Er was het afgelopen weekend veel te doen omtrent de veiligheid tijdens de voorlaatste ronde van het FIM Superbike World Championship in San Juan, Argentinië. Dit alles resulteerde in een staking van een zestal coureurs die zaterdag tijdens Race1 niet van start gingen.

Er is inmiddels al veel gezegd en geschreven omtrent het gebeuren, zo maakte het zestal coureurs dat zaterdag in Race 1 niet van start ging zondag al een statement omtrent het gebeuren. Maandagochtend na afloop van het evenement heeft ook de FIM middels een officieel statement duidelijkheid gegeven omtrent deze toch wel opmerkelijke situatie.

Lees ook:  Motul Argentinean Round: Officieel statement zes stakers Race 1 

FIM STATEMENT Motul Argentinean Round
Na de beslissing van zes coureurs om niet deel te nemen aan de eerste race van de Motul Argentinean Round, in San Juan op zaterdag 12 oktober, wenst de FIM de volgende zaken wat verduidelijkingen.

Op verzoek van de FIM werd in het circuit van San Juan in 2018 opnieuw geasfalteerd om zo in 2019 weer een WorldSBK evenement te kunnen organiseren. Op woensdag 9 oktober tijdens de inspectie van het circuit vroeg de FIM-veiligheidsbeambte de beheerder van het circuit om de baan schoon te maken en het stof te verwijderen dat zich de laatste dagen had verzameld, dit om de veiligheidsvoorwaarden te waarborgen die nodig zijn voor het goede verloop van de Argentijnse WorldSBK ronde.

Na een intensieve reiniging van het circuit op donderdag voorafgaand aan het evenement vond er daarna een nieuw inspectie plaats. Deze homologatie procedure, geldig van vrijdag tot en met zondag, is standaard tijdens elk evenement en gebeurt volgens de FIM-regels.

Op vrijdagavond tijdens de Safety commission vergadering hebben de rijdersvertegenwoordigers hun bezorgdheid geuit over de extreem warme omstandigheden en het mogelijke effect ervan op het nieuw aangelegde asfalt. In overleg met alle belanghebbenden (coureurs, vertegenwoordigers van FIM en Dorna) werd besloten om zaterdag om 12.00 uur na FP3 een bijeenkomst te houden om een nieuw punt te maken over de actuele situatie. Tijdens deze bijeenkomst waren alle coureurs blij met de verbetering van de circuit omstandigheden en werd unaniem besloten om de kwalificatiesessies en de wedstrijd door te laten gaan. Toch besloten vervolgens zes WorldSBK coureurs na de kwalificatiesessie om twee uur later niet aan de wedstrijd deel te nemen.

De FIM wil eraan herinneren dat de veiligheid van alle coureurs haar prioriteit heeft en wil benadrukken dat noch de extreem warme omstandigheden, noch de toestand van het circuit op dat moment een annulering van de race rechtvaardigde.

Om een hoog niveau van marshalling te kunnen bieden, heeft de FIM op donderdag op het circuit van San Juan, met de steun van de nationale federatie CAMOD, een seminar georganiseerd voor de 150 dienstdoende marshals.

 

Handige links Motul Argentinean Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App