Jerez: MotoGP paddock een vesting, illegale races en feest in de stad

94
jerez-stad

De herstart van het MotoGP seizoen in Jerez de la Frontera wordt dit weekend verreden achter gesloten deuren en zonder publiek. Terwijl de aanwezige medewerkers zich in de paddock aan een extreem streng protocol dienen te houden hebben de Spaanse fans daar schijnbaar geen boodschap aan gezien de enorme drukte in de stad en de illegaal georganiseerde straatraces gedurende de afgelopen nachten.

Dorna Sports heeft de afgelopen maanden achter de schermen keihard gewerkt om een herstart van het MotoGP seizoen mogelijk te maken. De rechtenhouder kreeg van de Spaanse autoriteiten toestemming voor het organiseren van een tweetal Grand Prix weekenden op het circuit van Jerez mits er aan een extreem streng protocol kon worden voldaan. Geen publiek, geen media, een beperkt aantal medewerkers per team en een paddock dat meer lijkt op een huis van bewaring dat een paddock zoals we die gewend zijn tijdens een raceweekend.

Ondanks dat het bijna geen doen is voor de coureurs, teams, organisatie vanwege de extreem hoge temperaturen van dit moment in Jerez probeert iedereen zich te houden aan de geldende regels en zijn de controles extreem.

Hoe anders is dit op een aantal kilometers van het Circuit de Jerez Angel Nieto. Duizenden fans waren er de afgelopen twee nachten te vinden in de binnenstad van de Zuid-Spaanse stad en er werden zelfs illegale straatraces georganiseerd. De Spaanse politie was niet bij machte om het geheel in goede banen te leiden en de situatie liep op een aantal plaatsen dan ook flink uit de hand.

De Spaanse autoriteiten hebben inmiddels extra strenge maatregelen aangekondigd en bevestigd er alles aan te zullen doen om de protagonisten van dit roekeloze en onacceptabele gedrag te identificeren. Ook is er besloten om vanuit de regio een extra politiemacht naar Jerez te sturen om de komende nachten een herhaling te voorkomen.

Zoals te zien is in onderstaande video is was er veel publiek aanwezig op de trottoirs om de illegale races en stunts te zien, velen zonder een in Spanje verplicht mondkapje te dragen. In de Zuid-Spaanse stad worden normaalgesproken ook veel van dergelijke activiteiten georganiseerd tijdens het MotoGP evenement op het nabijgelegen circuit, dit jaar is echter alles anders……………………………………maar daar denken de Spaanse MotoGP fans schijnbaar toch duidelijk anders over.

 


Inmiddels is er een enorme politiemacht aanwezig in de stad Jerez de la Frontera en zijn er strenge controles.

 

Handige links Gran Premio Red Bull de España 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen – (test woensdag)
Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App