Marc Marquez won zondag in Sepang de MotoGP race van de Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix. Hoewel het al de negende zege van het seizoen was voor de Repsol Honda coureur was dit zeker niet de makkelijkste; “Rossi en ik, we zaten allebei op de limiet.”

Marc Marquez won zondagmiddag op het Sepang International Circuit de MotoGP race van de van Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix. Tot vier ronden voor het einde leek de Repsol Honda coureur er nog een flinke kluif aan te hebben, hij moest namelijk alle zeilen bijzetten tijdens zijn achtervolging op leider Valentino Rossi.

Beide coureurs reden ‘op de grens’ en Marquez’s enige plan om kans te maken op de overwinning was zien de aansluiting niet te verliezen en een late aanval op de leidende positie van de Movistar Yamaha MotoGP Team coureur te doen. In plaats daarvan kreeg de inmiddels al tot wereldkampioen gekroonde Marque de overwinning in de schoot geworpen toen Rossi vier ronden voor het einde een fout maakte en in bocht één onderuit schoof.

Marc Marquez: “Het plan was om aan het einde van de race te proberen de aansluiting te vinden. Ik bedoel, ik had niets meer. We reden allebei op de grens. Het tempo lag echt heel hoog vandaag. Ik reed gewoon instinctief, ik vocht tegen mezelf en de motor om zo dicht bij Valentino te blijven om uiteindelijk een aanval te kunnen doen. Maar hij zat ook op de grens en ik zag dat hij een beetje tegen zichzelf begon te vechten, maar er waren nog maar 4-5 ronden over, dus het zou snel moeten gebeuren, want we waren erg aan elkaar gewaagd.”

“Ik crashte bijna 3-4 keer tijdens de race, maar toen ik nog maar zes tienden achter hem zat maakte hij een fout omdat hij een beetje wijd ging, en als je zo in gevecht bent dan wil je geen tijd verliezen, dus probeerde hij te snel terug te keren op de ideale lijn en crashte hij. Toen ik zag dat Valentino viel, probeerde ik me te ontspannen en reed ik op een andere manier, omdat we daarvoor allebei maximaal pushten en beiden rondenlang op de limiet reden. Het was een soortgelijke race als Motegi met Andrea Dovizioso. We vochten, vochten, en bleven vechten. Niet veel inhaalpogingen, maar we reden allebei op de grens. Ik redde vandaag twee of drie bijna crashes met mijn elleboog, dus ik had het niet makkelijke, worstelde en vocht tegen mijn machine.”

Op de vraag tijdens de media debrief of er bij Marquez sprake was van enige teleurstelling over het feit dat de wedstrijd vier ronden voor het einde beslist werd door de val van Rossi en hij zijn zege hier misschien wel aan te danken had was de Spanjaard duidelijk.

Marc Marquez: “Nee, natuurlijk ben ik blij want ik heb gewonnen. Het maakt niet uit hoe je hebt gewonnen, ik bedoel je wilt altijd winnen toch. Als je wint in de laatste bocht van de laatste ronde is het gevoel natuurlijk anders. Vandaag was een extreem zware race, ik had het gevoel dat we het hele weekend alles goed hebben gedaan, maar we hadden zeker niet de perfecte motor tijdens de race. Als je al kampioen bent dan heb je natuurlijk niet die extra druk en dus heb ik de grens opgezocht. Ik had Valentino voor me terwijl Johann Zarco achter me zat te pushen, maar mijn motivatie was om te proberen te winnen op een moeilijk circuit voor ons, en dat hebben we voor elkaar gekregen, dat is het belangrijkste.”

Ook werd de Repsol Honda coureur na afloop de vraag gesteld of de gridpenalty – Marquez werd na een voorval met Andrea Iannone zaterdag tijdens de kwalificatie bestraft met een gridpenalty van zes plaatsen waardoor hij vanaf P7 op de grid aan de race moest beginnen – nog van invloed is geweest op de race.

Marc Marquez: “Het was misschien wel een extra motivatie omdat ik nog nooit gewonnen had van de derde rij. De eerste ronde was niet de beste van mijn carrière en ik moest enkele coureurs inhalen, maar toen zag ik dat Valentino vanaf het begin heel hard aan het pushen was heb ik ook meteen alles uit de kast gehaald. Dit brak me vervolgens wel een beetje op omdat ik reed als in de kwalificatie en daarbij heb ik mijn banden een beetje oververhit. Nadat ik Johann (voor de tweede keer) had ingehaald, begonnen de problemen. Het leek erop dat Valentino heel dichtbij was, maar ik begon me ongemakkelijk te voelen, ik verloor de voorkant in de laatste bocht en redde het met mijn elleboog…. Toen zei ik: ‘Oké, afkoelen, proberen slim te zijn en de situatie met de banden proberen te managen. Ik deed dat en stap voor stap begon ik me beter te voelen en kon ik zien dat ik Valentino tiende voor tiende aan het terughalen was, en dat was zeker een extra motivatie.”

Marquez gaf toe dat het een totaal andere wedstrijd zou zijn geweest als hij de 2018 wereldtitel nog niet binnen zou hebben.

Marc Marquez: “Als ik nog steeds met Dovi voor het kampioenschap zou strijden dan was ik vandaag derde of vierde geworden. Misschien tweede. Maar dan had ik zeker niet meegedaan voor de overwinning. Ik bedoel, je zag het hele seizoen tijdens de races dat ik misschien een keer, een crash, heb weten te voorkomen. Maar deze race heb ik 3-4 keer het geluk aan mijn zijde gehad. Maar zoals ik al zei, er was extra motivatie en om die reden bleef ik de hele race pushen. Tot slot wil ik de twee wereldkampioenen, die vandaag ‘de helden’ zijn, Jorge Martin en Pecco Bagnaia, feliciteren. Ze verdienen het en we gaan het samen vieren in Valencia.”

 

Handige links Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App