Jonathan Rea sloot vrijdag in Jerez de laatste WorldSBK Test van 2019 af met de snelste rondetijd achter zijn naam. Niet zomaar de snelste rondetijd, nee de regerend WorldSBK kampioen domineerde als vanouds en was opnieuw een maatje te groot voor de rest van het veld.

Jonathan Rea kan met een gerust hart gaan genieten van de verplichte winterstop. De Kawasaki Racing WorldSBK Team coureur was de afgelopen week tijdens de laatste WorldSBK Test van 2019 in Jerez namelijk opnieuw een maatje te groot voor de rest van het veld.

Donderdag was de Kawasaki coureur met een snelste ronde van 1’39.207 al het rapst. Leken de verschillen tijdens deze eerste dag niet heel groot, schijn bedriegt want Rea reed donderdag op een gewone raceband terwijl de coureur die als tweede en derde deze eerste dag afsloten hun snelste rondetijden reden op een kwalificatieband.

Ook vrijdag tijdens de tweede dag was Rea nagenoeg de gehele dag op racebanden onderweg terwijl zijn rivalen in de loop van de dag opnieuw in actie zagen op kwalificatiebanden.

In het laatste half uur van de slotdag, op het moment dat de sessie stil lag vanwege opnieuw een stevige crash van Rea’s nieuwe teamgenoot Alex Lowes (de Brit schreef tijdens deze test maar liefst twee Kawasaki’s volledig af), voerde Rea al het veld aan met een snelst gereden rondetijd van 1’38.811. Rea was daarmee de enige coureur die een tijd op de klok had weten te zetten onder de 1’39 grens, dit terwijl hij zijn tijd op een normale raceband reed en de achtervolgers zich allemaal al op een kwalificatieband stuk hadden gebeten op de tijd van de regerend wereldkampioen.

In het laatste kwartier van de dag besloot Rea in overleg met zijn crew – ondanks dat de temperaturen al sterk gedaald waren en hij de lijst al aanvoerde – alsnog een kwalificatieband te laten monteren en een poging te wagen om zijn eigen snelste rondetijd nog een keer aan te scherpen.

Rea ging er goed voor zitten om even later een rondetijd van 1’38.397 op de klok te zetten, een tijd die slechts een fractie boven zijn eigen baanrecord lag, een tijd die maar liefst 0,414 seconde sneller was dan zijn eigen op dat moment snelste ronde en waarmee hij deze test afsloot met een rondetijd die maar liefst 0,829 seconde sneller was dan de tweede, door Toprak Razgatlioglu, gereden rondetijd.

Een prestatie van formaat voor Rea en zijn Kawasaki Racing Team WorldSBK crew die daarmee opnieuw een duidelijk gebaar hebben afgegeven voor komend seizoen. De rest van het veld is gewaarschuwd en kan aan de bak wil men Rea komend seizoen afhouden van zijn zesde opeenvolgende WorldSBK titel.

Jonathan Rea: “Over het geheel genomen was het vrij goed. Ik was heel erg gemotiveerd voor deze test. Normaal gesproken is het aan het eind van een druk seizoen gemakkelijk om je concentratie een beetje te verliezen, maar we hebben ons dit keer meer op kwaliteit dan op kwantiteit gericht. We hebben veel back-to-back-testen gedaan van dingen die we in de loop van het jaar moesten uitproberen. Daarna hebben we een aantal nieuwe items en nieuwe ideeën getest. De grootste aanpassing was mijn rijpositie op de motor en het wennen aan de achterremhendel (duimrem) op het stuur, plus wat andere motorrem configuraties. Daarnaast had Pirelli ook nog wat andere banden bij zich. Uiteindelijk konden we een ‘time attack’ doen op een kwalificatieband en dat bracht ons daar. Het was moeilijk om dat te doen, want een paar uur voor het einde van de sessie was er een flink oliespoor in bocht 1. De baan was hierdoor niet helemaal optimaal, maar ik heb het gevoel dat we goed werk hebben geleverd tijdens deze test. We zijn waar we zouden moeten zijn en ik ben erg blij om een ongelooflijk 2019 op deze manier af te sluiten.”

 

Handige links WorldSBK Test Jerez:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App