Fabio Quartararó kwam zondag als derde over de finish aan het einde van de MotoGP race op het Misano World Circuit Marco Simoncelli maar vanwege een tijdstraf werd de Fransman teruggezet naar de vierde plaats. Gedurende de race had Quartararó te vaak de track limits overschreden.

Dat het FIM MotoGP Stewards Panel in de afgelopen weken geen vrienden heeft gemaakt lijkt wel duidelijk. In Oostenrijk was er al veel ophef toen Jorge Martin zijn overwinning verloor door het overschrijden van de track limits in de laatste ronde en de zege zodoende naar Marco Bezzecchi ging.

Afgelopen zondag waren de track limits wederom een beslissende factor in de race, ditmaal was Fabio Quartararó het slachtoffer. De Fransman was te vaak buiten de baan gekomen en kreeg daarvoor een Long Lap Penalty. Deze voerde hij niet uit waardoor er een tijdstraf van drie seconden aan hem werd uitgedeeld. Ondanks dat Quartararó als derde over de finish kwam werd hij dus teruggezet naar de vierde plaats en mocht Pol Espargaró mee naar het podium.

Het FIM MotoGP Stewards Panel maakt dan misschien geen vrienden maar de regels zijn eigenlijk vrij duidelijk. De kerbstones horen nog bij het circuit, alles daarbuiten hoort er niet meer bij en als je daar als coureur toch herhaaldelijk gebruik van maakt word je bestraft. Deze groene zones zijn meer als veiligheid geïntroduceerd zodat een coureur niet meteen ten val komt wanneer hij buiten de baan komt, zoals dat wel het geval kan zijn bij gras of gravel. Hoe dan ook zal de discussie nog vaak gevoerd worden en was Quartararó na afloop in ieder geval zeer gefrustreerd toen hij verhaal ging halen bij het Panel.

Fabio Quartararó: “Allereerst ben ik heel erg blij met mijn race. Ik denk dat het belangrijk is om eindelijk weer in de top drie te eindigen nadat we het in de afgelopen races heel moeilijk hebben gehad. Uiteindelijk hebben we dan helaas die penalty gekregen voor het overschrijden van de track limits. Normaal gesproken ontvang je eerst een waarschuwing, zoals je die ook op TV ziet, dat je te vaak buiten de baan bent gekomen maar ik heb die waarschuwing helemaal niet gehad. Ik was dan ook verrast toen ik zag dat ik deze penalty had. Van de eerste drie keer wist ik dat ik de track limits heb overschreden maar van de laatste twee keer had ik geen idee dus is het heel teleurstellend dat ik niet eerst die waarschuwing heb gekregen.

Het is heel jammer en frustrerend maar ik kijk alweer uit naar Barcelona. Ik kan in ieder geval blij zijn met hoe ik de race gereden heb en dat we de snelheid weer hadden. Het was lastig om Pol [Espargaró] in te halen en ook [Joan] Mir wist ons heel snel te achterhalen maar het is goed om te race in ieder geval sterk te eindigen.”

Toen Quartararó weer afgekoeld was bleek het probleem dus te zijn dat hij geen waarschuwing kreeg. Normaal gesproken krijgt een coureur eerst een waarschuwing voordat de penalty pas wordt uitgedeeld maar de Fransman heeft deze waarschuwing niet ontvangen. Waar het precies is misgegaan zal binnenkort ongetwijfeld bekend worden gemaakt.

In het kampioenschap zijn de verschillen ongekend klein. Andrea Dovizioso leidt met 84 punten maar Fabio Quartararó en toekomstig teamgenoot Maverick Viñales hebben 83 punten achter hun naam staan. Joan Mir staat daar weer kort achter met 80 gescoorde punten.

Komend weekend wordt alweer de volgende Grand Prix verreden, ditmaal reist de MotoGP paddock af naar het Circuit de Barcelona-Catalunya.

 

Handige links Gran Premio TISSOT dell’Emilia Romagna e della Riviera di Rimini 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagBent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App