#CzechGP – De eerste Red Bull MotoGP Rookies Cup race in Brno is zaterdagmiddag gewonnen door de Spanjaard Marc Garcia. Van de drie Nederlanders werd Victor Steeman op de zestiende plaats de best geklasseerde landgenoot. Sander Kroeze werd zeventiende, Walid Soppe kwam in de zevende ronde op de tiende plaats rijdend ten val.

Bij de start was het Mattia Casadei die brutaal de leiding nam maar bij de eerste doorkomst was het Marc Garcia aan de leiding gevolgd door Patrick Pulkkinen en Aleix Viu terwijl Soppe als elfde doorkwam en Victor Steeman en Sander Kroeze de tweeëntwintigste en vierentwintigste plaats innamen.

Vooraan het veld ontstond vervolgens een kopgroep van vier rijders met daarin Viu, Garcia, Ayumu Sasaki en Raul Fernandez.

Na vijf ronden hadden alle Nederlanders een plekje weten te winnen, Soppe kwam als tiende door, Steeman als twintigste en Kroeze als eenentwintigste.

Achter de vier koplopers ontstond na een aantal ronden een volggroep van vijf rijder terwijl Soppe het tempo moest laten gaat en eenzaam op een tiende plaats rijdend doorkwam.

De vier koplopers kregen halverwege de wedstrijd bezoek van een deel van de achtervolgers waardoor maar liefst acht rijders nog kans leken te gaan maken op de zege in deze wedstrijd terwijl Soppe inmiddels niet doorkwam vanwege een crash. De Drent ging in de zevende ronde onderuit, gelukkig zonder noemenswaardige gevolgen.

Met nog drie ronden te gaan werd de leidende groep uitgedund met één rijder nadat de Japanner Kaito Toba onderuit schoof.

Bij het ingaan van de laatste ronde waren het Sasaki, Casadei, Fernandez, Viu en Garcia die als een treintje opwacht gingen naar de zege terwijl Makar Yurchenko op enkele meters afstand alles op alles zette om de aansluiting terug te vinden.

Met vier man breed kwamen de jonge honden vervolgens uit de laatste bocht om met vier man binnen 0,045 seconden van elkaar de eindstreep te passeren.

Tot zijn eigen verbazing trok Garcia aan het langste eind voor Viu, Sasaki en Fernandez, terwijl Yurchenko in de laatste ronde zich nog weer bij de groep wist te voegen en als vijfde over de finish kwam.

Steeman greep op zevenendertig seconden van de winnaar met de zestiende plaats net naast de punten terwijl Kroeze op vijfenveertig seconden als zeventiende werd afgevlagd.