Fermin Aldeguer behaalt na dominant weekend de overwinning in Thailand, Bendsneyder zestiende

2491
fermin-aldeguer

Fermin Aldeguer heeft zondagmiddag de Moto2 race op het Chang International Circuit gewonnen. De GT Trevisan SpeedUp coureur bleef Pedro Acosta ruim voor. Thuisrijder Somkiat Chantra maakte het podium compleet. Bo Bendsneyder werd zestiende vlak voor Barry Baltus op achttien. Zonta van den Goorbergh viel uit met een technisch probleem.

Evenement: OR Thailand Grand Prix
Circuit: Chang International Circuit
Categorie: Moto2
Tijd: 13:15 uur lokale tijd, 07:15 uur Nederlandse tijd
Sessie: Race – 22 ronden
Omstandigheden: Zonnig, 31°C

Zondag om 12:15 lokale tijd, 07:15 Nederlandse tijd gingen de lichten voor de race van de Moto2 op het Chang International Circuit uit. Het is de eerste kans voor Pedro Acosta om zijn tweede wereldtitel te pakken (eerste Moto2 titel). Hiervoor moet Acosta winnen en Tony Arbolino tiende of lager, Acosta tweede worden en Arbolino vijftiende of lager.

De van pole startende Fermin Aldeguer kende een goede start en bleef aan de leiding. Achter hem sloot Pedro Acosta aan op de tweede plaats voor Marcos Ramirez op drie. Zonta van den Goorbergh verloor bij de start een aantal plekken en viel terug naar de negentiende positie. Bo Bendsneyder viel terug naar de tweeëntwintigste plaats met Barry Baltus op vierentwintig. Alberto Surra kwam in de eerste ronde ten val.

Aron Canet kreeg bij de eerste doorkomst een dubbele long lap penalty voor een valse start. Tony Arbolino kwam door op de negende positie. Teamgenoot van Bendsneyder, Taiga Hada ging in de tweede ronde onderuit net als Joe Roberts.

Na de derde ronde was Van den Goorbergh weer opgeklommen naar de zeventiende plek. Baltus reed op dat moment op de twintigste plaats vlak voor Bendsneyder op tweeëntwintig. Aldeguer had meer dan een seconde voorsprong op Acosta die op zijn beurt weer meer dan een seconde voor Ramirez lag. Jake Dixon remde veel te laat voor bocht 3 waardoor hij in contact kwam met Celestino Vietti, die wel door kon. Echter ging het een paar bochten later alsnog mis voor Vietti.

Met nog zestien ronden te gaan kwam thuisrijder Somkiat Chantra naar de derde plek ten koste van Ramirez. Acosta reed anderhalve seconde achter Aldeguer terwijl zijn concurrent Arbolino op de zesde positie lag. Van den Goorbergh kreeg op dat moment een long lap voor irresponsible riding. Op dat moment ging Sergio Garcia onderuit.

Door zijn long lap viel Van den Goorbergh terug tot achter Bendsneyder op de negentiende positie. Arbolino won een positie ten koste van Alonso Lopez waardoor hij nu in de top vijf reed. Aan de kop van het veld had Aldeguer zijn voorsprong uitgebouwd tot meer dan drie seconden op Acosta, Chantra volgde op vier seconden en Arbolino kwam naar de vierde positie. Baltus reed met nog acht ronden te gaan op de vijftiende plek.

Na een klein foutje van Aldeguer kwam Acosta in één ronde een seconde dichterbij en was het verschil nog twee seconden. Onder aanvoering van Bendsneyder kreeg de groep waarin hij reed met daarin ook Van den Goorbergh aansluiting met de vijftiende plek van Baltus. Op dat moment kreeg Van den Goorbergh een technisch probleem en moest zijn race staken.

In de slotfase wist Fermin Aldeguer zijn voorsprong weer uit te bouwen tot een dikke drie seconden. Achter hem deed Pedro Acosta goede zaken voor het kampioenschap en reed onbedreigd naar de tweede plaats. Somkiat Chantra behaalde in zijn thuis Grand Prix het podium. Doordat Tony Arbolino op een vierde plaats eindigt is het kampioenschap nog niet beslist. Na een sterke race van Ai Ogura eindigt hij op de vijfde plaats. Bo Bendsneyder wist net niet het laatste puntje te pakken en werd zestiende. Baltus werd uiteindelijk achttiende.