Joan Mir is de 2020 MotoGP wereldkampioen

822

Joan Mir heeft zondagmiddag in Valencia de 2020 MotoGP wereldtitel weten te behalen. De 23-jarige Team Suzuki Ecstar coureur kwam als zevende over de finish, voldoende om met nog één Grand Prix voor de boeg de opvolger te worden van zijn momenteel geblesseerde landgenoot Marc Marquez.

De afgelopen maanden wilde Joan Mir het niet over de wereldtitel hebben. Pas als hij zijn eerste race won, dan zou hij erover na gaan denken. Afgelopen week was het zover, toen de Spanjaard in Valencia zijn eerste overwinning in de MotoGP boekte. Een week na deze eerste overwinning, kwam zondagmiddag op hetzelfde Circuit Ricardo Tormo in Valencia zijn droom ook meteen uit: Mir is de nieuwe wereldkampioen van 2020 in de koningsklasse.

De Team Suzuki Ecstar-coureur stond dit seizoen maar liefst zeven keer op het podium, met drie derde en drie tweede plekken, voordat hij een week geleden voor het eerst na afloop van een race op de hoogste trede van het podium plaats mocht nemen. Ondanks alle druk, wist de 23-jarige Spanjaard kalm en beheerst te blijven in de races en voor resultaten te blijven zorgen.

Seizoen
Het MotoGP-seizoen was dit jaar ongekend spannend, met – tot nu toe – negen verschillende winnaars in veertien races. Mir had een lastige en zware start van het seizoen, met twee crashes in de eerste drie races. Hij herpakte zich direct in de vierde race van het seizoen, door op de Red Bull Ring in Oostenrijk een tweede plek binnen te halen. Het begion van een mooie reeks, daarna stond Mir namelijk in zes van de acht daaropvolgende races op het podium.

Dat Suzuki met de GSX-RR een winnende motor in handen had, bleek tijdens de achtste ronde, de Gran Premio Michelin de Aragón. Toen won Álex Rins. In totaal stond Rins dit seizoen vier keer op het podium, waarvan vier keer samen met Mir. De overwinning van vorige week, toen de Suzuki-coureurs als eerste en tweede over de streep kwamen, was de eerste 1-2 finish voor Suzuki sinds het seizoen 1982.

Terugkeer Suzuki
Het is voor het eerst in twintig jaar dat een Suzuki-coureur de wereldtitel wint in de belangrijkste wegraceklasse. Voor Mir was het Kenny Roberts Jr. die in 2000 voor het laatste op een Suzuki de titel wist te winnen in de koningsklasse van de motorsport.

Suzuki is al sinds het begin van de jaren ‘70 actief in de topklasse van de motorsport. Na een afwezigheid van vier jaar, keerde Suzuki in 2015 terug met een nieuw team onder leiding van Davide Brivio en ook met een nieuwe motor: de GSX-RR. In de afgelopen jaren ontwikkelde het team zich tot een van de uitdagers voor de wereldtitel, iets dat dus zondagmiddag 15 november 2020 in Valencia beloond werd.

De 23-jarige Spanjaard is na Barry Sheene, Marco Lucchinelli, Franco Uncini, Kevin Schwantz en Kenny Roberts JR de zesde coureur die Suzuki een wereldtitel weet te bezorgen in de koningsklasse.

Handige links Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana 2020:

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.