Marc Marquez’s comeback: Wat kunnen en mogen we verwachten?

7584
marc-marquez
Marc Marquez | foto© Repsol Media

Marc Marquez keert komend weekend, na een afwezigheid van ruim negen maanden, tijdens de Grande Prémio 888 de Portugal terug als coureur in het MotoGP wereldkampioenschap. Wat mogen en kunnen we verwachten van de achtvoudig wereldkampioen, zien we een afwachtende en voorzichtige Marquez of zal hij vanaf het begin meteen weer competitief zijn?

Zaterdagochtend maakte het Repsol Honda Team bekend dat hun oogappel Marc Marquez tijdens een geplande medische controle in Madrid van de artsen groen licht heeft gekregen om zijn comeback te maken als coureur in het MotoGP wereldkampioenschap.

Na negen maanden niet op een MotoGP machine te hebben gereden zal Marquez volgende week vrijdag op Autódromo Internacional do Algarve voor het eerst weer in actie komen op de machine waarmee hij de afgelopen seizoenen maar liefst zes keer de wereldtitel op wist te eisen.

De grote vraag bij de miljoenen MM93 fans is dan ook wat kunnen en mogen we verwachten tijdens zijn comeback en de eerstvolgende Grand Prix weekenden verwachten van de Spanjaard. Natuurlijk, hij is zonder twijfel het grootste talent van de huidige generatie, maar als je iets negen maanden niet kunt doen – of je nu een autocoureur, wielrenner, motorcrosser of MotoGP coureur bent – dan is het nagenoeg onmogelijk om meteen weer op je oude niveau terug te keren. Dat zal voor Marquez niet anders zijn, en helemaal niet als we het huidige niveau van de koningsklasse in ogenschouw nemen.

Maar Marquez heeft in het verleden al voor meer verrassingen gezorgd binnen de sport, maar een negen maanden durende blessure en zo’n lange tijd niet op een wedstrijdmotor te hebben gereden is ook nieuw voor de Repsol Honda Team coureur.

Niet alleen het niveau is op dit moment heel erg hoog in de MotoGP klasse, in Qatar hebben we kunnen zien dat er ook een nieuwe lichting aan het venster klopt, dat sinds zijn afwezigheid verschillende coureurs flink progressie hebben weten te boeken en dat deze heren er sinds de afwezigheid van de achtvoudig wereldkampioen er een prachtige show van hebben gemaakt en we veel spannende races hebben gezien. Daarnaast ligt de tijd al enige jaren achter ons dat je als fabrieks MotoGP coureur op voorhand al wist dat je verzekerd was van een top zes klassering als je er tijdens de race op bleef zitten en je op twee seconden van de snelste man alsnog binnen de top zes kon kwalificeren. Tegenwoordig mag je als MotoGP coureur blij zijn als je je op een seconde van de snelste weet te klasseren dat je een vijftiende startplaats hebt weten te scoren. Kortom, allemaal redenen die het er niet makkelijker opmaken om zo maar even na negen maanden afwezigheid weer een partijtje met de snelste mannen mee te blazen.

Daarnaast in Portimão niet het meest ideale circuit voor Marquez om zijn comeback te maken. Niet alleen vanwege het feit dat het Portugese circuit met zijn lay-out en de vele hoogteverschillen voor de coureurs een fysiek zwaar circuit is maar het zal voor Marquez ook de eerste keer worden dat hij er op een MotoGP machine in actie komt terwijl zijn rivalen er aan het einde van vorig seizoen al een volledig Grand Prix weekend hebben afgewerkt en een deel van het huidige startveld er ook nog een aantal dagen getest heeft.

Uit vele reacties op social media valt op te maken dat er fans zijn die er klakkeloos vanuit gaan dat Marquez komend weekend het gehele veld meteen weer op zal rollen en ondanks dat hij de eerste twee Grand Prix weekenden in Qatar gemist heeft nog steeds de belangrijkste kandidaat voor de wereldtitel is.

Maar of Marquez volgende week zondag nu eerste, tweede, derde, tiende of vijftiende wordt, het maakt niet uit. Laten we als MotoGP liefhebbers vooral blij zijn dat de grootste smaakmaker en het grootste talent van de afgelopen jaren weer van de partij is. Verrast de Repsol Honda Team coureur ons en staat hij na afloop van zijn eerste race in Portimão -na negen maanden blessureleed – meteen weer op het podium dan kan en mag de rest van het MotoGP veld zich met recht achter de oren gaan krabben en kunnen we als MotoGP liefhebbers niet anders dan een diepe, een hele diepe buiging maken voor de coureur Marc Marquez.

Eén ding is echter wel zeker, en dat is dat Marquez met een achterstand van 40 punten op Johann Zarco, de huidige leider in de tussenstand van het kampioenschap, gaat beginnen aan zijn 2021 MotoGP wereldkampioenschap seizoen.

Handige links Grande Prémio 888 de Portugal:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter