Johann Zarco zal niet langer deel uitmaken van het Red Bull KTM Factory Racing MotoGP Team. De plaats van de Fransman, die in eerste instantie aan het einde van dit seizoen het KTM MotoGP fabrieksteam zou verlaten, wordt vanaf komend weekend in Aragon overgenomen door KTM MotoGP Testcoureur Mika Kallio.

Het contract van Johann Zarco loopt tot aan het einde van het seizoen nog door maar de Fransman zal dit seizoen niet meer als coureur in actief komen voor KTM. Dit verrassende nieuws heeft de Oostenrijkse motorenfabrikant dinsdag wereldkundig gemaakt.

Zarco kent dit seizoen een dramatische start van het seizoen in zijn eerste jaar in dienst van KTM. Zo dramatisch dat de Fransman onlangs tijdens de Oostenrijkse Grand Prix op de Red Bull Ring een verzoek indiende bij zijn werkgever om zijn nog doorlopende contract aan het einde van dit seizoen te laten ontbinden.

KTM stemde met het verzoek in waarna beide partijen op maandag na afloop van deze Grand Prix wereldkundig maakten dat hun wegen na dit seizoen gingen scheiden. Hier komt nu dus verandering in nu KTM het besluit heeft genomen om komend weekend in Aragon al Mika Kallio op de motor te zetten en Zarco voor de rest van het seizoen langs de kant te houden.

KTM Motorsports directeur Pit Beier: “We moeten onze middelen zo goed mogelijk zien te gebruiken en dan moet je soms beslissingen nemen. Op dit moment zijn we een positieve weg ingeslagen met onze MotoGP activiteiten en Mika is met zijn kennis en achtergrond als KTM MotoGP testcoureur de aangewezen persoon die ons verder kan helpen. We zijn Johann dankbaar en erkentelijk voor zijn inzet, maar we moeten aan de toekomst denken en hebben gemeend daarom deze stap te moeten nemen.”

Ondanks dat Zarco dus niet meer in actie zal komen als KTM coureur tijdens de Grand Prix weekenden zal KTM zijn contract tot aan het einde van het seizoen wel respecteren en in dienst blijven bij de Oostenrijkse motorenfabrikant.

Op dit moment is het nog niet duidelijk wie in 2020 de teamgenoot zal worden van Pol Espargaró. KTM belangrijkste kandidaat, huidig KTM MotoGP testcoureur Dani Pedrosa, heeft bedankt voor het aanbod. Voormalig KTM MotoGP coureur Bradley Smith en ook Kallio worden nu gezien als de twee belangrijkste kandidaten, hierover zal KTM in een later stadium meer duidelijkheid verstrekken.

Waar Zarco na dit seizoen zijn actieve wegrace carrière voort zal zetten is ook nog niet bekend. De Fransman werkt er echter hard aan om in de MotoGP klasse actief te blijven, dit zal echter niet zijn als vaste MotoGP coureur maar een zitje als MotoGP testcoureur bij Yamaha waarbij hij de mogelijkheid krijgt om een vijf of zestal Grand Prix weekenden middels een wildcard van start te gaan.

 

Handige links Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App