Jonathan Rea heeft ook de laatste WorldSBK wintertest op Europese bodem weten te domineren. De regerend wereldkampioen was tijdens de tweedaagse test op het Autódromo Internacional do Algarve circuit in Portimão zoals zo vaak wederom veruit de snelste van het veld.

Jonathan Rea is de afgelopen jaren heer en meester in het op productiemachines gebaseerde wereldkampioenschap. Zo wist de Kawasaki Racing Team WorldSBK in 2018 maar liefst 17 van de 25 verreden races te winnen, pakte hij in zes wedstrijdweekenden de dubbel en won hij maar liefst de laatste 11 opeenvolgende wedstrijden van het seizoen met als eindresultaat zijn vierde opeenvolgende wereldtitel.

De verwachting is dan ook dat de Kawasaki Racing Team WorldSBK coureur voor 2019 opnieuw de te kloppen man zal zijn. Sterker nog, als we naar de afgelopen twee wintertesten in Jerez en Portimão kijken dan kunnen we bijna niet anders constateren dat Rea met het seizoen voor de boeg nog steeds en wederom een maatje te groot is voor de rest van het veld en dat de Brit in 2019 opnieuw maar één tegenstander heeft, namelijk hijzelf. Alleen technisch ongemak of een blessure lijken de Brit, nog voordat er een race is verreden, van een vijfde wereldtitel af te kunnen houden.

Zowel tijdens de WorldSBK test in Jerez als ook in Portimâo was Rea na twee dagen het snelst. Leek Pata Yamaha WorldSBK Team coureur Alex Lowes in Jerez in eerste instantie nog enigszins in de buurt te kunnen blijven door als tweede te eindigen op slechts 0,220 seconde van zijn landgenoot, schijn bedriegt want na afloop vertelde Rea doodleuk dat hij zijn snelste rondetijd gereden had op een raceband terwijl zijn achtervolgers hun snelste rondetijd eruit geperst hadden op een kwalificatieband.

Zondag en maandag in Portimäo begon Rea beide dagen voorzichtig maar aan het einde van de tweede en afsluitende dag kwam ook hij op een kwalificatieband in actie. Ondanks dat hij op dat moment het veld al aanvoerde ging er vervolgens nog een flinke hap van zijn eigen snelste rondetijd af door een ronde van 1’40.885 op de klok te zetten. Ondanks dat er meerdere coureurs waren die het in de slotfase van de afsluitende dag nog wel probeerden – ook Rea probeerde het zelf nog een keer om zijn eigen snelste rondetijd aan te scherpen maar dat moest hij bekopen met een stevige crash – kwam er niemand maar dan ook niemand in de buurt van de tijd van de regerend wereldkampioen. Opnieuw was het Lowes die ‘best of the rest’ was maar de Yamaha coureur moest dit keer wel bijna een seconde (0,959 sec.) toegeven op de snelste rondetijd van zijn landgenoot.

Kortom, Rea lijkt in 2019 op dezelfde voet verder te gaan als de afgelopen jaren en ook komend seizoen opnieuw een maatje te groot voor de rest van het WorldSBK veld.

Jonathan Rea: “Het was een super-positieve test. We kwamen uit Jerez en ik was niet helemaal tevreden over de test daar, dit omdat we niet echt een vergelijk hadden met afgelopen jaar vanwege de nieuwe asfaltlaag daar. Het maakte het moeilijk om het werk dat we in de wintermaanden hadden gedaan goed te begrijpen. Maar in Portimao hadden we vergelijkbare omstandigheden om te werken en veel gegevens om te vergelijken. Hoewel de temperaturen helemaal perfect waren konden we twee dagen veel nuttig werk doen. We kregen een bevestiging wat betreft de chassis onderdelen die we in Jerez hadden getest, en de elektronica werkte hier zelfs nog iets beter. We zijn vervolgens begonnen te werken aan onze raceafstelling. Ik was erg blij met hoe ik me voelde tijdens het rijden ten opzichte van jaar op meer gebruikte banden. Aan het eind van de dag heb ik een kwalificatieband getest en dat voelde heel goed en ik was er erg snel mee. Deze test vielen veel dingen op hun plaats, slechts een paar kleine items kunnen we nog iets verbeteren.”

Het eerstvolgende circuit optreden voor Rea is tijdens de officiële WorldSBK test op het Phillip Island Grand Prix in Australië, kort voor de eerste ronde van het 2019 WorldSBK kampioenschap op hetzelfde circuit Down Under.

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App