Romano Fenati heeft zondagochtend de Moto3 race gewonnen op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Vanwege regenval in de ochtend was het circuit nog deels nat maar met slicks op een opdrogende baan wist de Italiaan na een strijd in de beginfase weg te rijden van de concurrentie en zijn eerste zege sinds Motegi 2017 te behalen voor teamgenoot Tony Arbolino en John McPhee.

Zondagochtend om 11:00 uur gingen de lichten uit voor de 23 ronden durende Moto3 race op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Nadat er in de ochtend regen was gevallen en de warm-up op een natte baan werd verreden begon het steeds meer op te drogen en was er een duidelijk droog spoor. Alle coureurs gingen gewoon op slicks van start maar in de beginfase moest er met beleid worden gereden om niet op het natte gedeelte van de baan te eindigen.

Ronde 1
Het waren de VNE Snipers Team coureurs Romano Fenati en Tony Arbolino die het beste wisten te starten voor John McPhee en Leopard Racing coureurs Lorenzo Dalla Porta en Marcos Ramirez. De coureurs moesten voorzichtig zijn en niet van hun lijn afwijken, iets wat Fenati al gauw zelf ondervond toen hij aan zijn teamgenoot voorbij probeerde te gaan en daarmee meteen een aantal plaatsen verloor.

Ronde 2
Arbolino probeerde gebruik te maken van zijn leidende positie terwijl McPhee de aansluiting probeerde te houden. Fenati reed in het achterwiel van de Schot terwijl de achtervolging al zo’n twee seconden moest prijsgeven.

Ronde  3
Fenati wist een keurige inhaalactie in te zetten op McPhee waarna hij de achtervolging op teamgenoot Arbolino inzette.

Ronde 5
Aan het einde van de ronde nam Fenati voor het eerst in de race de leiding over. De Italiaan was samen met teamgenoot Arbolino en McPhee zo’n 3,5 seconden losgebroken van de achtervolging en het leek er al vroeg in de race op dat deze drie coureurs zouden beslissen wie er op de hoogste trede van het podium mocht staan.

Ronde 7
Arbolino was niet zomaar bereid om zijn teamgenoot weg te laten rijden. Hij viel aan en nam de leiding over waarna hij zijn zitje aantikte, waarmee hij bedoelde dat Fenati hem moest volgen in plaats van aanvallen zodat ze weg konden rijden van McPhee. Echter zag Fenati dit niet zitten en bij het ingaan van bocht 4 sloeg de 23-jarige coureur terug.

Ook was er in deze ronde een crash voor Raúl Fernández, de Ángel Nieto Team coureur crashte ter hoogte van bocht 9 maar kon zijn weg vervolgen.

Ronde 8
Het werd stuivertje wisselen tussen de VNE Snipers Team coureurs aangezien Arbolino op zijn beurt de koppositie weer overnam. McPhee leek tevreden te zijn met het volgen van de Italianen en mengde zich vooralsnog niet in deze strijd.

Ronde 11
Fenati had de leiding weer overgenomen en ditmaal wist hij direct een gaatje te slaan ten opzichte van Arbolino en McPhee. Ruim vijf seconden daarachter was Celestino Vietti opgeklommen naar de vierde plaats met Jauma Masia kort achter hem. Leopard Racing coureurs Lorenzo Dalla Porta reden op de zesde en zevende plaats met verder Makar Yurchenko, Aron Canet en Jakub Kornfeil in de top tien.

Voor Sergio García kwam de race vroegtijdig ten einde, de Estrella Galícia 0,0 coureur crashte bij het ingaan van bocht 9. Ook Can Öncü ging de fout in, de Turkse Red Bull KTM Ajo coureur crashte bij het ingaan van bocht 3.

Ronde 12
Fenati reed drie keer achter elkaar de snelste wedstrijdronde waardoor hij een marge van een seconde wist op te bouwen. McPhee begon aan te vallen bij Arbolino maar de Italiaan liet dit niet zomaar gebeuren. Hun strijd zorgde ervoor dat het alleen maar makkelijker werd voor Fenati om weg te rijden van het tweetal.

Ronde 13
Opmerkelijk genoeg crashte Can Öncü nog een keer. Ditmaal ging het mis ter hoogte van bocht 9 en nu was het dan ook einde wedstrijd voor de zestienjarige coureur.

Ronde 15
Opnieuw de snelste wedstrijdronde van Fenati en zijn voorsprong bedroeg inmiddels zo’n twee seconden. McPhee en Arbolino waren nog steeds niet klaar met elkaar en passeerden elkaar meerdere keren.

Ronde 17
Langzaam maar zeker begon de baan op te drogen waardoor het tempo verhoogd werd. Fenati leek vertrokken te zijn en had nog steeds een voorsprong van zo’n twee seconden terwijl McPhee nog steeds in duel was met Arbolino. De snelste coureur op de baan reed echter twee seconden daarachter in de naam van Celestino Vietti. De Italiaan reed een aantal keren achter elkaar de snelste wedstrijdronde en was zijn achterstand richting McPhee en Arbolino aan het verkleinen. Masia wist in het achterwiel van de Italiaan te blijven waardoor hij ook richting de podiumposities kon rijden.

Ronde 21
De voorsprong van Fenati bedroeg nog steeds zo’n twee seconden en hij leek af te stevenen op de overwinning. Arbolino had de tweede positie weer overgenomen maar McPhee gaf niet op terwijl Vietti en Masia steeds dichterbij kwamen en zich begonnen te mengen in de strijd voor de overige twee podiumposities.

Ronde 22
Masia leek de snelste coureur op de baan te zijn maar bij het ingaan van bocht 9 maakte de Spanjaard een grote fout. Hij wist veel snelheid mee te nemen bij het uitgaan van bocht 8 en zette de aanval in ten opzichte van McPhee. Echter ging het volledig mis voor de Bester Capital Dubai coureur en door middel van een high-sider kwam hij hard ten val. Zijn kansen voor een podiumfinish waren daardoor volledig verkeken en Arbolino, McPhee en Vietti waren de overgebleven coureurs in de strijd voor het podium.

Ronde 23
Het was duidelijk dat de race niet veel langer moest duren voor Fenati aangezien zijn voorsprong gauw kleiner werd. Echter maakte de Italiaan geen fouten meer en kwam hij als winnaar over de streep waardoor hij zijn eerste zege behaalde sinds Motegi 2017.

Daarachter werd de hevige strijd gevoerd voor de overige twee podiumplaatsen en deze ging letterlijk door tot aan de finishlijn. Arbolino reed een zeer sterke laatste sector waardoor hij met een behoorlijk aantal meters voorsprong het rechte stuk op ging. McPhee en Vietti kwamen echter zeer dichtbij maar Arbolino had genoeg gedaan om tweede te worden en daarmee een 1-2 te behalen voor het VNE Snipers Team. McPhee kwam slecht 0,008 seconde achter Arbolino als derde over de finish terwijl Vietti daarachter slechts 0,015 seconde moest toegeven op de Schot.

Ruim vijf seconden daarachter kwam Ramirez als vijfde over de finish voor teamgenoot Dalla Porta met daarachter Yurchenko, Kornfeil, Antonelli en Canet in de top tien.

In het kampioenschap neemt Dalla Porta de leiding weer over met 155 punten voor Canet met 154 en de naar de derde plaats opgeklommen Arbolino met 113.

 

Handige links myWorld Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App