FIM JuniorGP Catalunya: Zeer spannende races met kleine verschillen

709
kiyano-veijer
Kiyano Veijer | foto© Rafa Marrodan

Zondag 16 juli werden op het Circuit de Barcelona-Catalunya de races van de vijfde ronde van het FIM JuniorGP wereldkampioenschap verreden. Voor de JuniorGP en Moto2 ECh stonden er twee races op het programma. De ETC en Stock ECh moesten het dit weekend met één race doen. Geen race werd met een groter verschil gewonnen dan 0,306 seconden. Onderstaand alle uitslagen van de race dag.

Evenement: JuniorGP Catalunya 2023
Circuit: Circuit de Barcelona-Catalunya
Categorie: JuniorGP, Moto2 ECh, Stock ECh, ETC
Tijd: 11:00 – 16:40 uur
Sessie: Races
Condities: Droog

Er waren maar liefst acht coureurs die door een penalty achteraan moesten starten tijdens de eerste race. Met nog elf ronden te gaan was er een opmerkelijke crash van Jakob Rosenthaler, hij kwam op het rechte stuk ten val nadat hij achter op Eddie O’Shea reed. Na een spannende strijd in deze vijftien ronden tellende race kwam Xabier Zurutuza als eerst over de streep en wist zo de overwinning te pakken voor Jacob Roulstone en Ángel Piqueras. David Almansa kwam in de laatste ronde ten val.

Volledige uitslag: CAT23_JuniorGP_Race1

Al voordat de race begonnen was zagen we het eerste incident, Cormac Buchanan ging onderuit in de opwarm ronde. In deze race ontstond er een grote kopgroep met negentien rijders. In de voorlaatste ronde kwamen Eddie O’Shea, Jacob Roulstone, Xabier Zurutuza en Danial Shahril ten val. Na een battle waarbij de gehele groep binnen een seconden reed was het David Almansa die hier het beste mee om wist te gaan en zo zijn eerste overwinning wist te pakken. Fadillah Aditama en Luca Lunetta stonden naast hem op het podium. Na de race bleek dat Almansa en Lunetta ingehaald hebben onder een gele vlag en zij werden een plek teruggezet.

Volledige uitslag: CAT23_JuniorGP_Race2

Zonder kampioenschapsleider Senna Agius en Carlos Tatay ging de eerste race van start, hierdoor lagen er kansen voor anderen. Het was Xavier Cardelus die hier het meest van wist te profiteren en er met de winst van door ging na een mooi gevecht tussen vier man. Unai Orradre werd op slechts 0,065 seconden tweede voor Alberto Surra, Roberto Garcia greep net naast het podium.

Volledige uitslag: CAT23_Moto2ECh_Race1

Het was Alberto Surra die bij de start de kop wist te pakken. In deze race was er een spannende strijd gaande tussen vijf man met daarin Surra, Orradre, Cardelus, Garcia en Ruiz. Met nog 6 ronden te gaan zette Ruiz de inhaalactie in op Garcia, zat iets te krap, verloor de voorkant en nam Garcia mee in zijn crash. Unai Orradre ging er met de winst vandoor na een inhaalactie in de laatste ronde in bocht 10. Alberto Surra werd tweede op minder dan 0,100 seconden. Cardelus eindigde als derde.

Volledige uitslag: CAT23_Moto2ECh_Race2

In het begin van de race ontstond er een mooie strijd tussen zeven rijders. Al snel reden de twee rijders die het hele seizoen deze klasse al domineren, Daniel Muñoz en Eric Fernandez weg bij de rest van het veld. Dino Iozzo kon zich bij dit tweetal voegen en zij streden tot het eind van de race om de overwinning. Dit duel werd in het voordeel beslist door Daniel Muñoz met een fenomenale inhaalactie in de laatste bocht (vergelijkbaar met de actie van Valentino Rossi op Jorge Lorenzo in 2009) voor Eric Fernandez en Dino Iozzo.

Last Chance Race
In de Last Chance Race op zondagochtend voor de ETC klasse moest Kiyano Veijer als tweeëntwintigste vertrekken. Uiteindelijk wist de jonge Staphorster als vijftiende over de finish te komen. Dit was helaas niet genoeg om deel te kunnen nemen aan de race.

Net als in de JuniorGP waren er in de ETC ook een aantal rijders met een penalty waardoor zij als laatste op de grid moesten starten, onder wie Máximo Quiles en Edoardo Boggio. Al na drie ronden was het Máximo Quiles die de leiding in de race overnam. Halverwege de race kende Brian Uriarte een moment en moest door de grindbak. Een ronde later ging het mis voor drie jongens in de kopgroep, Pau Alsina, Carter Thompson en Leonardo Zanni zagen hun race vroegtijdig eindigen. In de laatste ronde kwamen Edoardo Boggio, Máximo Quiles en Rico Salmela ten val. Uiteindelijk wist Guido Pini de overwinning te grijpen. Casey O’Gorman en Ruché Moodley maakten het podium compleet.

Volledige uitslag: CAT23_ETC_Race

In de tussenstand gaan Ángel Piqueras (166 punten, 71 punten voorsprong), Senna Agius (141 punten, 20 punten voorsprong), Daniel Muñoz (120 punten, 35 punten voorsprong) en Máximo Quiles (124 punten, 1 punt voorsprong) aan de leiding.

Het JuniorGP kampioenschap gaat nu een lange zomerstop in. In het weekend van 7 en 8 oktober staat de zesde ronde op het Motorland Aragón op het programma.