Johann Zarco: “Ik word niet de opvolger van Marc Marquez bij Repsol Honda”

3721
johann-zarco
Johann Zarco | foto© Red Bull Content Pool

Johann Zarco wordt in 2024 niet de opvolger van Marc Marquez binnen het Repsol Honda Team. De Fransman, die voor komende twee seizoenen een contract heeft getekend bij het LCR Honda Team, heeft dit donderdag aan de vooravond van de Australische Grand Prix in gesprek met de media kenbaar gemaakt.

Johann Zarco werd de laatste weken veelvuldig genoemd als mogelijke opvolger van Marc Marquez binnen het Repsol Honda Team. Liet de Fransman in eerste instantie zelf ook weten wel open te staan voor een dergelijke overstap, deze stap komt er niet zo blijkt nu. Zarco gaf donderdag op Phillip Island aan dat hij niet in zal gaan op een mogelijk verzoek van HRC maar in 2024 gewoon aan de slag zal gaan bij LCR Honda Team Castrol, teambaas Lucio Cecchinello niet in de steek zal laten. De huidige Prima Pramac Racing coureur heeft daar zo zijn redenen voor.

Johann Zarco: “In eerste instantie dacht ik dat ik automatisch de aangewezen persoon zou zijn voor de vrijgekomen plaats binnen het fabrieksteam. Maar sinds het moment dat Marc [Marquez] besloot om Honda te verlaten heb ik niets vernomen van HRC aangaande het vrijgekomen zitje. Dat vind ik nog steeds vreemd, ik had dan ook iets meer interesse verwacht. Als ik deze stap zou willen maken dan moet dat zijn omdat ze me graag willen. Aangezien ik nog steeds niets gehoord heb lijkt het erop dat dit niet het geval is. Mede hierdoor, en ik heb nog wel een aantal andere redenen, heb ik besloten om de komende twee seizoenen bij LCR Honda te gaan rijden.”

Ondanks dat Zarco niet inging op de details van die andere redenen lijkt het vrij logisch dat hij de harde woorden van Cecchinello in acht heeft genomen, de Italiaanse teambaas liet zich onlangs namelijk al ontvallen dat hij onder geen beding zal meewerken aan een transfer van Zarco naar het Repsol Honda Team.

Johann Zarco: “Het is in mijn ogen inderdaad dan ook beter om met Lucio en LCR Honda te gaan samenwerken. We zijn samen een tweejarige overeenkomst aangegaan en om dan nu voor een jaar voor het fabrieksteam te gaan rijden brengt ook een risico met zich mee, los van het feit dat dit misschien financieel wel aantrekkelijker zal zijn. Daarnaast is het ook logisch dat Lucio graag met mij wil werken, ik ben nog steeds een coureur die voor een top vijf klassering mee kan doen en kan voor zijn sponsoren ook een extra motivatie zijn. Kortom, voor beide partijen is het beter om gewoon bij ons oorspronkelijke plan te blijven.”

Terwijl Zarco donderdag de deur dus dichtgooide en zelf op voorhand al afziet van een overstap naar het Repsol Honda Team waren er twee andere kandidaten die de deur juist een stukje verder open probeerden te zetten. Ten eerste was daar Fabio Di Giannantonio die tijdens de pre-event persconferentie te kennen gaf nog steeds kansen te zien voor een langer verblijf als coureur in de koningsklasse. Zo gaf de Italiaan aan dat hij en zijn management zich focussen op een tweetal mogelijkheden. Hoewel hij de mogelijkheden niet bij naam benoemde kan dit niet anders zijn dan de nog vacante plaats binnen het Repsol Honda Team of de plaats van een mogelijke andere kandidaat die vrijkomt als HRC niet voor hem maar iemand anders kiest. Deze laatste optie lijkt iets aannemelijker, het is immers geen geheim meer dat Miguel Oliveira al door Honda benaderd is voor deze positie. Di Giannantonio zou op zijn beurt dan weer in de race kunnen zijn voor het overnemen van het zitje van de Portugees bij het CryptoDATA RNF MotoGP Team.

Oliveira wilde donderdag echter nog niet meer loslaten, maar dat hier iets speelt is voor velen binnen de MotoGP paddock geen geheim meer.

Miguel Oliveira: “Van mijn kant heb ik niets toe te voegen. Als er een aanbieding komt, heb ik meer te vertellen.”

Natuurlijk kunnen we uit deze woorden vooralsnog geen conclusies trekken, maar dat Oliveira zijn zinnen gezet heeft op een mogelijke overstap en alles aan zal grijpen om deze kans te verzilveren is inmiddels wel duidelijk.