Op het Misano World Circuit Marco Simoncelli gaan zondagmiddag om 14:00 uur de lichten op groen voor de twaalfde MotoGP race (13e GP) van het seizoen. Hieronder lees je een aantal leuke feiten en statistieken.

Jorge Lorenzo heeft zich dit seizoen voor de derde keer op pole gekwalificeerd, 68e in zijn Grand Prix-carrière. Dit is Lorenzo’s eerste back-to-back pole position sinds hij in 2017 bij Ducati kwam en zijn eerste overall sinds de laatste race van 2015 en de openingsrace van 2016.


Dit is de eerste back-to-back pole voor Ducati sinds de laatste race van 2009 en de openingsrace van 2010, beide behaald door Casey Stoner.


Dit is de derde pole van een Ducati-rijder in de MotoGP klasse in Misano (Casey Stoner in zowel 2007 als 2008). Tijdens Jorge Lorenzo’s laatste drie poles op Misano in de koningsklasse, eindigde hij twee keer op het podium (2014 tweede en derde in 2016).


Dani Pedrosa, in 2010, is de laatste coureur die de MotoGP race van de GP van San Marino wint na zich op pole te hebben gekwalificeerd.


Jack Miller start vanaf de tweede plaats op de grid als de beste Independent Team-rijder, wat zijn beste kwalificatieresultaat is sinds hij eerder dit jaar in Argentinië de pole behaalde en zijn tweede front-row start in wat zijn 60e Grand Prix-race is in de koningsklasse.


Met Jorge Lorenzo en Jack Miller is dit de vijfde Ducati 1-2 in de MotoGP klasse en de eerste in twee Grand Prix-evenementen achter elkaar.


De hoogstgeplaatste Yamaha coureur op de grid is Maverick Viñales op de derde plaats. Dit is zijn beste kwalificatieresultaat sinds Mugello eerder dit jaar aangezien hij toen ook derde werd.


Op de tweede startrij staat Andrea Dovizioso, die vorig jaar tijdens de GP van San Marino als derde over de streep kwam.


Marc Márquez heeft zich op de vijfde plaats op de grid gekwalificeerd, wat zijn slechtste kwalificatieresultaat is in Misano sinds hij in 2013 naar de MotoGP klasse overstapte. Dit is de zesde keer dit jaar dat hij zich niet op de eerste rij weet te kwalificeren. Vorig jaar won hij de race tijdens de GP van San Marino onder natte weersomstandigheden nadat hij in de laatste ronde de leiding in handen kreeg.


Cal Crutchlow completeert de tweede starrrij, wat zijn slechtste kwalificatieresultaat is sinds hij eerder dit jaar de zevende snelste was tijdens de kwalificatie in Duitsland.


De derde rij wordt aangevoerd door Valentino Rossi, die terug is op Misano nadat hij vorig jaar de race moest missen door een beenblessure. Dit is Rossi’s slechtste kwalificatie op zijn thuiscircuit sinds 2011, toen hij op de 11e plaats op de grid stond met een Ducati.


Danilo Petrucci, die vorig jaar in Misano tot de laatste ronde meedeed voor de overwinning, start vanaf de achtste plaats op de grid, heeft zich ook dit jaar als achtste gekwalificeerd.


De derde Yamaha coureur op de startgrid, Johann Zarco start vanaf de negende plaats. Vorig jaar scoorde hij een punt op Misano nadat hij zijn motor over de finish had geduwd om alsnog op de 15e plaats te eindigen.


De hoogstgeplaatste Suzuki-rijder is Álex Rins, de Spanjaard staat voor de derde keer op rij  als tiende op de grid. Rins won tweemaal in de Moto3 tijdens de GP van San Marino, in 2013 en 2014.


Na het passeren van Q1 voor de vijfde keer dit jaar, heeft Dani Pedrosa, die zowel in 2010 als in 2016 op Misano won, zich op de 11e plaats op de grid gekwalificeerd.


Franco Morbidelli, die vanaf de 12e plaats op de grid begint, is de tweede van de vijf debutanten dit jaar – samen met Takaaki Nakagami – die zich meer dan eens voor Q2 heeft weten te plaatsen.

 

Handige links Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App