Francesco Guidotti: “KTM kwam met een beter aanbod, maar ook hier ben ik niet de baas”

2559
francesco-guidotti
Francesco Guidotti | foto© KTM Images

Na tien jaar een belangrijke functie vervuld te hebben bij Pramac Racing begint Francesco Guidotti dit jaar aan een belangrijke nieuwe stap in zijn carrière. De Italiaan keert als manager terug naar KTM, de fabrikant waar hij ook van 2006 t/m 2009 in dienst was.

Bij KTM volgt Francesco Guidotti Mike Leitner op en is hij sinds 01 januari de nieuwe teammanager van het Red Bull KTM Factory Racing MotoGP Team, het team dat in 2022 aan de start verschijnt in de koningsklasse met de Zuid-Afrikaan Brad Binder en de Portugees Miguel Oliveira. Donderdag na afloop van de presentatie van de KTM MotoGP plannen voor het komende seizoen sprak Guidotti voor het eerst in zijn nieuwe functie met de media.

Francesco Guidotti: “Alle nieuwe faciliteiten hier bij KTM zijn fantastisch, ze bestonden 15 jaar geleden niet. Na mijn eerste kennismaking met de mensen hier in de fabriek en onze coureurs kan ik niet wachten om binnenkort naar de circuits te gaan en aan mijn klus daar te beginnen. Beginnend met de Official MotoGP Test in Sepang-test. Hier hebben we al een eerste uitdaging omdat we intern een aantal positieve Covid gevallen hebben, dus om er op tijd te komen met alle betrokken is nog wel een dingetje zeg maar. Maar hoe dan ook, we weten hoe hier mee om te gaan en we zullen er alles aan doen om daar voor de volle 100% klaar te staan voor onze coureurs.”

Een nieuwe manager betekent vaak ook interne wijzigingen, maar volgens Guidotti is dit op dit moment nog niet aan de orde. De afgelopen tijd was de uit Toscane afkomstige Italiaan wel al een aantal dagen op het hoofdkwartier van KTM in het Oostenrijkse Mattighofen en voerde hij verschillende gesprekken met de overige leden binnen het KTM-management.

Francesco Guidotti: “Er is niet iets om direct te veranderen, er zijn misschien een aantal zaken die iets beter en strakker georganiseerd kunnen worden. Binnen KTM is een geweldige groep mensen werkzaam die allemaal op de juiste positie hun werk doen. Het belangrijkste is dat binnen deze groep de neuzen allemaal dezelfde kant op staan, en als we dit weten te bereiken of in stand weten te houden dan ben ik ervan overtuigd dat we binnenkort uitstekende resultaten zullen behalen.”

De afgelopen jaren werd de naam Guidotti vaak in één adem genoemd met Ducati. De vraag was dan ook of de Italiaan geen moeite heeft gehad om de deur bij Ducati achter zich dicht te doen en over te stappen naar de concurrent.

Francesco Guidotti: “KTM heeft mij een functie aangeboden die ik bij Ducati nooit had kunnen krijgen. Natuurlijk kan ik hier ook niet zomaar mijn gang gaan en doen wat ik zelf wil, ik ben niet de baas hier, ik moet hetgeen wat ik doe rapporteren aan Pit [Beirer), hij is degene die beslist, maar ik ben bij KTM wel betrokken in de frontlinie. Ik ben zeg maar de schakel tussen het team en het bedrijf. Ik heb bij KTM een groter actieradius, maar ook een andere ondersteuning van het bedrijf.”

KTM begint in 2022 aan haar zesde seizoen als fabrikant in de MotoGP klasse. Nu kunnen en mogen we geruststellen dat 2021 niet het makkelijkste jaar was voor KTM in de koningsklasse. De grote vraag is dan ook welke verwachtingen er zijn voor het komende seizoen.

Francesco Guidotti: “Vaak komt je eetlust pas tijdens het eten, maar we moeten voordat de actie op de baan begint ook niet te terughoudend zijn en ons te veel beperkingen opleggen. Maar gedurende het voorseizoen is het wel goed om te kijken waar de anderen mee bezig zijn, kijken wie er allemaal vooruitgang hebben weten te boeken en welke stappen zij gemaakt hebben gedurende de winterstop. Maar zelfs als het niveau van de anderen gelijk blijft, is het al moeilijk genoeg om constant vooraan mee te kunnen doen. De afgelopen jaren waren de onderlinge verschillen dusdanig klein, tijdens de kwalificaties maar ook in de race waren de verschillen soms minimaal. Als de top tien in een race binnen acht seconden van elkaar zit, dan spreekt dat lijkt me voor zich. Het verschil maken zullen we ook komend seizoen hoogstwaarschijnlijk moeten zoeken in de details, een goede onderlinge samenwerking binnen het team en ook een klein beetje geluk mag zeker niet ontbreken. Het zou goed zijn als we aan het einde van het seizoen een coureur binnen de top vijf hebben staan. Maar we kunnen nu wel veel praten, maar over een maand vindt de eerste race plaats en vanaf dat moment kun je wat preciezere plannen maken. Maar zoals ik al eerder heb gezegd, ik ben er 100 procent van overtuigd dat binnen KTM de juiste mensen op de juiste plaats staan. Ik heb in mijn nieuwe functie nog geen dag op het circuit doorgebracht, dus het is erg moeilijk om nu al op dit soort vragen te antwoorden.”

Francesco Guidotti
Francesco Guidotti was van 2006-2009 al in dienst als teammanager binnen KTM in de toenmalige 125cc – en 250cc klasse. Met zijn terugkeer naar KTM en een vergelijkbare functie binnen het MotoGP project van de Oostenrijkse motorenfabrikant is de cirkel rond voor de altijd goedlachse maar zeer serieuze en kundige Italiaan.Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter