Eerste team in Jerez naar huis vanwege overtreding COVID-19 protocol

18
team-2r-racing-kawasaki
Team 2R Racing Kawasaki kan inpakken en naar huis

Dit weekend wordt in Jerez het 2020 FIM Superbike World Championship herstart. Net als tijdens de afgelopen twee Grand Prix weekenden gebeurt dit volgens een streng COVID-19 protocol. Voor teams, coureurs en personeel die de regels overtreden geldt er maar één sanctie, vertrekken en daar is Team 2R Racing Kawasaki inmiddels achter. Zij kunnen nog voordat er een meter gereden is al inpakken en naar huis.

Na vijf maanden vindt dit weekend de herstart plaats van het 2020 FIM Superbike World Championship seizoen. Om dit mogelijk te maken heeft organisator Dorna Sports samen met de lokale overheden in Spanje, Portugal en Frankrijk een uitgebreid protocol opgesteld om te voorkomen dat het corona virus zich in de paddock vestigt of zich zelfs maar verspreidt.

Elk paddocklid (de zogenaamde “essentiële” medewerkers) moest vooraf een zeven pagina’s tellend document ondertekenen en kreeg een 33 pagina’s tellende Covid-19 protocol met maatregelen, waarin alle gedragsregels en hygiënemaatregelen tot in het kleinste detail zijn vastgelegd.

Overal is er beveiliging en ook Guardia Civil-patrouilles – zelfs in de hotels rond het circuit. Om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt. Hoe dan ook heeft elk paddocklid heeft ze geaccepteerd met een tiental handtekeningen op verschillende documenten.

Inmiddels is bekend dat Team 2R Racing Kawasaki – actief in de World Supersport 300 klasse – deze regels donderdagavond in de wind hebben geslagen. De teamleden werden tijdens een controle betrapt op het niet opvolgen van de regels. Zo droeg men donderdagavond geen van allen een verplicht mondkapje, waren er veel te veel mensen aanwezig in hun tent in de paddock en bleek men verschillende bevriende collega’s uitgenodigd te hebben voor een gezamenlijk diner. Allemaal zaken die ten strengste verboden zijn volgens het geldende protocol.

Na een eerste waarschuwing bleek dat men zich nog niet bewust was van de consequenties, maar dat zijn ze inmiddels wel. Het team kan vrijdagochtend nog voordat de eerste vrije trainingen van start gaan inpakken en huiswaarts keren. Sterker nog, Dorna heeft het team voor de rest van het seizoen uitgesloten van deelname aan het kampioenschap.

Met deze beslissing heeft Dorna een precedent geschapen, men zal volgens een woordvoerder ook genadeloos optreden in geval van verdere overtredingen. Iedereen is dus gewaarschuwd.

 

Handige links Pirelli Spanish Round 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App