Isle of Man TT 2019: Cummins het snelst tijdens kwalificaties op zondag

34
Conor Cummins - Isle of Man TT | foto© Lucas Croydon

Zondagmiddag was Conor Cummins in de derde kwalificatiesessie voor de Isle of Man TT 2019 het snelst. Na vier dagen zonder actie op het eiland vanwege slechte weersomstandigheden kon er zondag voor het eerst weer gereden worden. Maandag zullen de eerste races verreden worden.

Na vier dagen van slechte weersomstandigheden en afgelaste trainingen kon zondagmiddag eindelijk weer gereden worden op het Isle of Man. Er was echter nog wel enige vertraging aangezien er nog dichte mist hing op de ‘Mountain’ maar dit verdween geleidelijk aan doordat de zon fel scheen. Wel waren er nog enkele natte plekken op het zestig kilometer lange circuit en waaide er een stevige wind maar de coureurs waren gewaarschuwd en hielden er rekening mee.

Lees: Harrison het snelst tijdens tot dusver lastig verlopen Isle of Man TT
Lees: Eerste Isle of Man TT races door slecht weer uitgesteld naar zondag
Lees: Isle of Man TT 2019: eerste racedag op z’n vroegst maandag

Conor Cummins reed de snelste ronde van de dag met een 128.92 mph gemiddeld in de Superbike klasse op zijn Honda CBR1000RR SP2 Fireblade van het Milenco by Padgetts Motorcycles team. Echter was Peter Hickman nog sneller onderweg op de Superstock machine maar in zijn snelle ronde nam hij in de laatste twee sectoren gas terug.

Michael Rutter, Peter Hickman en Dean Harrison gingen als eerste de baan op voor de kwalificatiesessie voor de Superbike, Superstock en Supersport klassen waarbij zij alle drie besloten om op de Superbike te beginnen. Ook Lee Johnston en Ian Hutchinson gingen op weg op hun Superbikes terwijl Gary Johnson zijn Triumph 675cc Supersport gebruikte en James Hillier besloot om op de Superstock machine te rijden waar hij eerder deze week problemen mee had.

In de Superbike klasse was Conor Cummins dus het snelst met een ronde van 17:35.556 (128.92 mph) voor Dean Harrison en David Johnson. Michael Rutter reed de vierde tijd op zijn Honda RC213V-S met daarachter Jamie Coward en James Hillier. Verder noteerden Peter Hickman, Sam West, John McGuinness op de Norton SG8 en Brian McCormack in deze middagsessie een tijd in de top tien. De ronde van 129.53 mph gemiddeld die Dean Harrison dinsdagavond reed is nog steeds de snelste van de TT tot dusver.

In de Superstock klasse was Peter Hickman het snelst op de nieuwe BMW S1000RR met een ronde van 17:37.039 (128.50 mph) voor Conor Cummins en Gary Johnson. James Hillier klokte de vierde tijd op zijn Kawasaki ZX-10RR voor Michael Rutter en Rob Hodson. Niet alle coureurs besloten om deze kwalificatiesessie een ronde te maken op hun Superstock machine te maken maar Davey Todd, Horst Saiger, Derek McGee en Philip Crowe maakten de top tien compleet.

In de Supersport klasse reed Lee Johnston met een 122.93 mph gemiddeld de snelste ronde voor Gary Johnson en James Hillier. Jamie Coward klokte de vierde tijd voor Dean Harrison en Ian Hutchinson met daarachter Paul Jordan, David Johnson, Derek McGee en Derek Sheils.

In de zijspanklasse, die nog vóór de solo-klassen de baan op gingen, was het duo John Holden en Lee Cain met een 114.99 mph gemiddeld het snelst voor de gebroeders Ben en Tom Birchall en Peter Founds / Jevan Walmsley.

Tot slot werd er ook nog één kwalificatieronde gereden voor de TT Zero, een klasse voor elektrische motorfietsen. Michael Rutter en Ian Lougher waren de enige coureurs die hierin van start gingen waarbij Rutter met een 117.16 mph gemiddeld het snelst was.

Verder is het goede nieuws dat de weersomstandigheden voor morgen (maandag) er goed uit zien en het programma is dat de eerste races van start gaan. De eerste Superbike race, die eigenlijk al zaterdag verreden had moeten worden, zal om 10:45 uur lokale tijd van start gaan en over vier ronden verreden worden. De organisatie heeft deze race twee ronden korter gemaakt vanwege het gebrek aan trainingssessies en een overvol programma. Daarna zal de eerste Sidecar race verreden worden waarna de wegen even geopend worden zodat de mensen naar huis kunnen komen van hun werk. ’s Avonds zal de eerste Supersport race verreden worden over vier ronden.

Het Isle of Man TT programma voor maandag 3 juni. Let op: dit zijn Britse tijden. foto© Isle of Man TT Races Official

Het Britse ITV4 zendt iedere avond om 22:00 uur Nederlandse tijd een programma uit over de Isle of Man TT van dit jaar en een samenvatting van de op die dag afgespeelde gebeurtenissen. Het lokale Manx Radio (deze twee weken omgedoopt tot Isle of Man TT Radio) houdt gedurende de dag de gebeurtenissen rond het eiland bij en verzorgt live commentaar bij de races die hopelijk zullen worden verreden. Dit radiostation is te beluisteren via deze player