peter Hickman. Tien seconden daarachter was het Dean Harrison op de derde plaats voor Davey Todd en Jamie Coward, verder reden Conor Cummins, James Hillier, Dominic Herbertson, Mike Browne en James Hind in de top tien. Lee Johnston, winnaar van een Supersport TT race in 2019, kwam aan het einde van de eerste ronde naar binnen en leek technische problemen te hebben.

Dunlop zette flink aan in de eerste sector van de tweede ronde en kwam bij het meetpunt in Glen Helen door met een voorsprong van 1,8 seconde richting Hickman. Zo’n tien seconden daarachter reed Harrison vooralsnog op de derde plaats voor Todd, Coward en Cummins.

De strijd was zeker nog niet gestreden want in Ballaugh had Hickman zijn achterstand weer verkleind naar 1,3 seconde. Na de geweldige Supertwin TT race op woensdag waarin dezelfde twee coureurs ook een spannende strijd voerden maar Dunlop moest afhaken vanwege technische problemen, hadden we nu dus een revanche. Tien seconden daarachter leek Harrison nu wel te settelen voor de derde plaats maar alle ogen waren dus gericht op het titanenduel vooraan.

Bij doorkomst in Ramsey was de voorsprong Dunlop naar Hickman weer iets gegroeid naar 1,662 seconde. Het zou opnieuw aankomen tot de laatste meters van de race om zeker te weten wie deze tweede Supersport TT race zou winnen.

Dunlop was ontzettend hard aan het pushen en had bij het vierde meetpunt op de Bungalow zijn marge vergroot naar 2,7 seconde. Hickman was nog niet bereid om de strijd zomaar op te geven en zette op het ‘Mountain’ gedeelte alles op alles. Ruim zestien seconden daarachter leek Harrison een zekerheidje te zijn voor de derde plaats.

Uiteindelijk bleef Dunlop ook in de laatste kilometers foutloos en kwam hij wederom als winnaar over de streep. Het was zijn tweede Isle of Man TT overwinning van de week en zijn 21e in totaal waarmee hij er slechts twee verwijderd is van John McGuinness en vijf van zijn legendarische oom Joey Dunlop. Zijn snelste ronde was een 128.536 waardoor hij ondanks de minder gunstige omstandigheden slechts vijf seconden op zijn eigen ronderecord tekortkwam.

Hickman moest genoegen nemen met de tweede plaats maar heeft in alle races nog op het podium gestaan. Het record van Ian Hutchinson van vijf overwinningen in een week is hierdoor niet meer haalbaar, maar de 35-jarige Engelsman kan op vrijdagmiddag zeker nog terugslaan in de Senior TT. Dean Harrison werd derde op zijn Kawasaki ZX-6R en behaalde zo zijn derde podiumfinish van de week. Ruim zeventien seconden daarachter finishte Davey Todd als vierde voor Jamie Coward en Conor Cummins, daarachter waren het James Hillier, Dominic Herbertson, Mike Browne en Paul Jordan in de top tien.

Het programma op het Isle of Man van vrijdag gaat verder met de tweede Sidecar TT race om 12:30 uur lokale tijd, 13:30 uur Nederlandse tijd en de afsluitende Senior TT over vier ronden om 14:15 uur lokale tijd, 15:15 uur Nederlandse tijd.