Sergio García (Moto3), Brad Binder (Moto2) en Maverick Viñales (MotoGP) ware zondagochtend het snelst tijdens de warm-up sessies onder verbeterde weersomstandigheden op het Phillip Island Grand Prix Circuit in Australië.

nZondagochtend om 08:40 uur lokale tijd, zaterdagavond 23:40 uur Nederlandse tijd, werd de actie op het Phillip Island Grand Prix Circuit geopend met de warm-up sessies voor de drie Grand Prix klassen. Vergeleken met een dag eerder was de wind aanzienlijk minder sterk maar het was nog steeds behoorlijk koud op het eiland met een buitentemperatuur van zo’n 13°C. De asfalttemperatuur bedroeg ook maar slechts 13°C waardoor het zaak was voor de coureurs om zoveel mogelijk temperatuur in hun banden te behouden.

Moto3
Zoals gebruikelijk beten de Moto3 coureurs het spits af en werkten zij als eerst hun twintig minuten durende warm-up sessie af. Sergio García reed met een 1’37.411 de snelste rondetijd voor polesitter Marcos Ramirez en Aron Canet. John McPhee kwam naar de vierde tijd voor Alonso López en Kaito Toba, daarachter maakten Darryn Binder, Jaume Masia, Tony Arbolino en Ayumu Sasaki de top tien compleet.

Een crash was er voor Riccardo Rossi, de Italiaan ging wijd in bocht 2 (Southern Loop) en kon zijn machine in het grind niet overeind houden.

De Moto3 race over 23 ronden gaat om 02:00 uur Nederlandse tijd (wintertijd!) van start.

Moto2
Vervolgens was het aan de Moto2 coureurs om twintig minuten te rijden op het vloeiende Australische circuit. Brad Binder reed de snelste tijd met een 1’32.933 voor Lorenzo Baldassarri en Sam Lowes. Tom Lüthi klokte de vierde tijd voor Marco Bezzecchi en Iker Lecuona met Alex Márquez daarachter op de zevende positie die vandaag de eerste kans heeft om de Moto2 titel te behalen. Jorge Martin, Remy Gardner en Tetsuta Nagashima maakten de top tien complet. NTS RW Racing GP coureur Jesko Raffin sloot de sessie af met de zestiende rondetijd, teamgenoot Bo Bendsneyder noteerde de achttiende tijd.

Een flinke crash was er voor Enea Bastianini in bocht 3 (Stoner Corner) die daarbij zijn machine hevig beschadigde. Joe Roberts kwam ten val bij het aanremmen voor bocht 4 (Honda Corner) maar liep hierbij aanzienlijk minder schade op.

De Moto2 race over 25 ronden gaat om 03:20 uur Nederlandse tijd (wintertijd!) van start.

MotoGP
Tot slot was de MotoGP klasse aan de beurt voor hun twintig minuten durende warm-up. Voor de coureurs en teams was deze sessie meer vergelijkbaar met een FP4 sessie aangezien de gisteren afgelaste kwalificatie hierna meteen zou volgen. Miguel Oliveira, die gisteren met zeer hoge snelheid crashte bij het ingaan van bocht 1 (Doohan Corner) zal vandaag niet in actie komen. De Portugees heeft veel last van zijn schouder en hand en is door het medische team niet fit verklaard. Volgens de KTM coureur was een flinke windstoot de oorzaak van de crash aangezien hij daardoor van zijn lijn werd geduwd en op het gras terechtkwam.

In deze droge sessie waarin veel verschillende bandensoorten werden geëvalueerd met het oog op de race was Maverick Viñales uiteindelijk met een 1’29.396 wederom het snelst voor Aleix Espargaró en thuisrijder Jack Miller, rijdend met een speciale kleurstelling. Marc Márquez klokte de vierde rondetijd voor Fabio Quartararó en Andrea Dovizioso, daarachter maakten Franco Morbidelli, Alex Rins, Pecco Bagnaia en Danilo Petrucci de top tien compleet.

Jack Miller, rijdend met een speciale livery – Phillip Island Grand Prix Circuit | foto© Russell Colvin

De kwalificatie voor de MotoGP klasse met de gebruikelijke Q1 en Q2 sessies gaat om 01:20 uur Nederlandse tijd (zomertijd!) van start, de MotoGP race over 27 ronden gaat om 05:00 uur Nederlandse tijd (wintertijd!) van start.

 

Handige links Pramac Generac Australian Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App