Gardner behaalt eerste Moto2 pole in Assen, Bendsneyder 24e

93
Remy Gardner - TT Circuit Assen | foto© Jan Timmerman

Remy Gardner heeft zaterdagmiddag op het TT Circuit Assen in de tweede kwalificatiesessie voor de Moto2 klasse pole position behaald voor Brad Binder en Xavi Vierge. Nederlander Bo Bendsneyder kwalificeerde zich als 24e, NTS RW Racing GP teamgenoot Steven Odendaal als 29e.

De laatste kwalificatiesessie die zaterdag verreden werd op het TT Circuit Assen was die voor de Moto2 klasse. Het was nog steeds erg warm op het Drentse circuit dankzij de fel schijnende zon met een buitentemperatuur boven de 30°C en een asfalttemperatuur van zo’n 50°C.

Q1
De coureurs die na de drie verreden vrije trainingen buiten de top tien geklasseerd stonden kregen in deze eerste kwalificatiesessie een laatste kans op een plaats in Qualifying 2. De snelste vier coureurs in deze sessie mochten door naar Q2, voor de coureurs daarachter was dat hun plaats op de grid voor de race van zondag.

Lorenzo Baldassarri reed met een 1’37.030 de snelste rondetijd van de sessie voor Jorge Navarro, Sam Lowes en Nicolo Bulega. Deze vier coureurs mochten verder naar Q2 om daar mee te doen voor pole position. Dominique Aegerter noteerde de vijfde tijd wat hem een negentiende startplaats oplevert op de grid. Somkiat Chantra reed de zesde tijd met daarachter Stefano Manzi, Marco Bezzecchi, Jonas Folger en Nederlander Bo Bendsneyder in de top tien. De NTS RW Racing GP coureur start daarmee vanaf de 24e positie, teamgenoot Steven Odendaal reed de vijftiende tijd waarmee hij vanaf de 29e plaats zal starten.

Q2
Lorenzo Baldassarri, Jorge Navarro, Sam Lowes en Nicolo Bulega werden toegevoegd aan de veertien coureurs waardoor deze snelste achttien Moto2 coureurs rechtstreeks het duel aangingen voor pole position. Voor Baldassarri, die dit seizoen tot dusver drie races heeft weten te winnen, ging het al vroeg mis met een crash in de Strubben. Het was een bijzondere valpartij en de Italiaan verloor daarmee kostbare tijd.

Red Bull KTM Ajo coureur Brad Binder nam al vroeg in de sessie de voorlopige pole position in handen ondanks een bijna-crash in de Strubben terwijl de rest van de KTM’s, op Iker Lecuona na, niet verder kwamen dan Q1. Ook Remy Gardner, Xavi Vierge, Alex Márquez en Sam Lowes wisten zich in de strijd te mengen voor de snelste rondetijd en de posities werden constant verwisseld.

Uiteindelijk reed Gardner in de slotfase van de vijftien minuten durende sessie met een 1’36.572 de snelste rondetijd en behaalde hij daarmee pole position, de eerste van zijn carrière en de eerste voor een Australiër in de middenklasse sinds Casey Stoner in 2005. Het was een nieuw ronderecord voor de Moto2 klasse op het TT Circuit Assen, iets wat dit seizoen al vaker is voorgekomen vanwege het extra vermogen van het Triumph 765cc motorblok vergeleken met het 600cc Honda blok.

KTM leek iets gevonden te hebben waardoor Binder zich als tweede wist te kwalificeren, zijn beste resultaat van het seizoen. Xavi Vierge noteerde de derde rondetijd en mag daarmee zondagmiddag vanaf de eerste rij starten. Leider in het kampioenschap Alex Márquez noteerde de vierde tijd voor Sam Lowes en Fabio di Giannantonio, daarachter maakten Jorge Navarro, Tom Lüthi, Enea Bastianini en Andrea Locatelli de top tien compleet.

 

Handige links Motul TT Assen :

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
TT Festival Assen
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App