Galang Hendra Pratama (WorldSSP300), Sandro Cortese (WorldSSP), Jonathan Rea (WorldSBK) en Markus Reiterberger (STK1000) hebben zondagochtend in Brno de snelste tijden op de klok gezet tijdens de warm-up sessies. Voor Nederlander Jaimie van Sikkelerus verliep de warm-up uit op een drama, de Honda coureur werd van zijn motor gereden en liep daarbij een handblessure op met als gevolg een vroegtijdig einde van het weekend.

Op een inmiddels al warm Brno circuit (24 graden) openden zondagochtend om 08:40 uur de WorldSSP 300 coureur de wedstrijddag met hun eerste vrije training

WorldSSP 300
Het was de later op de dag vanaf de pole vetrekkende Galang Hendra Pratama  die het snelst was, een snelste ronde van 2’17.329 liet noteren en daarmee na afloop de lijst aanvoerde voor Nederlander Scott Deroue, de Spaanse jongedame Maria Herrera, de dit weekend van een blessure teruggekeerde Nick Kalinin en Manuel Gonzalez.

Walid Khan sloot de sessie af als veertiende, Koen Meuffels als achttiende, Glenn van Straalen als vijfentwintigste, Dennis Koopman als zesentwintigste en Ryan Vos als tweeendertigste.

Grote afwezige in deze sessie en de rest van de dag was Mika Perez. De Spanjaard kreeg geen groen licht van de artsen nadat hij zaterdag in de laatste ronde van de kwalificatie ten val was gekomen en de afgelopen nacht ter observatie in het ziekenhuis moest verblijven.

WorldSSP
In deze sessie kreeg Nederlander Jaimie van Sikkelerus al in de eerste ronde een flinke domper te verwerken. De coureur uit Akersloot werd nog voordat hij een volledige ronde gereden had door Sandro Cortese op een niet heel nette manier van zijn motor gereden.

jaimie

Jaimie van Sikkelerus’s Honda na de crash | foto© Asse Klein

Van Sikkelerus kwam hierbij lelijk ten val, kwam daarbij midden op de baan te liggen waarna de achter hem rijdende coureurs hem ternauwernood ontwijken. De Honda coureur wist zelf vervolgens een veilig heenkomen te zoeken om even op de vangrail op adem te komen, hierbij was duidelijk te zien dat Van Sikkelerus naar zijn rechterhand greep en niet geheel pijnloos was. De Nederlander werd overgebracht naar het medical centre waar de artsen een aantal flinke wonden behandelden. Het is nog niet bekend of er sprake is van breuken, wat wel bekend is dat Van Sikkelerus geen toestemming krijgt van de artsen om van start te gaan in de race.Dezelfde Cortese reed vervolgens een snelste ronde van 2’02.997, een tijd waarmee de later op de dag vanaf de pole startende Duitser na afloop de lijst aanvoerde. Jules Cluzel noteerde de tweede rondetijd gevolgd door Raffaele de Rosa, Lucas Mahias en Randy Krummenacher.

De Nederlanders Rob Hartog en Wayne Tessels noteerden respectievelijk de twaalfde en vijfentwintigste rondetijd terwijl Van Sikkelerus door zijn val in de eerste ronde dus geen tijd op de klok kon zetten.

Naast de crash van Van Sikkelerus waren er ook valpartijen voor Michal Chalupa, Andrew Irwin en Michael Canducci. Laatstgenoemde drietal bleef daarbij ongedeerd.

WorldSBK
Na zijn zestigste overwinning zaterdag tijdens de eerste race van het weekend, en daarmee de nieuwe recordhouder te zijn geworden wat betreft de coureur met het meest aantal WorldSBK zeges, was het in deze sessie ook Jonathan Rea die het snelst was. De Kawasaki coureur noteerde een snelste ronde van 1’59.025 en was daarmee bijna een halve seconde sneller dan Michael Ruben Rinaldi die in deze sessie de tweede rondetijd liet noteren.

Alex Lowes sloot de sessie af als derde voor Tom Sykes en Nederlander Michael van der Mark die later op de dag vanaf de pole aan de tweede wedstrijd van het weekend mag beginnen als gevolg voor zijn vierde plaats zaterdag in race 1.

Marco Melandri, Xavi Forés, Leon Camier, Eugene Laverty en Chaz Davies waren in deze sessie de overige coureurs binnen de top tien.

STK 1000
Als laatste van de vier categorieën was het de beurt aan de coureurs uit de STK 1000 klasse. Met een snelste rondetijd van 2’01.441 was het Markus Reiterberger die het rapst was en na afloop de lijst aanvoerde voor Roberto Tamburini, Alessandro Delbianco, Florian Marino en Luca Vitali.

 

Handige links Acerbis Czech Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag