Hickman wint Macau Grand Prix met overtuiging voor Todd en Datzer, flinke crash voor Schoots

3851
Davey Todd, Peter Hickman en David Datzer | © Macau Grand Prix

Peter Hickman heeft zaterdagochtend de 55e editie van de Macau Motorcycle Grand Prix gewonnen. In de eerste ronde werd de rode vlag gezwaaid vanwege een incident waarbij Nadieh Schoots betrokken was, later werd de race opnieuw gestart waarin Hickman zijn vierde Macau GP zege behaalde voor Davey Todd en David Datzer.

Zaterdagochtend om 08:40 uur lokale tijd, 01:40 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit op het 6,12 kilometer lange Circuito da Guia voor de 55e Macau Motorcycle Grand Prix. Peter Hickman mocht vanaf pole position vertrekken voor Davey Todd en Erno Kostamo terwijl Nadieh Schoots ook toestemming had gekregen om te starten.

Vlak voor de start van de race was er consternatie doordat Davey Todd niet op de grid stond. De talentvolle Engelsman stond in de pits omdat er een kleine olielekkage aan zijn BMW M 1000 RR werd geconstateerd. Het leek een zeer teleurstellende dag te worden voor Todd en zijn Burrows Engineering / RK Racing team maar daar zou later nog verandering in komen.

Hickman startte goed en nam meteen de leiding in handen terwijl achter hem zijn 51-jarige teamgenoot Michael Rutter verraste met een zeer goede openingsronde. David Datzer schoof op naar de derde plaats met daarachter Erno Kostamo, Josh Brookes en Brian McCormack.

Peter Hickman (88) en Michael Rutter (8) aan de leiding | © Macau Grand Prix

Echter ging het halverwege de openingsronde flink mis ter hoogte van de ‘Dona Maria Bend’. Brian McCormack was daar onderuitgegaan en zijn machine lag nog midden op de baan. Deze werd gelukkig door de meeste coureurs ontweken maar Nadieh Schoots zag deze pas toen het te laat was. Ze remde hard en ging onderuit waarna ze zelf hard op de machine van McCormack klapte. De rode vlag werd gezwaaid en alle coureurs gingen naar binnen, omdat er olie op de baan lag duurde het een hele tijd voordat dit was opgeruimd.

McCormack was ongedeerd en ook Schoots lijkt er goed vanaf gekomen te zijn, wat haar verwondingen precies zijn is nog niet duidelijk.

Nadieh Schoots (49) voor IRRC Superbike kampioen Lukas Maurer (18) | © Macau Grand Prix

De race werd in zijn volledigheid opnieuw gestart waardoor ook Davey Todd weer aan de start kon staan. Het team had in deze onderbreking de tijd om zijn BMW M 1000 RR weer klaar te maken en zo startte de Engelsman vanaf de tweede plaats op de grid achter Hickman.

Hickman startte opnieuw goed en nam de leiding in handen voor Todd en Rutter. Kostamo was nu beter gestart op de derde plaats met achter zich Lukas Maurer, Josh Brookes, Phil Crowe, Rob Hodson en de slecht gestarte David Datzer. Het was duidelijk dat Hickman en Todd sterker waren dan de rest van de deelnemers omdat zij al gauw een voorsprong hadden opgebouwd.

Michael Rutter (8) en Davey Todd (7) | © Macau Grand Prix

Todd deed er alles aan om Hickman te blijven volgen maar naarmate de race vorderde was het duidelijk dat de dertienvoudig Isle of Man TT winnaar een maatje te groot was voor zijn jongere landgenoot. Rutter moest de strijd al vroeg staken vanwege een technisch probleem.

Met een ruime voorsprong kwam Hickman uiteindelijk met een prachtige staande wheelie als winnaar over de streep waarmee hij zijn vierde Macau Grand Prix overwinning behaalde. Todd werd tweede waar hij toch nog erg blij mee was aangezien hij aanvankelijk niet eens deel kon nemen aan de race vanwege het technische probleem. De Duitser David Datzer maakte het podium compleet.

Peter Hickman | © Macau Grand Prix

Nieuwkomer en tweevoudig British Superbike kampioen Josh Brookes werd vierde voor Rob Hodson en IRRC Superbike kampioen Lukas Maurer, daarachter eindigden Paul Jordan, Dominic Herbertson, Sam West en Joey Thompson in de top tien. Een crash was er in de laatste ronde nog voor Kamil Holán in de laatste bocht, de Tsjech was bij kennis ondanks dat het een flinke klapper was.

Uitslag:

  1. Peter Hickman – BMW
  2. Davey Todd – BMW | +28,969
  3. David Datzer – BMW | +30,809
  4. Josh Brookes – BMW | +33,120
  5. Rob Hodson – Honda | +41,583

Klik hier voor de volledige uitslag en klik hier om de race terug te kijken.

Peter Hickman (88) aan de leiding voor Davey Todd (7) en Michael Rutter (8) | © Macau Grand Prix
© Macau Grand Prix
© Macau Grand Prix

 Handige links Macau Motorcycle Grand Prix :

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV

Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 

                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’