Loris Baz en Ten Kate Racing Yamaha hebben woensdag en donderdag op Circuit de Barcelona – Catalunya samen hun eerste post-lockdown test afgewerkt. Zowel de Fransman als ook zijn Nederlandse team spraken na afloop van een zeer geslaagde tweedaagse test.

Woensdag 8 en donderdag 9 juli kwam een groot deel van het huidige WorldSBK veld op Circuit de Barcelona – Catalunya in actie voor een tweedaagse test. Voor het Nederlandse Ten Kate Racing Yamaha en de Fransman Loris Baz een eerste kennismaking sinds de uitbraak van het coronavirus.

Onder zeer warme omstandigheden reed Baz beide dagen meer dan 200 ronden. Sloot Baz de eerste dag af met een verdienstelijke derde plaats op de tijdlijst, tijdens de tweede dag concentreerden de Fransman en zijn Nederlandse crew zich echter niet op het rijden van die ene snelle ronde maar werd de nadruk gelegd op het rijden van een tweetal racesimulaties op het heetst van de dag – vergelijkbaar met het tijdstip waarop over drie weken tijdens de herstart van het seizoen in Jerez de races verreden worden. Tijdens de middagsessie, het warmste deel van de dag, kwam de Fransman tot een derde tijd. Hiermee gaven Baz en Ten Kate Racing Yamaha het signaal af dat het pakket goed functioneert in de warme omstandigheden.

Het belangrijkste voor Baz en zijn Nederlandse crew tijdens de twee dagen was echter de progressie die er de afgelopen maanden is geboekt wat betreft de ontwikkeling van de in Nieuwleusen geprepareerde Yamaha YZF-R1. Na afloop kon er dan ook met recht gesproken worden van een zeer geslaagde tweedaagse test, een geslaagde tweedaagse test met als conclusie dat men klaar is voor de herstart van het seizoen over drie weken in Jerez de la Frontera.

Loris Baz: “Jullie zullen ongetwijfeld begrijpen dat het een fantastisch gevoel was om hier, na zo’n lange tijd, weer samen te zijn met mijn tweede familie. Het was geweldig om weer te kunnen rijden, en om heel eerlijk te zijn, na een paar ronden voelde het alweer als vanouds. Het leek echt alsof ik de week ervoor nog mee gereden had, en totaal niet alsof het al ruim vier maanden geleden was dat ik er voor het laatst opgezeten had. Daarnaast was het fantastisch dat ik ook de nieuwe 2020 machine kon testen. Ondanks deze niet heel veel anders is en de jongens me vooraf vertelden dat er weinig verschil was met de 2019 versie waren er toch wel een aantal dingen anders. Het blok werkt echt wel beter, en dat is zeker positief voor ons. Een aantal jongens gebruikte tijdens de tweede dag op het moment dat de baan op zijn best was een kwalificatieband, dat hebben wij niet gedaan. We hebben ons tijdens de tweede dag met name geconcentreerd op een tweetal racesimulaties en pas aan het einde van de middag een kwalificatieband gestoken. Ik denk dat we tevreden mogen zijn met de tweede rondetijd in de middagsessie en de achtste plaats op de samengestelde tijdlijst. De jongens in Nieuwleusen hebben opnieuw fantastisch werk verricht, ik ben dan ook meer dan tevreden.”

Kervin Bos, Ten Kate Racing Yamaha teammanager: “We kunnen zonder meer terugkijken op een geslaagde test. Loris heeft in totaal meer dan 200 ronden kunnen rijden, we hebben twee hele goede racesimulaties verreden en waren beiden dagen gewoon heel erg goed onderweg. We hebben de afgelopen maanden in Nieuwleusen keihard gewerkt en ik ben er zeker van dat we een aantal flinke stappen hebben weten te maken in vergelijking met ons eerste wedstrijdweekend van het seizoen in Australië. Ook tijdens de afgelopen twee dagen hebben de jongens een geweldige inzet getoond en ik ben er zeker van dat dit binnenkort zijn vruchten af gaat werpen tijdens de raceweekenden. We gaan voor het eerste wedstrijdweekend in Jerez nog een dag testen op het TT Circuit Assen, dan heeft Loris er drie testdagen opzitten voor de eerste race op het programma staat en denk ik dat we er helemaal klaar voor zijn.”

Het eerste wedstrijdweekend op de hernieuwde 2020 FIM Superbike World Championship kalender wordt verreden in het weekend van 31 juli t/m 02 augustus op Circuito de Jerez – Ángel Nieto in Jerez de la Frontera.

 Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App