Amerikaans kampioen en MotoGP legende Freddie Spencer zal vanaf het seizoen  2019 aan de slag gaan als voorzitter van het FIM MotoGP Stewards Panel. De Amerikaan neemt hiermee de rol over van huidig voorzitter Mike Webb.

Mike Webb is momenteel Race Director en voorzitter van het panel, maar door deze veranderingen zal Webb zich vanaf komend seizoen helemaal kunnen richten op zijn taken binnen Race Direction. Voor Spencer betekent de aanstelling zijn debuut als lid van het FIM MotoGP Stewards Panel.

Het FIM MotoGP Stewards Panel bestaat uit drie personen, een voorzitter en twee andere stewards, zij ontmoeten elkaar wanneer dat nodig is tijdens evenementen en zijn verantwoordelijk voor disciplinaire besluiten; het wel of niet geven van penalties en het verwerken van de ingediende protesten.

Vanaf 2019 zal Spencer een centrale rol gaan spelen in het panel – bijna 40 jaar nadat de man uit Louisiana zijn debuut maakte in het wereldkampioenschap. Dat deed hij in 1980 tijdens de Belgische Grand Prix, maar de Amerikaan viel pas echt op in 1982, toen hij het jaar als derde afsloot in het 500cc kampioenschap en zijn eerste overwinning behaalde in België, iets dat hij in datzelfde seizoen nog eens deed tijdens de Grand Prix van San Marino.

Het seizoen daarna pakte de Amerikaan zijn eerste titel in de koningsklasse,  in 1985 deed hij dat wederom en dat combineerde hij ook nog eens de titel in de 250cc categorie. Een man die vele records verbrak, zo was Spencer de jongste winnaar, poleman en kampioen ooit in de koningsklasse totdat regerend kampioen Marc Marquez dit overnam in 2013.

Met zijn betrokkenheid in de sport, verleden en heden, zal 2019 de start van een nieuw hoofdstuk zijn voor de Amerikaan in de sport die hem in het verleden zoveel successen bezorgde.

Freddie Spencer: “Ik waardeer het respect dat mij getoond is door de aanbieding van dit voorzitterschap. Eén van de motiverende factoren voor mij om alle klassieke evenementen te doen, en ook de talkshows, uitzendingen en mijn boek is dankzij mijn passie voor de sport en wat het mij gegeven en gebracht heeft. Eén van de belangrijkste redenen om deze positie aan te nemen is mijn geloof in de kans om een positieve invloed te hebben een helpende hand te bieden in problematische situaties die zich zullen en kunnen voordoen; een helpende hand die invloed kan hebben op de reputatie van onze sport. Ik heb het grootste gedeelte van mijn leven de vaardigheden ontwikkelt die je nodig hebt voor deze positie. Ik weet dat het noodzakelijk is om het vertrouwen en respect van de rijders, teams media en fans te hebben, en dat je met hen kunt communiceren. Totale objectiviteit is essentieel om de onpartijdigheid te waarborgen en vertrouwen en respect voor onze beslissingen te krijgen. De integriteit en reputatie van de sport moet op één staan; onze sport heeft deze hoge status behaald dankzij de waanzinnige inzet die iedereen laten zien om het een succes te maken.”

 

Handige links Motul Grand Prix of Japan:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App