IDM zeges voor Kroeze, Toparis, Meuffels en Reeves-Wilkes op de Lausitzring

197
Het podium na de eerste IDM Supersport 600 race met Kroeze, Enderlein en Toparis | Foto credit: Tiny Kolsters

Sander Kroeze en Tom Toparis hebben de wedstrijden in de IDM Supersport 600 klasse op de Lausitzring weten te winnen. Koen Meuffels behaalde zijn tweede overwinning van het weekend in de IDM Supersport 300. De winst in de tweede race van de IDM Zijspannen ging naar Tim Reeves met Mark Wilkes.

IDM Supersport 600: Kroeze winst spannende eerste race voor Enderlein en Toparis
Max Enderlein had gedomineerd in de trainingen en mocht dan ook vanaf pole position vertrekken. Naast de regerend kampioen stonden op de voorste startrij de 17-jarige Sander Kroeze en de 19-jarige Tom Toparis. Wayne Tessels was de tweede Nederlander op de grid en hij mocht vanaf plaats zes vertrekken. Enderlein pakte ook kopstart en Toparis wist in de openingsronde Kroeze te passeren voor de tweede positie. Enderlein en Toparis reden langzaam weg bij de concurrentie, terwijl de Australiër in de vijfde ronde de leiding overnam. Kroeze wist in het tweede deel van de race weer naar de twee leiders toe te rijden en wist hen ook te passeren. Kroeze ging als eerste de laatste ronde in, maar werd in de eerste bocht gepasseerd door Enderlein. De Duitser zette aan, maar Kroeze kon volgen. Kort daarachter moest Toparis er alles aan doen om Gabriel Noderer achter zich te houden.

Kroeze wist in het laatste deel van het circuit terug te komen en zijn eerste wedstrijd in de IDM Supersport te winnen. Enderlein werd tweede en Toparis scoorde een podium voor Benro Racing. De gebroeders Daniel en Dominik Ruben werden achter Noderer vijfde en zesde. Milan Merckelbagh kende een uitstekend begin van de race en kwam vanaf zijn dertiende startplaats naar een zesde plaats bij de tweede doorkomst. In derde ronde kwam Merckelbagh met een highsider ten val, waardoor zijn race vroegtijdig voorbij was. Tessels kon zijn zesde startpositie niet vasthouden en kwam als negende over de finish. Guus Boes wist zich na een slechte start op te werken naar een elfde plaats en Vasco ver Valk werd veertiende achter de Belg Come Geenen. Joep Overbeeke zijn race liep niet naar wens en werd achtste in de IDM Superstock 600 klasse, die gezamenlijk rijdt met de IDM Supersport 600 categorie.

IDM Supersport 600: Toparis wint vroegtijdig afgebroken tweede race voor Enderlein
Enderlein was ook als eerste weg bij de tweede manche. Van der Valk had minder geluk bij de start, want hij kwam in de eerste bocht ten val. Toparis pakte de tweede plaats. Kroeze reed op plaats vier achter Dennis Lippert en zag dat de twee leiders langzaam een gat sloegen. Kroeze zijn sterke weekend kwam ten einde in de zesde ronde toen hij ten val kwam. Toparis ging vijf ronden voor het einde in de aanval en passeerde Enderlein. De Duitser kwam vervolgens terug, maar Toparis pareerde en pakte opnieuw de leiding. In de voorlaatste ronde kwam er een rode vlag vanwege een crash van Boes. De 17-jarige coureur kon zelf de baan te voet verlaten, maar zijn motor bleef op de baan liggen.

Toparis werd tot winnaar uitgeroepen voor Enderlein en Daniel Rubin. Martin Vugrinec werd vierde gevolgd door Lippert. Tessels miste net de aansluiting bij de groep die streed voor de derde plaats en werd negende. Omdat het resultaat van de race na de elfde werd opgesteld werd Boes als elfde in de uitslag opgenomen. Overbeeke eindigde als vierde in de IDM Superstock 600 klasse. Merckelbagh werd na zijn crash in de eerste race unfit verklaard om te starten in de tweede wedstrijd.

IDM Supersport 300: Meuffels wint ook de tweede race, opnieuw volle punten voor Dunnik
Na afloop van de eerste IDM Supersport 300 wedstrijd van zaterdag was er een na een strijd met een grote kopgroep een volledig Nederlands podium met Koen Meuffels, Rick Dunnik en Colin Velthuizen. In de tweede race was het voor de winst minder spannend, want Meuffels wist deze keer in de openingsfase al weg te rijden en won zijn tweede race van het weekend. Omdat Meuffels als gastrijder meedeed, vochten Dunnik, Toni Erhard en David Kuban daarachter om de volle punten voor het kampioenschap. Dunnik wist zich in de slotfase los te rijden en verlaat daarmee met 50 punten de Lausitzring. Erhard mocht als derde coureur mee naar het podium en Kuban finishte als vierde. Daarachter vochten vijf rijders voor de vijfde plaats, met daarbij Velthuizen die achtste werd. De Belgische rijder Angelo Licciardi eindigde als vijfde. Ruben Bijman reed alleen naar een tiende plaats. Ook was er een punt voor Melvin van der Voort, die eerst lang twaalfde lag maar in de slotfase terugzakte naar een vijftiende plaats.

IDM Zijspannen: Reeves-Wilkes winnen tweede manche op de Lausitzring
In IDM Zijspannen wordt er gereden in twee categorieën; een 1000cc en 600cc klasse. In de tweede race van het weekend kenden John Smits en Gunter Verbrugge (1000cc) een uitstekend begin en pakten zij de leiding. Bennie Streuer kampte met een flink griep zaterdag en reed daarom niet in de eerste race, maar stond zondagmiddag met Kevin Rousseau wel aan de start met hun 600cc combinatie. Smits-Verbrugge reden in de openingsfase aan de leiding, maar werden in de derde ingehaald door Tim Reeves en Mark Wilkes (600cc). Smits en Verbrugge konden lang vrij goed volgen, maar in de slotfase kwamen Mike Roscher en Anne Burkard (1000cc) dichterbij. Reeves-Wilkes wonnen de race in de 600cc klasse.

Roscher-Burkard wisten in de laatste ronde voorbij te gaan aan Smits-Verbrugge en zo wonnen zij de 1000cc-wedstrijden. De winnaars van de eerste race Andreas Nussbaum en Manuel Hirschi kwamen als vierde over de finish. Streuer-Rousseau wisten het duel voor de derde plaats in de 600cc klasse te winnen van Josef Sattler met Uwe Neubert. Hilbert Talens en Frank Claeys stonden zaterdagmiddag nog op het podium met een derde plaats in de 1000cc klasse. Deze keer finishten zij als tiende en vijfde van de 1000cc-spannen. Jord Klok en Kevin Kolsch kwamen als dertiende over de finish (7e 1000cc) en Ilse de Haas met Ferry Segers werden veertiende (7e 600cc). Wiggert Kranenburg met Jermaine van Middegaal behoorden al vroeg in de race tot de uitvallers.