Grand Prix Commissie: Test- en wildcard regels aangepast

333
Aprilia MotoGP testcoureur Bradley Smith | foto© Aprilia Racing

Grand Prix Commissie heeft enkele wijzigingen aangekondigd aangaande de test- en wildcard regels. Deze nieuw en goedgekeurde regels zullen ingevoerd worden voorafgaand aan het seizoen 2020.

Tot nu toe konden MotoGP teams een gecontracteerde rijder alleen vervangen bij een test als deze geblesseerd was.

Bovendien is er in de MotoGP-klasse geen sprake van privé-testen (alleen toegestaan voor fabrikanten met concessies) waardoor het voor de MotoGP-fabrikanten en teams met concessies nagenoeg onmogelijk is om nieuwe coureurs te laten rijden op hun machines.

De Grand Prix Commissie heeft een wijziging van het reglement als volgt goedgekeurd:

Alle categorieën
De nieuwe regel houdt in dat teams hun vaste coureurs geheel of gedeeltelijk mogen vervangen tijdens een test, dit op de voorwaarde dat het maximaal aantal testdagen wordt gerespecteerd en dat de vervangende coureur de plaats inneemt van de vaste coureur. Met andere woorden, de vaste- en vervangende coureur mogen dus niet tegelijkertijd in actie komen. De vervangende coureur moet tevens voorafgaand aan de test een goedkeuring hebben van de Selection Commisson.

Wildcards MotoGP klasse
Op dit moment is het de MotoGP fabrikanten niet toegestaan om wildcard coureurs in te zetten tijdens meerdere opeenvolgende Grand Prix weekenden. De Commissie heeft ermee ingestemd dat deze beperking moet worden opgeheven voor de fabrikanten met concessies. Dergelijke fabrikanten mogen maximaal zes wildcardoptredens per seizoen inplannen maar het bleek moeilijk om deze allemaal te plannen zonder dat daarbij een niet opeenvolgend Grand Prix weekend zat. Dit probleem werd afgelopen seizoen duidelijk aangezien er ook MotoGP testcoureurs actief zijn in b.v. de MotoE klasse.

Volledig document: Decision_of_the_Grand_Prix_Commission_27_November_2019

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App