Het Nederlandse Ten Kate Racing Yamaha en Loris Baz keerden tijdens de vijfde ronde van het 2019 FIM Superbike World Championship gezamenlijk terug in de WorldSBK paddock. Zaterdagavond sloot de Nederlands/Franse combinatie in Qatar het seizoen af met 138 gescoorde WK punten en een tiende plaats in de eindstand. Een indrukwekkende prestatie.

Terwijl de overige teams en coureurs er al vijftien wedstrijden op hadden zitten begon het in Nieuwleusen gevestigde Ten Kate Racing Yamaha begin juni in Jerez de la Frontera aan een volledig nieuw hoofdstuk in hun al indrukwekkende World Supersport en World Superbike boek.

Met Loris Baz als coureur en een twee weken daarvoor in Italië opgehaalde – en voor hun volledige nieuwe Yamaha YZF-R1 – reisde men af naar het in Zuid-Spanje gelegen Jerez de la Frontera. Met slechts één droge gezamenlijke testdag op het Misano World Circuit Marco Simoncelli achter de rug werd de lat meteen hoog gelegd, maar toen het in Jerez voor het eerst om het echhie ging bleek het ontbreken van een goede voorbereiding zijn tol te eisen. Zo werd er meteen tijdens de eerste dag een complete en fonkelnieuwe Yamaha R1 afgeschreven, puur vanwege het ontbreken van de nodige testkilometers.

Maar dat ze bij Ten Kate Racing voor hetere vuren hebben gestaan werd gedurende het verdere verloop van het seizoen wel duidelijk. Baz presteerde steeds beter, wist een aantal keren flink te verrassen en respect af te dwingen met zijn sterke optreden. De Fransman begon vervolgens al stiekem te dromen van het podium, de immer fanatieke teammanager stak niet onder stoelen of banken dat men dit seizoen hoe dan ook nog een podiumfinish wilden scoren en dat dit reëel gezien mogelijk moest zijn.

De gedroomde podiumplaats kwam er helaas niet – waarschijnlijk nog niet eens doordat het potentieel er niet was maar meer omdat op cruciale moment het kwartje net nog even niet de goede kant op wilde vallen – maar toen zaterdagavond in Qatar voor de laatste keer dit seizoen de finishvlag viel kon er gezamenlijk wel met trots teruggekeken worden op een geslaagde terugkeer in het kampioenschap.

Ondanks het missen van de eerste vijf ronden van het kampioenschap, het missen van maar liefst 15 wedstrijden werden er in de resterende acht wedstrijdweekenden 138 WK punten gescoord, een puntentotaal waarmee Baz zijn naam na afloop van de laatste race terugvond op de tiende plaats in het kampioenschap, een ongelofelijke prestatie.

Loris Baz: “Heel eerlijk, we hadden verwacht er in Qatar iets dichter bij te kunnen staan. De snelheid van de voorste mannen verraste me enigszins tijdens de eerste twee dagen. Tijdens de laatste race daarentegen had ik het juiste tempo te pakken maar ik verprutste het zelf in de eerste bocht. Ik raakte buiten de baan waardoor ik als allerlaatste aan de race moest beginnen. Ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten en probeerde niet te veel tijd te verliezen bij het inhalen van een aantal jongens, wat overigens wel een paar harde inhaalacties betekende, maar uiteindelijk kwam ik terug in de groep die streed voor de vierde plaats. Maar uiteindelijk was het wel cool; we eindigden opnieuw in de buurt van de fabrieksjongens, zaten dichter bij de winnaar dan vrijdag, en ondanks de off-track excursie in het begin van de race was het genoeg om de tiende plaats in het kampioenschap veilig te stellen. En dat ondanks het feit dat ik de eerste 15 races van het seizoen heb gemist en we pas in Jerez ons debuut maakten. We kwamen hierheen voor meer, maar ik denk dat we tevreden kunnen zijn met wat we dit seizoen hebben bereikt”.

De samenwerking tussen Ten Kate Racing Yamaha en Baz krijgt een vervolg in 2020. Naast de Fransman zal binnenkort de naam van een tweede rijder bekend gemaakt worden waardoor het in Nieuwleusen gevestigde team komend seizoen weer met twee rijders aan de start zal verschijnen. Wie deze tweede rijder zal zijn is nog niet bekend, maar de naam Sandro Cortese wordt hierbij wel veelvuldig genoemd.

Kortom, met twee rijders, een goede voorbereiding deze winter, de ervaring van 8 WorldSBK weekenden met de nieuwe Yamaha YZF-R1 in the pocket, kan de rest van het WorldSBK veld in 2020 hun borst natmaken. Ten Kate Racing is back!!

 

Handige links Motul Qatar Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App