Grand Prix of Qatar: Dalla Porta, Alex Marquez en Marc Marquez het snelst tijdens warm-up

162
marc-marquez
Marc Marquez | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

Lorenzo Dalla Porta (Moto3), Alex Marquez (Moto2), Marc Marquez (MotoGP) hebben zondag op het Losail International Circuit de snelste rondetijden op de klok gezet tijdens de warm-up sessie van de Grand Prix of Qatar.

Moto3:
Om 13:40 uur plaatselijke tijd in Qatar openden de Moto3 coureurs de wedstrijddag met hun 20 minuten durende warm-up sessie. Leek de wind eerder op de dag weg te blijven, bij de start van deze sessie stond er opnieuw redelijk veel wind op het Losail International Circuit.

Voor Albert Arenas verliep deze warm-up sessie allesbehalve naar wens, de Angel Nieto Team Moto3 coureur kwam halverwege de sessie ten val waarbij direct duidelijk werd dat Arenas hierbij een schouderblessure op had gelopen. Ondanks dat er nog geen officiële bevestiging is was duidelijk te zien dat er sprake was van een sleutelbeenbreuk. (inmiddels bevestigd door het Angel Nieto Team)

Niet veel later ging het ook mis voor de later op de dag vanaf de tweede plaats op de grid startende Jorge Martin, de Del Conca Gresini Moto3 coureur schoof in bocht 14 onderuit. In tegenstelling tot Arenas bleef Martin ongedeerd, zijn machine daarentegen liep behoorlijke schade op. Oorzaak volgens de coureur………de wind.

Op de baan was het Lorenzo Dalla Porta die het snelst was. Met een snelste ronde van 2’07.287 was de Leopard Racing het snelst voor Fabio DiGiannantonio, Aron Canet en Enea Bastianini en de later op de dag vanaf de pole vertrekkende Niccolò Antonelli.

Livio Loi noteerde in deze sessie de vijfentwintigste rondetijd.

Moto2:
Om 14:10 uur plaatselijke tijd was het zondagmiddag de beurt voor hun eerste warm-up sessie van 2018. Nadat de Moto3 coureurs na afloop van hun sessie al klaagden over de wind, de wind die tevens zorgde voor veel stof op de baan bleken ook de Moto2 coureurs hier duidelijk hinder van te ondervinden.

De later op de dag vanaf de pole vertrekkende Alex Marquez noteerde een snelste ronde van 2’01.287, een tijd waarmee de Estrella Galicia 0,0 Marc VDS coureur na afloop de lijst aanvoerde. Francesco Bagnaia noteerde de tweede rondetijd gevolgd door Xavi Vierge, Miguel Oliveira en Brad Binder.

Bo Bendsneyder noteerde de drieëntwintigste rondetijd terwijl het in Nederlandse dienst rijdende duo Steven Odendaal en Joe Roberts deze sessie afsloten met respectievelijk de zevenentwintigste en achtentwintigste rondetijd.

MotoGP:
Om 14:40 uur plaatselijke tijd in Qatar gingen de lichten op groen voor de 24 coureurs uit de MotoGP klasse. Een bijzondere warm-up sessie voor de koningsklasse aangezien de omstandigheden op deze tijd van de dag niet te vergelijken zijn met de omstandigheden later op de dag tijdens de race die om 19:00 uur van start gaat als de temperaturen aanzienlijk lager zullen zijn, het donker is en de vele lichtmasten langs het circuit ingeschakeld zullen zijn.

Terwijl Danilo Petrucci halverwege de sessie de lijst aanvoerde was het Cal Crutchlow die ten val kwam in bocht 1. Niet veel later volgde Alex Rins het voorbeeld door op exact dezelfde plaats onderuit te schuiven. Beiden bleven bij de crashes ongedeerd.

Ook Marc Marquez ging even later in de fout, zijn fout bleef echter beperkt tot een uitstapje langs de baan asfaltstrook, een uitstapje waarbij overduidelijk te zien was hoeveel stof er even buiten de ideale lijn te vinden is op het Losail International Circuit.

Veel deerde Marquez zijn fout niet want even later was het de Repsol Honda coureur die onder de op dat moment nog snelste rondetijd van Petrucci dook en naar de bovenste plaats op de lijst kwam.

Niet veel later waren het echter Dovizioso en Petrucci die al weer sneller waren en onder de tijd van de regerend MotoGP wereldkampioen wisten te duiken. Net voor het einde van de sessie was het echter toch weer Marquez die sneller was en met een rondetijd van 1’55.201 deze eerste warm-up van het seizoen als snelste coureur afsloot.

Achter Marquez was het Dovizioso die de sessie als tweede beëindigde voor Petrucci, Dani Pedrosa en Andrea Iannone.

De later vandaag vanaf de pole vertrekkende Johann Zarco werd zesde gevolgd door Valentino Rossi, de gecrashte Crutchlow, Aleix Espargaró en de eveneens gevallen Alex Rins.

Races
Zondagmiddag om 14:00 uur (NL tijd) staat de Moto3 race op het programma gevolgd om 15:20 uur door de Moto2 wedstrijd waarna om 17:00 uur de lichten op het Losail International Circuit op groen gaan voor de eerste MotoGP race van 2018. Alvorens het zover is zal het MotoGP paddock een minuut stilte in acht nemen voor de onlangs overleden Ralf Waldman en Aprilia oprichter Ivano Beggio.

 

Handige links Grand Prix of Qatar:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag