Franco Morbidelli wint overtuigend in Misano: ‘Dit is echt een magisch gevoel’

15
Franco Morbidelli als MotoGP winnaar op het podium | Misano World Circuit Marco Simoncelli | foto© motogp.com

Franco Morbidelli was zondag de gevierde man op het Misano World Circuit Marco Simoncelli door de eerste MotoGP overwinning van zijn carrière te behalen. De Italiaan reed van start tot finish aan de leiding en ondanks dat hij in de beginfase van de race flink onder druk werd gezet wist Morbidelli uiteindelijk met overtuiging te winnen. 

Het MotoGP seizoen van 2020 wordt alsmaar beter en beter. Na zes races hebben we vijf verschillende winnaars gezien in de MotoGP klasse waarvan er vier van hen voor het eerst wisten te winnen in de koningsklasse. Franco Morbidelli werd vandaag op het Misano World Circuit Marco Simoncelli de vierde coureur in 2020 die na Petronas Yamaha SRT teamgenoot Fabio Quartararó, Brad Binder en Miguel Oliveira voor het eerst een MotoGP race wist te winnen.

Zaterdag na afloop van de kwalificatie liet Morbidelli al doorschemeren dat hij kansen zag om op zondag zijn eerste zege in de koningsklasse te behalen en dit is hem op zondag dan ook op overtuigende wijze gelukt.

De Petronas Yamaha SRT coureur startte goed en wist meteen de leiding in handen te nemen met Valentino Rossi daar kort achter. Ondanks dat de 41-jarige Italiaan meerdere malen probeerde om zijn jonge landgenoot en goede vriend te passeren wist Morbidelli zijn koppositie te behouden en uiteindelijk los te rijden van de concurrentie. Terwijl Rossi bezoek kreeg van Pecco Bagnaia en Suzuki coureurs Alex Rins en Joan Mir kon Morbidelli zijn voorsprong uitbreiden en uiteindelijk zonder problemen voor het eerst als winnaar in de MotoGP klasse over de finish komen.

Een uitzonderlijke prestatie van de Moto2 kampioen van 2017 die niet eens op het nieuwste materiaal van Yamaha rijdt. Morbidelli rijdt met de zogenoemde ‘Spec A’ Yamaha YZR-M1 terwijl teamgenoot Fabio Quartararó net als de fabriekscoureurs van het Monster Energy Yamaha MotoGP team rijdt met de full factory M1. Morbidelli liet na afloop weten dat hij zich hier totaal niet mee bezighoudt en dat hij zich vooral richt op het maximale uit zijn eigen pakket halen.

Het is nu echter wel zo dat de twee coureurs van het satelliet Petronas Yamaha SRT team al hebben gewonnen in 2020 terwijl het fabrieks Monster Energy Yamaha team nog geen zege heeft behaald dit jaar. Ook zijn Andrea Dovizioso en Brad Binder de enige fabriekscoureurs die een race hebben gewonnen in 2020, de andere vier zijn gewonnen door coureurs van satellietteams.

Franco Morbidelli: “Wat een week was dit voor mij, het is echt een magisch gevoel. Het hele weekend ging vrijwel alles al goed waardoor ik in de aanloop naar vandaag al wel het gevoel had dat er misschien wel iets moois mogelijk zou zijn. Uiteindelijk was er iets geweldigs mogelijk! Ik heb nog nooit een WK race op mijn thuiscircuit gewonnen dus om het in de MotoGP te doen is de beste prestatie van mijn leven. Ik ben heel trots om dat te kunnen zeggen. Ik wil iedereen bedanken die met mij werkt, dit resultaat is niet alleen maar dankzij mij. Deze overwinning is het resultaat van team work.

Ik kan nu niets anders zeggen dan dat ik heel trots ben op wat we bereikt hebben, niet alleen vandaag maar ook in het algemeen. Zeven jaar geleden reed ik hier in de Superstock 600 klasse, nu win ik hier een MotoGP race. Het is gewoon geweldig, vooral omdat het ook de eerste race voor publiek is dit jaar. Het voelde fantastisch om na de race te kunnen zwaaien naar de fans op de tribune. We doen dit ook voor hen, om samen met de fans dit feestje te kunnen vieren was een heel mooi gevoel.

Ik denk dat de komende 24 of zelfs 48 uur mijn emoties nog alle kanten op vliegen. Ik had een goede start maar Valentino legde veel druk op mij in de beginfase van de race. Maar ik voelde me goed, ik kon met de druk omgaan en was in staat mijn eigen race te einden. Ik merkte dat ik naarmate de race vorderde weg kon rijden en op dat moment voelde ik me fantastisch. Uiteindelijk was ik alleen en in de laatste tien ronden spookten er heel veel gedachten rond in mijn hoofd. Ik dacht aan alle mensen die door de jaren heen met mij gewerkt hebben en iedereen die mij geholpen heeft om op dit punt terecht te komen.”

In de loop van komende week zullen we een speciaal artikel publiceren met welke rol de VR46 Riders Academy heeft gespeeld in de Italiaanse motorsport en onder meer hoe bijzonder het verloop van de carrière van Franco Morbidelli is. 

Dinsdag vindt er een test plaats voor de MotoGP klasse op het Misano World Circuit Marco Simoncelli, vanaf vrijdag begint het tweede raceweekend op het Italiaanse circuit, deze keer onder de naam Gran Premio TISSOT dell’Emilia Romagno e della Riviera di Rimini.

 

Handige links Gran Premio Lenovo di San Marino e della Riviera 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App