In Mugello gaan zondagochtend om 11:00 uur de lichten op groen voor de zesde Moto3 race van het seizoen. Hieronder lees je een aantal statistieken en leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de Italiaanse Moto3 wedstrijd.

Tony Arbolino heeft zich voor de derde keer in zijn Grand Prix-carrière op pole weten te kwalificeren. Dit is Arbolino’s eerste pole sinds Valencia vorig jaar. Zijn beste resultaat tijdens zijn twee eerdere bezoeken als Moto3 coureur aan de Mugello is een zevende plaats vorig jaar, dit vanaf de achttiende plaats op de grid.


Dit is Arbolino’s tweede back-to-back start vanaf de eerste rij in zijn Grand Prix-carrière, samen met Maleisië en Valencia vorig seizoen.


Bovendien is dit de tweede pole voor een Italiaanse coureur op het Mugello-circuit in de Moto3-klasse. De andere Italiaanse coureur was Romano Fenati in 2016.


Gabriel Rodrigo heeft zich als tweede gekwalificeerd, wat zijn tweede startplaats op de eerste rij dit jaar is, samen met Austin en zijn beste kwalificatieresultaat sinds hij vorig jaar op pole stond in Japan.


Lorenzo Dalla Porta kwalificeerde zich als derde, zijn derde start vanaf de eerste rij in 2019 samen. De andere twee keren waren in Qatar en Jerez.


Na de Franse GP is dit de eerste keer dat er drie Honda-rijders in twee opeenvolgende Grand Prix weekenden op de eerste startrij staan sinds Italië en Catalunya vorig jaar.


De winnaar van 2017 in Mugello, Andrea Migno, voert de tweede startrij als de best geplaatste KTM-coureur, wat zijn beste kwalificatieresultaat is sinds hij in 2016 in Japan de op een na snelste kwalificatietijd liet noteren (maar destijds vanaf pole aan de race begon).


De winnaar van de Moto3 race in 2015 in Mugello, Romano Fenati, heeft zich als vijfde gekwalificeerd, wat zijn beste kwalificatieresultaat is in de Moto3 klasse sinds hij in 2017 in Australië vijfde werd.


Kaito Toba, die dit jaar de openingsrace in Qatar won, heeft zich als zesde gekwalificeerd, wat zijn beste kwalificatieprestatie is sinds hij ook in Qatar derde werd.


De kampioenschapsleider Aron Canet is de achtste snelste qualifier. Het is de derde keer op rij dat hij zich niet kwalificeert in de top zes. Vorig jaar werd hij 11e in Mugello, destijds vanaf de vierde plaats op de grid.


Can Öncü kwalificeerde zich als vierentwintigste, de Turkse coureur kreeg echter een penalty vanwege het langzaam rijden in drie opeenvolgende sectors. Hij zal derhalve twaalf plaatsen verder naar achteren op de grid aan de race moeten beginnen.


Niccolò Antonelli en Tatsuki Suzuki werden beiden na afloop van Q2 bestraft vanwege het feit dat ze te vroeg de pitstraat verlieten. Beiden kregen hiervoor een waarschuwing, tevens werd hun de gereden rondetijd van de eerste flying lap ontnomen.

 

Handige links Gran Premio d’Italia Oakley:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Extra link: Gran Premio d’Italia Oakley dit weekend niet op Eurosport 1

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App