In Misano gaan zondagmiddag om 14:00 uur de lichten op groen voor de dertiende MotoGP race van het seizoen. Hieronder lees je een aantal statistieken en leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de MotoGP wedstrijd op het Misano World Circuit Marco Simoncelli.

Maverick Viñales heeft zich voor de achtste keer in zijn MotoGP carrière op pole gekwalificeerd, dit is gelijk aan het aan het aantal keren dat Luca Cadalora een pole wist te scoren in de koningsklasse. Dit is de 19e pole in Viñales’s Grand Prix-carrière.


Daarnaast is dit Viñales eerste pole sinds Qatar, en zijn tweede dit seizoen tot nu toe, wat betekent dat hij al één pole meer heeft weten te scoren dan in het hele seizoen 2018.


Dit is Yamaha’s zesde pole hier sinds Misano in 2007 terugkeerde op de Grand Prix-kalender. De laatste pole voor een Yamaha-rijder op dit circuit was voor Maverick Viñales in 2017, destijds eindigde hij als vierde in de race.


Pol Espargaró heeft zich als tweede gekwalificeerd, wat gelijk staat aan zijn beste kwalificatieresultaat sinds hij in 2014 de overstap maakte naar de MotoGP klasse. De eerste keer dat de Spanjaard zich als vierde kwalificeerde was tijdens zijn debuutseizoen in de klasse in Le Mans, destijds op een Yamaha.


Met Pol Espargaró op de tweede plaats is dit het beste kwalificatieresultaat voor een KTM-rijder in de MotoGP klasse. Het beste kwalificatieresultaat tot nu toe voor KTM werd behaald door Johann Zarco in Brno eerder dit jaar, dit was echter op een deels nog natte baan.


Fabio Quartararo heeft zich als derde gekwalificeerd. Dit is zijn zevende start vanaf de eerste startrij, en dat in zijn eerste seizoen in de MotoGP klasse.


Als Fabio Quartararo de race wint in Misano (20 jaar en 148 dagen oud), is hij de op één na  jongste coureur in de koningsklasse die een race wint achter Marc Marquez, die 20 jaar en 63 dagen oud was toen hij in 2013 de MotoGP race van de Amerikaanse Grand Prix won.


De tweede startrij wordt aangevoerd door Franco Morbidelli, een evenaring van zijn beste kwalificatieresultaat nadat hij eerder dit seizoen in Italië en Catalunya ook vanaf de vierde plaats op de grid aan de race mocht beginnen.


Met Maverick Viñales, Fabio Quartararo en Franco Morbidelli is dit de tweede keer dit jaar dat er drie Yamaha-rijders binnen de top vier gekwalificeerd staan. De voorgaande keer was eerder dit jaar in Catalunya.


Kampioenschapsleider Marc Marquez heeft zich voor de tweede opeenvolgende keer in Misano als vijfde en beste Honda coureur gekwalificeerd. Dit is Marquez’ slechtste kwalificatieprestatie sinds hij vorig seizoen in Valencia ook vijfde werd tijdens de kwalificatie. De laatste keer dat Marquez een race wist te winnen na zich buiten de top vier te hebben gekwalificeerd was vorig seizoen in Japan.


Andrea Dovizioso, die vorig jaar de wedstrijd in Misano won, heeft zich op de zesde plaats gekwalificeerd als de beste Ducati-rijder. Dit is de 10e keer dit jaar dat hij zich niet op de voorste startrij heeft weten te kwalificeren.


Valentino Rossi, die samen met Jorge Lorenzo de meest succesvolle MotoGP coureur is in Misano met drie overwinningen elk, heeft zich in Misano voor de tweede opeenvolgende keer als zevende gekwalificeerd. Bij de vorige twee gelegenheden dat Rossi zich in Misano niet bij de eerste zes wist te kwalificeren (2011 en 2018) eindigde hij op zondag als zevende in de race.


Na zich voor de tweede keer dit seizoen via Q1 voor Q2 te hebben geplaatst kwalificeerde Johann Zarco zich hier in Misano als achtste. Dit is Zarco’s beste kwalificatie resultaat op een droge sinds hij vorig jaar derde was op Phillip Island vorig seizoen. De Fransman zal in Misano echter vanaf de elfde plaats op de grid aan de race moeten beginnen, dit vanwege een in Silverstone verkregen penalty.


Na voor de tweede keer dit jaar in Q1 uit te moeten komen kwalificeerde Danilo Petrucci zich slechts als zeventiende. Dit is zijn slechtste kwalificatieresultaat sinds hij vorig jaar achttiende was in Argentinië. Dit is ook zijn derde opeenvolgende kwalificatie buiten de top 10, de vorige keer dat dit gebeurde was tijdens de laatste drie races in 2017.

 

Handige links Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App