Luca Marini heeft zondag in Motegi de Moto2 van de Motul Grand Prix of Japan op zijn naam geschreven. De Sky Racing Team VR46 coureur verwees na een spannend duel Tom Lüthi naar de tweede plaats terwijl Jorge Martin met de derde plaats zijn allereerste Moto2 podium wist te behalen. Nederlander Bo Bendsneyder werd zestiende.

Voor Tetsuta Nagashima begon zijn thuisrace met de nodige problemen. De OneXox TKKR SAG Team coureur kreeg al in de sighting lap te maken met een technisch probleem. De Japanner kon zijn machine nog wel terugduwen naar de pitbox waar de monteurs het probleem konden verhelpen, echter pas nadat de pitlane gesloten was waardoor Nagashima de warm-up lap vanuit de pitstraat moest beginnen en vervolgens vanaf de laatste plaats op de grid aan de race moest beginnen.

Terwijl de vanaf de pole vertrokken Luca Marina na de start meteen de leiding nam was het drama compleet voor Nagashima, de Japanner ging al in de eerste bocht onderuit waarbij hij in zijn val ook nog eens de Duitser Lukas Tulovic meenam.

Na alle commotie was het Marini die na de eerste ronde als leider doorkwam voor Lorenzo Baldassarri, Somikat Chantra, Augusto Fernandez en Jorge Navarro terwijl verder naar achteren in het veld de vanaf de zevenentwintigste plaats op de grid gestarte Bo Bendsneyder in de eerste ronde al een aantal plaatsen goed had weten te maken en als tweeëntwintigste doorkwam.

Ook voor Nicolo Bulega was de race al na één ronde over, de na dit seizoen bij het Sky Racing Team VR46 vertrekkende Italiaan kwam ten val, iets dat zowel Alex Marquez als ook Brad Binder en Sam Lowes ook bijna overkwam. Alle drie kenden ze een momentje waarbij Lowes en Binder zelfs een flink aantal plaatsen verloren en Lowes zelfs even later alsnog op moest geven vanwege een afgebroken stuurhelft.

Vooraan wisten Marini en Baldassarri zich vervolgens iets los te rijden van de rest van het veld op het moment dat het in de vierde ronde fout ging voor Xavi Vierge en Iker Lecuona, beiden kwamen met elkaar in aanraking met een crash tot gevolg.

Na vijf ronden in de race was het nog steeds Marini aan de leiding voor Baldassarri, Chantra, Tom Lüthi en Augusto Fernandez terwijl Bendsneyder inmiddels de negentiende plaats in handen had.

Ook voor Remy Gardner kwam er in de zevende ronde een einde aan de race, de Australiër schoof in bocht 8 van het Japanse circuit onderuit.

In de achtste ronde wist Lüthi de aansluiting te vinden bij Marini en Baldassarri waarbij de Zwitser meteen zijn bedoelingen kenbaar maakte door zich tussen het tweetal te mengen en de tweede plaats over te nemen van Baldassarri. Of dit nog niet genoeg was moest even later in de elfde ook Marini eraan geloven waardoor er voor het eerst in deze race een nieuwe leider kwam. Achter het drietal was inmiddels een volggroep ontstaan van negen rijders, een groep waar diverse keren van positie werd gewisseld waarbij onderling contact niet geschuwd werd.

Halverwege de tweeëntwintig ronden tellende race was het dus Lüthi aan de leiding voor Marini en Baldassarri. Op twee seconden gevolgd door Jorge Martin, Alex Marquez, Marcel Schrötter, Jorge Navarro, Fernandez, Enea Bastianini en Stefano Manzi.

Ook voor Marco Bezzecchi kwam er een vroegtijdig einde aan de race, de Italiaan moest zijn KTM in de veertiende ronde met een technisch probleem langs de kant parkeren.

Lüthi voerde het tempo voor aan het veld vervolgens flink op waardoor alleen Marini nog in zijn spoor wist te blijven.

Ook voor Pasini kwam er in de zeventiende ronde een vroegtijdig einde aan de race, de Italiaan die op dat moment in gevecht was met Bendsneyder voor de zestiende plaats, nam iets teveel risico met een crash tot gevolg.

Met nog twee ronden te gaan plaatste Marini een geslaagde aanval op de leidende positie van Lüthi waardoor Valentino Rossi’s halfbroer bij het ingaan van de laatste ronde de beste papieren leek te hebben voor een tweede opeenvolgende overwinning. Lüthi probeerde het halverwege de laatste ronde nog wel een keer maar de Zwitser moest zijn aanval bijna bekopen met een uitstapje naast de baan.

Marini trok dus aan het langst eind en wint na Thailand zijn tweede opeenvolgende Moto2 race voor Lüthi en Martin die in de slotfase Baldassarri nog wist te passeren en zo zijn allereerste Moto2 podium wist te behalen.

Navarro werd vijfde voor Marquez, Bastianini, Fernandez, Schrötter en Manzi.

Bendsneyder eindigde na een goed gereden race als zestiende. Een Moto2 race win je op zondag maar je verliest hem in het geval van Bendsneyder al op zaterdag als je je slechts als zevenentwintigste weet te kwalificeren.

 

Handige links Motul Grand Prix of Japan:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App