IDC Oschersleben: Tessels en Van Wikselaar pakken de dubbel

1426
idc-supersport-oschersleben
Dutch Supersport race Oschersleben 2023 | foto© Ad Kievit

De vijfde ronde van het 2023 IDC seizoen werd afgelopen weekend verreden in het Duitse Oschersleben. Wayne Tessels (Dutch Superbike) en Wiljan van Wikselaar (Dutch Supersport) werden de grote winnaars met twee keer winst in hun categorie.

Kwalificaties
In Oschersleben stonden op vrijdag de eerste kwalificaties voor de IDC-races gepland, maar de gehele vrijdag bleef het regenen en met de vooruitzichten van een droog en warm weekend bleven veel rijders tijdens deze eerste natte kwalificatie binnen. Op zaterdagochtend werd de tweede kwalificatie verreden onder prima weersomstandigheden. Wayne Tessels ging daar in de Dutch Superbike klasse het beste mee om en stelde de pole veilig voor Ferry van Rijn en Erwin Druijff. In de gelijktijdig verreden Dutch ProClass 1000 was het Jan de Boer die de snelste tijd liet noteren voor Paul Kroeze en Frank van den Heuvel.

In de Dutch Supersport klasse was het Wiljan van Wikselaar die de pole voor zich opeiste voor Rick Kooistra. De twee wisten de rest van het veld op achterstand te rijden maar de strijd om de derde plaats was heel spannend. Leon Stolte werd derde getraind nipt voor Mike Duin, Selwin Hamden en Louis van Wijhe. Remy Pater was heel snel in de Dutch ProClass 600. Hij mocht later dit weekend als snelste Dutch ProClass rijder op de startgrijd plaatsnemen voor Michael Mijnten en Dennis Leiting.

Races
De eerste races stonden zaterdagmiddag gepland, maar vanwege een zware crash en het daarmee gepaard gaande tijdverlies in één van de andere races die deze middag verreden werden konden de IDC-races niet meer verreden worden. Deze werden doorgeschoven naar de zondag.

Op zondag stonden twee races voor het IDC gepland in zowel de 1000 als ook de 600 klassen. Polesetter in de Superbikes Tessels won beide races overtuigend en Ferry van Rijn leek naar de tweede plaats op weg, maar Erwin Druijff wist hem in de eerste race te achterhalen en pakte de tweede plaats. Ferry van Rijn werd derde. Vanwege een olielekkage bij Danny Bakker werd de race vroegtijdig met een rode vlag beëindigd en kreeg Ferry van Rijn toch de tweede plaats toebedeeld voor Erwin Druijff.

Erachter werd Jordy van der Westen vierde. Jeremy Gelderblom had zeer slecht getraind nadat een kettingspanner afbrak en moest hierdoor achteraan het veld aan de race beginnen. Hij stuurde knap naar de zesde plaats. Robert Voogd, tegenwoordig woonachtig in Australië pakte een race mee tijdens een vakantietrip en reed knap naar de vijfde plaats! Hij is het dus nog niet verleerd. Voor Joris Lentfert was het een weekend om snel te vergeten. Het blok van zijn BMW ging kapot in de training en hij startte op een Honda die door Norbert ten Vregelaar aan hem werd uitgeleend, maar op de voor hem vreemde motor zat er niet meer in dan een 14e plaats in.

In de tweede Dutch Superbike race reed Tessels weer van start tot finish aan de leiding. Erwin Druijff pakte snel de tweede plaats en Van Rijn werd derde voor Van der Westen, Robert Voogd en Alexander Klaassen.

dutch-superbike- oschersleben
Dutch Superbike podium Oschersleben | foto© Ad Kievit

In de Supersport klasse had Van Wikselaar de pole gepakt voor Kooistra en Stolte. In de race startte Kooistra heel sterk en Van Wikselaar volgde, pakte de koppositie niet veel later terug en won de race. Kooistra werd op de finishlijn nog bijna achterhaald door Duin die na een lange strijd met Selwin Hamden en Stolte zich knap naar voren wist te werken. Hamden werd vierde voor Leon Stolte. Lucas Arends pakte de zesde plaats voor Sven Wind en Louis van Wijhe.

In de tweede race was Kooistra opnieuw heel snel weg. Nu was het Duin die de tweede positie innam voor Van Wikselaar. Weer wist Van Wikselaar naar de koppositie te komen en weer wist Kooistra op de finishlijn Duin nipt achter zich te laten. Stolte werd vierde voor Selwin Hamden. Voor Arends was de tweede race heel zuur. Bij het uitrijden van de pitstraat viel zijn motor stil en was het meteen einde race voor hem.

De volgende IDC-races staan gepland voor 22 en 23 juli in Assen.

Handige links IDC Oschersleben 2023:

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: