Fabio Quartararo het snelst tijdens eerste testdag in Sepang

5
fabio-quartararo
Fabio Quartararo - Sepang Test | foto© Zeelenberg Racing

Fabio Quartararo heeft vrijdag in Sepang de snelste rondetijd op de klok gezet tijdens de eerste dag van de Official MotoGP Test. De Fransman was het snelst voor zijn Petronas Yamaha Sepang Racing Team collega Franco Morbidelli en Suzuki coureur Alex Rins.

De eerste dag van de Official MotoGP Testdag zit erop. Nadat de lichten vrijdagochtend om 10:00 uur lokale tijd in Sepang op groen gingen kon er de eerste uren onder goede en zonnige omstandigheden gereden worden.

Het was Fabio Quartararo die halverwege de dag de lijst aanvoerde voor teamgenoot Franco Morbidelli en Alex Rins.

Lees het verslag van de eerste helft van de dag: Quartararo voert het veld aan halverwege dag 1

Halverwege de dag pakten zich echter donkere wolken samen boven het Sepang International Circuit en niet veel later begon het dan ook te regenen. Rond de klok van 14:30 uur kwamen de eerste regendruppels naar beneden en niet veel later ging dit over in een stevige regenbui wat resulteerde dat er geen actie meer was op de baan.

Na een korte maar stevige regenbui brak de zon weer door maar het duurde ongeveer twee uur alvorens Francesco Bagnaia als eerste coureur weer naar buiten ging en de sessie hervatte. Dat de baan op dat moment nog niet geheel droog was bleek al snel uit de gereden rondetijden van de Pramac Racing Ducati, deze waren namelijk nog zo’n drie seconden verwijderd van zijn eerder op de dag gereden snelste ronden.

De rondetijden gingen niet veel later echter al snel naar beneden en met nog ongeveer anderhalf uur te gaan was het dan ook al weer een drukte van belang op de baan, al keerden na de regen niet alle coureurs terug op de baan.

Met nog ongeveer een kwartier te gaan was het Jack Miller die zijn eigen snelste rondetijd van de dag wist te verbeteren en naar de vijfde plaats op de tijdlijst wist te komen. Het was meteen ook zo’n beetje de laatste actie van de dag want de regen keerde terug waarmee er toch nog een vroegtijdig einde kwam aan deze eerste testdag.

Met een snelste ronde van 1’58.945 was het Quartararo die bij het vallen van de finishvlag de lijst aanvoerde. Opvallend daarbij was dat de Fransman tijdens deze eerste voornamelijk met het vorige model van de Yamaha M1 onderweg was.

Quartararo’s teamgenoot Franco Morbidelli eindigde deze eerste dag als tweede voor Suzuki coureur Alex Rins, Honda coureur Cal Crutchlow en de in de slotfase naar de vijfde plaats op de lijst gekomen Miller.

De zesde rondetijd tijdens deze eerste dag kwam op naam van Maverick Viñales voor Aleix Espargaró, Pol Espargaró, Joan Mir terwijl Valentino Rossi de top tien completeerde.

De nummer 1 en 2 van het afgelopen seizoen Marc Marquez en Andrea Dovizioso eindigden deze eerste dag beiden buiten de top tien. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat zowel Marquez – mede vanwege zijn blessure – en ook Dovizioso na de regenbui besloten de rest van de dag niet meer in actie te komen.

Met de dertiende rondetijd werd Alex Marquez de best geklasseerde MotoGP debutant tijdens deze eerste dag terwijl Johann Zarco zijn debuut op de Avintia Racing Ducati afsloot met de negentiende rondetijd achter zijn naam.

Jorge Lorenzo, de kersverse Yamaha MotoGP testcoureur, kwam tijdens deze eerste testdag niet in actie. De Spanjaard zal uitsluitend zondag tijdens de derde en afsluitende dag in actie komen, dit in verband met het feit dat Yamaha nog onvoldoende materiaal beschikbaar heeft voor deze eerste test van 2020.

Zaterdag komen de MotoGP coureurs opnieuw in actie voor hun tweede dag, de actie op het Sepang International Circuit zal dan opnieuw plaatsvinden van 03:00 tot 11:00 uur Nederlandse tijd.

Volledige tijdlijst Official MotoGP Test Sepang vrijdag:

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App