Jerez ook in 2024 en 2025 op de MotoGP kalender

592
jerez-circuit

Circuito de Jerez Angel Nieto is ook de komende twee seizoenen gastheer van de Spaanse Grand Prix. Het Zuid-Spaanse circuit maakt hiermee ook in 2024 en 2025 definitief deel uit van de MotoGP kalender.

De komst van steeds meer overzeese Grand Prix weekenden hebben Dorna Sports en de FIM doen besluiten dat er vanaf dit seizoen één Grand Prix minder per jaar zal worden verreden in Spanje. Stonden in het verleden de circuits in Jerez, Valencia, Catalunya en Aragon steevast als locatie voor een Grand Prix weekend op de MotoGP kalender, dit seizoen ontbreekt Motorland Aragon. De afwezigheid van Motorland Aragon is onderdeel van een afspraak welke de FIM en Dorna Sports hebben gemaakt met de genoemde circuits, een afspraak welke inhoudt dat elk van de circuits één keer in de vier jaar op toerbeurt geen deel uit zal maken van de MotoGP kalender.

Nu bekend is geworden dat de gemeente Jerez, de regio Andalusië en Dorna Sports deze week een nieuwe overeenkomst hebben getekend, een overeenkomst waarin is vastgelegd dat Circuito de Jerez Angel Nieto ook in 2024 en 2025 de locatie is voor de Spaanse Grand Prix en daarom deel uit zal maken van de MotoGP kalender, betekend automatisch dat er in 2024 voor Circuit Barcelona de Catalunya of Circuit Ricardo Tormo geen plaats zal zijn op de kalender. Ook betekent dit dat er dus in 2026 geen Grand Prix zal worden georganiseerd op het Zuid-Spaanse circuit.

Met name dit laatste punt kwam bij het tekenen van de overeenkomst nog wel even ter sprake, zo wees de minister van Toerisme, Cultuur en Sport, Arturo Bernal tijdens het tekenen van de nieuwe tweejarige deal de aanwezigen erop dat het circuit van Jerez permanent thuishoort op de MotoGP kalender, dit ondanks het rotatiesysteem dat sinds dit seizoen van toepassing is.

Arturo Bernal: “Het is moeilijk om te denken aan een MotoGP kalender zonder het circuit van Jerez erbij. Sinds 1987 is het de locatie voor grote evenementen en deze band mag niet verbroken worden. De Andalusische autoriteiten pleiten ervoor dat Jerez elk jaar de vaste locatie wordt voor het organiseren van de Spaanse Grand Prix. De concurrentie tussen de circuits binnen en buiten Spanje is erg groot: ze weten dat er andere Grand Prix worden gehouden in ons land en in principe hebben de organisatoren een roulatie van locaties voorgesteld, maar we zijn erin geslaagd om ervoor te zorgen dat Jerez vooralsnog niet meedoet aan deze roulatie, vanwege zijn status binnen de motorsport wereld.”

Dorna CEO Carmelo Ezpeleta ging vanzelfsprekend niet in op hetgeen Bernal opperde, wel maakte hij van de gelegenheid gebruik om de mogelijkheid aan te kaarten om in 2023 nog een ronde van het FIM Superbike World Championship te organiseren in Jerez, en wel de finaleronde van het seizoen die oorspronkelijk in Argentinië zou worden verreden maar eerder deze week werd afgelast.

Valse toegangskaarten in omloop
De verkoop van toegangskaarten voor de 2024 Spaanse Grand Prix kende eerder deze week een valse start. Ondanks dat de organiserende partijen nog niet eens gestart zijn met de voorverkoop bleken diverse motorsportfans al in het bezit te zijn van een toegangskaart voor komend seizoen, kaarten die op een aantal online platformen werden aangeboden en waren gekocht. Een onderzoek naar deze gang van zaken bracht aan het licht dat het hier om valse kaarten gaat en de kopers de dupe zijn geworden van een omvangrijke Spaanse fraudezaak.Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 

                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’