Fabio Quartararo: Met de hulp van een psycholoog op jacht naar de wereldtitel

3673
fabio-quartararo
Fabio Quartararo - Qatar Test | foto© motogp.com

Fabio Quartararo noteerde zondag in Qatar de snelste rondetijd tijdens de eerste Official MotoGP Test van 2021. Ondanks dat de Monster Energy Yamaha MotoGP Team coureur het snelst was is het gevoel op de Yamaha M1 nog steeds niet hetzelfde als in 2019, zijn debuutjaar in de koningsklasse.

Na een iets mindere eerste MotoGP testdag zaterdag op het Losail International Circuit van Fabio Quartararo zagen we de Fransman zondag aan het einde van de tweede dag van de Official MotoGP Test de tijdlijst aanvoeren. De Monster Energy Yamaha MotoGP Team coureur had het ons zaterdagavond in zijn media debrief al voorspeld, tijdens de eerste dag moest hij namelijk enorm wennen aan de Yamaha M1 nadat hij de afgelopen weken veelvuldige de nodige ronde gereden had op een straatversie van de Yamaha YZF-R1.

Het kwam dus allemaal goed tijdens de tweede dag, de opvolger van Valentino Rossi binnen het officiële Yamaha MotoGP fabrieksteam noteerde in het laatste uur van de dag een snelste ronde van 1’53.940, een rondetijd waarmee hij niet alleen het snelst was maar tevens de enige coureur werd met een tijd onder de 1’54 grens.

Maar het rijden van die ene snelle ronde is voor de jonge Fransman niet voldoende. Nadat hij afgelopen winter de hulp inriep van een sportpsycholoog telt er voor komend seizoen maar één ding en dat is de strijd aangaan voor de 2021 MotoGP wereldtitel. De hulp van een psycholoog is één stap maar de volgende prioriteit is om samen met de Japanse Yamaha engineers de juiste en langverwachte aanpassingen zien te vinden aan de Yamaha M1. Ook de hulp van Cal Crutchlow als nieuwe Yamaha MotoGP coureur kan daarbij een grote rol spelen volgens de debutant in het Monster Energy Yamaha MotoGP Team.

Het ideale pakket voor de 21-jarige coureur uit Nice zou een semi-terugkeer zijn naar het MotoGP-prototype van 2019 zo liet Quartararo ons zondagavond in zijn media debrief horen.

Fabio Quartararo: “Het is nog steeds niet hetzelfde gevoel als in 2019, maar ik hoop dat het komt (lach). Maar we werken eraan en ik denk dat het erg belangrijk is, want ja, het frame van de 2019-fiets was echt ongelooflijk, maar komen in de goede richting. Mijn debuut in het fabrieksteam vraagt om meer verantwoordelijkheid van mijn kant. Ik heb het gevoel dat ik het team kan helpen met duidelijke opmerkingen omdat ze welkom zijn.
We hebben het tempo verbeterd, dat is iets heel positiefs dat we meenemen van deze twee dagen. Het gevoel op de motor is geweldig, en ik heb goede rondetijden neergezet. We zullen de komende twee vrije dagen gebruiken om de data te bekijken en te beslissen wat de volgende stappen zijn.
Ik heb veel getraind in de afgelopen winterstop, motorcross en ook flat track, maar rijden op een MotoGP motor is toch echt een ander verhaal. Ik kijk nu vooral uit naar een paar vrije dagen, zodat de blaren op mijn handen kunnen genezen. Toch ben ik blij dat we over twee dagen weer mogen rijden, want ik geniet er zo van!”

Met de line-up gevormd door Quartararo en Maverick Viñales, hopen ze bij Yamaha het komende MotoGP seizoen vooral constante resultaten te kunnen boeken. In het verleden was het nog wel eens moeilijk om de juiste aanpassingen te vinden op de verschillende circuits waardoor de resultaten te wisselvallig waren. Dat moet anders dit seizoen, een mening die ook teamdirecteur Massimo Meregalli is toegedaan.

Massimo Meregalli: In sommige situaties was het moeilijk om de aanpassingen van het ene circuit naar het andere te vinden. Het vinden van meer consistentie is één van de doelstellingen dit seizoen. We zijn nog niet waar we willen zijn met ons schema, maar we hebben al heel wat informatie kunnen verzamelen die we de komende twee dagen grondig zullen bestuderen. Elke coureur verkende verschillende gebieden voor verbetering. We zullen een mix van alle positief geëvalueerde oplossingen klaarmaken voor woensdag. Over het algemeen zijn we heel tevreden met het tempo dat onze beide coureurs de voorbije twee dagen hebben kunnen aanhouden. Fabio zette een sterke tijd neer tijdens zijn timeattack over één ronde. Maverick heeft er nog geen gedaan, die bewaren we tot later deze week.”

De Official MotoGP Test in Qatar wordt woensdag 10 maart hervat waarna de coureurs ook op donderdag en vrijdag nog in actie komen alvorens in het weekend van 24 t/m 26 maart op hetzelfde circuit het 2021 MotoGP seizoen geopend zal worden.

Handige links Official MotoGP Test Qatar 2021:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter