Jack Miller heeft op zaterdagmiddag in de slotseconden van de kwalificatie de MotoGP pole weten te behalen op een nat Termas de Río Hondo Circuit. De Australiër gokte in Q2 op slicks en dit bleek uiteindelijk de juiste keuze te zijn. De tweede tijd werd gereden door Dani Pedrosa; Johann Zarco noteerde de derde tijd.

Vierde vrije training
De baan was nat en er viel lichte maar constante regen waardoor de coureurs met regenbanden onderweg gingen. Doordat de voorspellingen voor zondag ook zeer wisselvallig zijn was deze sessie belangrijk voor de coureurs om te wennen aan deze lastige omstandigheden.

Marc Márquez kwam goed uit de startblokken en liet al gauw het bekende beeld zien van dit weekend: het snelst met ruim een seconde verschil. Achter de Spanjaard waren het Redding, Crutchlow, Petrucci, Lorenzo, Rossi, Pedrosa en Dovizioso maar lang niet in de buurt van de huidig wereldkampioen.

Het leek even iets op te drogen, maar enkele minuten later begonnen de druppels al weer te vallen Verder waren er weinig noemenswaardige gebeurtenissen te zien, maar het was duidelijk dat Márquez veruit de sterkste was met een flinke marge naar de rest van het veld. Achter hem waren het de andere twee coureurs op de 2018-spec Honda RC213V, Pedrosa en Crutchlow.

Q1
Het waren Doviozoso en Lorenzo die de beste openingsronden wisten te rijden, en het ook wel aan hun stand verplicht waren om door te stromen naar Q2. Echter dacht een aantal coureurs daar anders over en zagen een plaats in Q2 ook wel zitten. Aprilia Racing Team Gresini coureurs Aleix Espargaró en Scott Redding deden een aanval maar kwamen net te kort. Ook Danilo Petrucci deed er alles aan om bij de eerste twee te komen maar kon niet aan de tijden van zijn twee merkgenoten van het fabrieksteam komen.

In de allerlaatste seconden was het alsnog Aleix Espargaró die een zeer snelle ronde uit zijn Aprilia RS-GP wist te persen en zo de snelste tijd wist te noteren. Dit schoof Dovizioso naar de tweede plaats en degradeerde Lorenzo uit de top twee. Ook Abraham kwam nog dicht in de buurt maar moest genoegen nemen met de derde plaats, één plaats voor Lorenzo, wat een dertiende startplaats oplevert.

Q2
Het was duidelijk dat veel coureurs graag achter Márquez aan wilden voor hun snelle ronde. De Spanjaard was de eerste die de pits verliet waarna de rest er meteen achteraan ging. Ook op de baan waren het Rabat en Iannone die graag achter Márquez wilde rijden, maar de Repsol Honda coureur wachtte en liet ze voorbij gaan.

De eerste snelle ronde werd gezet door Zarco. Echter bleef deze tijd niet lang staan aangezien Márquez een vrije baan had gevonden en de pole op spectaculaire wijze, met drie bijna-crashes in de laatste bocht, overnam. Ook deze tijd bleef niet lang staan want snelste man uit Q1, Aleix Espargaró, noteerde op zijn beurt de snelste tijd.